Защо козите имат такива странни очи

| от |

Хоризонталните, правоъгълни зеници на очите на козите изглеждат извънземно в сравнение с кръглите зеници на хората и кучетата и вертикалните прорези на котките.

Но защо очите на тези иначе тривиални животни изглеждат по този начин? И защо очите пък на котките изглеждат, както изглеждат?

Форма на зениците на хищниците и на жертвите

В проучване, публикувано през 2015 г., ученият по зрението Мартин Банкс установява, че формата на зениците на животните е ключ към мястото им в хранителната верига.

Банкс и екипът му разглеждат очите на 214 различни вида сухоземни животни и откриват ясна връзка между формата на зениците им и екологичната им роля. Хищните животни, които устройват засади на плячката си, обикновено имат вертикални прорези, докато тревопасните, които са плячка за други животни, обикновено имат хоризонтални зеници.

Разделението между хищници и жертви по този белег предполага, че ловците и жетвите получават някакво предимство от него. За да разберат какво би могло да е това предимство, изследователите анализират способностите на двете форми на зениците и как те биха могли да обслужват различните зрителни изисквания.

Защо хоризонталните зеници помагат на животни като козите

Козите и други пасящи животни (като елени, говеда и лосове), които са преследвани от хищници, имат доста проста стратегия, за да не бъдат изядени: да се оглеждат за опасност и да бягат, ако я видят. За тази цел очите им трябва да могат да изпълняват две неща: „От една страна, тези животни трябва да виждат панорамно, за да откриват хищници, които могат да се приближат от различни посоки“, пишат изследователите. „От друга страна, те трябва да виждат достатъчно ясно в посока напред, за да се придвижат по-бързо по потенциално неравен терен.“

Хоризонталните зеници помагат в този случай, установява екипът, тъй като формата им създава панорамен изглед, който е по-широк и по-нисък от този, който би се получил с кръгла или вертикална зеница, и позволява на животното да вижда почти всичко около себе си. Дългата хоризонтална зеница също така подобрява качеството на изображението на обектите пред и зад животното и помага на окото да улавя повече светлина по земята и по-малко заслепяваща светлина над главата си.

Разбира се, тези предимства не важат, ако зеницата остане ориентирана по същия начин спрямо черепа и всъщност стане вертикална, когато животното наведе глава, за да пасе. След като наблюдавали пасящи животни в зоологическата градина обаче, изследователите установили, че очите им се завъртат, за да останат хоризонтални спрямо земята, независимо дали главите им са изправени или обърнати надолу в тревата.

Изследователите казват, че за сухоземно животно, което е в опасност да бъде изядено от друго и има малко възможности, освен да следи заобикалящата го среда и при нужда да бяга, дългата хоризонтална зеница изглежда идеална.

С други думи, козите имат странни очи, защото им помагат да останат живи.

В същото време екипът установява и, че вертикалните зеници с форма на процеп помагат на малки хищници като котките и змиите да преценяват разстоянието до плячката и други обекти, върху които искат да се нахвърлят. По-големите котки и вълци, от друга страна, имат кръгли зеници, защото са по-високи и трябва да преследват жетвата си, а не да се нахвърлят върху нея от засада.

* * *

Sepia officinalis (aquarium)

Сепия

Банкс и колегите му са изследвали само сухоземни животни, но кръглите, хоризонталните и вертикалните са само върхът на айсберга, когато става въпрос за формите на зениците: Съществуват такива с форма на буквата „w“, с форма на полумесец, с форма на сърце и още, и още.

Причината за разнообразието, казва Банкс пред NPR, „е предмет на активен дебат от доста време, защото черта, която е доста очевидна. Това е първото нещо, което виждате за в животно – къде се намират очите му и каква е формата на зеницата“.

 
 
Коментарите са изключени за Защо козите имат такива странни очи

Повече информация Виж всички