shareit

Истинската история зад безумния експеримент „Филаделфия“

| от |

Ако сте прекарвали твърде дълго време в интернет – а нека си признаем, че всички сме виновни по този параграф – може би сте попадали на историята на експеримента „Филаделфия“.

Според тази теория на конспирациите (може би най-безумната след тази, че по време на пандемията от Ковид-19 правителствата заставиха хората да си седят вкъщи, за да могат да сменят батериите на гълъбите) на 28 октомври 1943 г. военноморският миноносец Елдридж провежда строго секретен експеримент, в който се телепортира от Филаделфия до Норфолк, Вирджиния, след което се телепортирал обратно във Филаделфия…

„Смята се, че този експеримент е станал възможен благодарение на Единната теория на полето“ – гласи един от разказите за случая. „Той е имал за цел да манипулира гравитационното и електромагнитното поле на кораба, за да се създаде ефект на маскировка, който да го направи невидим и способен да пътува във времето.“ В други разкази пък се казва, че корабът е бил телепортиран, а не просто направен невидим и изстрелян назад във времето.

За съжаление на клетия екипаж технологията все още не е била усъвършенствана дотолкова, че да ги запази живи по време на тази времево-пространствена маневра. Което не е изненада, като се има предвид, че и до днес все още не сме дори близо до способността за телепортиране на материя изобщо, да не говорим за сложната задача да се деконструира и после реконструира на друго място жив човек.

В едно забавно проучване по въпроса студенти от университета в Лестър се опитали да изчислят колко данни ще трябва да се прехвърлят, ако трябва да се телепортира цял човек, включително данните за всяка от клетките му.

„Психическото възстановяване на човек не е толкова просто“, се обяснява в съобщение за пресата. „Необходима е пълната информация от мозъка на пътуващия, което увеличава общото информационно съдържание до около 2,6 x 1042 бита.“

След това те проверяват колко време ще отнеме прехвърлянето на тези данни до избрана точка в пространството, за да бъде реконструиран човека.

„Установихме, че времето за осъществяване на напълно успешна човешка телепортация от Земята до космоса е под въпрос“, добавят те, „Всъщност, ако приемем, че използваната честотна лента е 29,5-30 GHz, за прехвърлянето на данните ще са необходими до 4,85×1015 години.“

Това означава, че ако експеримента „Филаделфия“ наистина се е състоял (а той не се е състоял), то за 40-те години на миналия век хората са разполагали с невъобразимо голяма честотна лента, по която да прехвърлят не само целия екипаж, но и кораба.

Според различни истории в мрежата се предполага, че екипажът е страдал от тежки странични ефекти след скока – от дезориентация и гадене до изгаряния и самозапалване. За някои особено клети членове дори се твърди, че са били слети с корпуса на кораба. Други пък изчезнали напълно.

Разбира се, привържениците на теорията на конспирацията смятат, че експериментът е бил прикрит, което обяснява защо няма доказателства за него. Но истинското обяснение е много по-просто: историята е измислена от един човек през 1955 г.

Supposed UFO, Passaic, New Jersey (cropped)

  Тя идва от бележките, написани върху копие от книгата на Морис К. Джесъп „The Case for the UFO: Unidentified Flying Objects“. Което не е това, което бихме нарекли най-надеждния източник, който можем да си представим. Джесъп получава писма от американския морски пехотинец Карл М. Алън, който твърди, че е запознат с експеримента, а копие от книгата е изпратено анонимно до Службата за военноморски изследвания, като съдържа бележки, за които се твърди, че са от трима различни души, всички с познания за извънземните.

  „По страниците на книгата имаше ръчно написани коментари, в които се твърди, че авторите имат познания за НЛО, техните средства за придвижване, културата и етоса на съществата, обитаващи тези НЛО, описани с псевдонаучни и нехомогенни термини“, обясняват от Службата за военноморски изследвания, след като получават „безброй“ запитвания по въпроса.

  Колкото и да е забавна историята, човекът, който връчва на Джесъп анотираната книга, по-късно признава, че тя е измама и че всичко е измислено с една-единствена цел: „Да изплаши до смърт самия Джесъп“.

  Или може би пътуващите във времето космически извънземни са го заплашили, че ще го телепортират в Алфа Кентавър, ако не си държи устата затворена – което обяснение ви се струва най-приемливо.

   
   
  Коментарите са изключени за Истинската история зад безумния експеримент „Филаделфия“

  Повече информация Виж всички