Въздушна ваксина ще елиминира пандемии в бъдеще – необходим е само един преносител

| от |

В последните две години няма човек, който да не е развил някаква особена форма на подозрение, когато около него се движи човек с маска и още по-страшно – реши да кихне. Страхът от коронавирус е и причината за една малко по-различна паника, особено след като забележим, че точно това заболяване накара медицината да впрегне всичките си сили, за да го пребори по-бързо. След доста дълга битка ще открием, че вече има ваксина, която да позволи изграждането на имунитет от вируса и да ни помогне да се справим много по-бързо със заболяването, като във времето се очаква дори да го спрем. Разбира се, предоставянето на предпазно средство дойде с някои критики и вниманието на конспираторите, но няма да се насочваме изобщо към него.

Спомняте ли си фалшивите новини, че НАСА ни трови с тежки метали и ваксини по въздуха? Най-вероятно да, защото дълго време всеки искаше да роди най-голямата сензация в интернет и да препише дъждовното време на Haarp, 5G къси и дълги вълни, както и ръсенето на отрова по въздуха. Впрочем никой не се притесняваше от този  елемент, когато се изсипва върху посеви със самолети. Фокусът тук остават ваксините по въздуха, защото ще открием, че няколко университета в САЩ и един в Ирландия, работят изцяло за създаването на точно такава ваксина – позволяваща предаването на имунитет. Преди да заявите, че сте го очаквали и вече насила ще бъдете чипирани, както и отровени, нека побързаме да ви успокоим – ще бъдете ваксинирани само ако сте представител на чернокракия пор или евентуално прилеп-вампир, защото този вид ваксини се произвежда единствено и само за животни.

Mustela_nigripes_2

След като хората не желаят да се ваксинират и има доста сериозно упорство в това отношение, можем ли да прескочим този процес и да предоставим ваксината на онези, които често разпространяват болести – животните? Ако вярваме на научните изследвания и фактът, че коронавируса, както и някогашният САРС вирус, са тръгнали именно от прилепите, можем ли да направим нещо с тях? Оказва се, че в момента науката се е насочила към точно този вид. Тяхната идея е да създадат ваксина, която да се предава между животните. С други думи, няма да се преследват всички представители на един вид, а ще се ваксинира само един в популация, който ще пренесе знанията за борба с вируса по въздуха, предоставяйки антителата на останалите в групата.

Въпросната идея има и име – патогенна разпространяваща се ваксина. Ако технологията има успех, можем да се сбогуваме с редица заболявания, включително и Ебола. Един друг особен фокус е битката с бяса, който на година е отговорен за смъртта на близо 59 000 души, като повечето се регистрират предимно в Азия и Африка. Изследванията показват, че повече от 60% от болестите се предават от животни на хора. Ако говорим за нови болести и най-често грипове, отново животните са причина за тях, като тук говорим за около 75%. Очевидно е, че медицината и зоологията ни показват един особен факт – ние сме на върха на хранителната верига, но това не означава, че сме най-здравите в нея.

Човешкото тяло е изключително крехко и колкото и да напредваме в науката, темповете са изключително  бавни. Междувременно познанията ни при животните са значително по-високи, следователно е редно да се насочим в тази посока и да търсим по-добрият начин за оцеляване. В миналото някои от по-сериозните болести са идвали директно от козината на домашните животни, както и фактът, че много от жителите са избягвали да мият ръцете си и да използват магическия сапун – елемент, който подобрява качеството на живота в пъти. С малко повече познания, учените се опитват да разработят ваксина, която ще пуска антитела свободно сред останалите представители, като козината е един вариант, но също се смята, че при инжектирането на животното, по време на полов контакт с друго, може да се предадат защитните антитела, които да спрат заболяването и дори да предоставят познанията за борба на новороденото.

800px-Desmodus_rotundus_feeding

Така например при ваксинирането на чернокракия пор – животно, което е много трудно за улавяне, може да се редуцира разпространението на силватичната чума. Преди да започнем да спекулираме, че ще се променя ДНК-то на животните и най-вероятно ще навлезем в ерата на мутантите – една от следващите странни версии, която още се бави за пропагандиране, можем спокойно да заявим, че технологията, която ще се използва е на база векторните ваксини. Точно каквито са ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Идеята там е, че се поставя много малък и слаб елемент от вируса, който да помогне на тялото да се справи много по-лесно и да започне да изработва своя имунитет. Зад създаването на животинска ваксина, която да се пренася свободно във въздуха няма нищо ново. РНК ваксини няма да се използват.

Австралийски изследователи я предлагат още през 90-те години на миналия век, за да могат да се борят с потенциалните вируси, които застрашават добитъка. Все пак можем да си представим, че в откритата територия, повечето домашни животни са изложени на сериозни рискове, следователно е много трудно за един човек дори да предскаже от какво може да се разболее неговата крава – там полето е повече от необятно. Испанските учени тестват версията, за да спрат предаването на болести върху зайци. В изследване през 2001 г. правят проучване и забелязват, че един инжектиран заек е успял да донесе имунитет на близо 150 от 300-тата заека в едно стопанство. В момента учени като Скот Нуизмер – биолог в университета в Айдахо, се стремят да открият правилната технология, с която да спрат разпространението на Ебола, както и други вируси, включително коронавирусите – до този момент само два са стигнали до човек, като можем да очакваме изненади и в бъдеще, но поне ще открием, че имаме някаква представа откъде да започнем.

Desmodus_rotundus_A_Catenazzi

Въпросните технологии остават в ранно развитие и още в лабораториите. При евентуален успех ще се редуцират бъдещите пандемии, поне до ниво, в което няма да бъдат глобален фактор, както се случи в последните две години. Освен това прескачаме и още едно ниво – това на логистиката, особено след като забелязахме в какъв интензитет се доставят ваксини. Нуизмер е сигурен и в още нещо, след като елиминира болести, които могат да засегнат човек и идват обикновено от животни, екологията генерално няма да се промени. Предаването на имунитет теоретично е възможно да елиминира други вируси в развитие. Проблемът в тази идея е, че по пътя не знаем как точно може да мутира дадена ваксина и дали няма да направи интересна симбиоза с други вируси, способни в това отношение да се превърнат в следващата напаст.

Точно тези тревоги споделят още през февруари, някои автори на Nature Ecology & Evolution. Представете си, че лекарството, което се изпраща за борба с едно заболяване, започва да работи прекрасно в симбиоза с един вирус, като крайният резултат е много по-различен от основния. Подобен инцидент може да се разглежда като катастрофа, но на този етап обещанието, поне от доктори по медицина от Глазгоу, че подобни феномени ще бъдат избегнати в самото начало. Създаването на една ваксина ще бъде конкретно за определен вид и няма да може да се пренесе върху друг, за да се стигне до това, което днес наричаме коронавирус. Д-р Меган Грифит работи върху ваксина, която да редуцира предаването на бяс между прилепите-вампири. Тя, както и много други учени са забелязали каква отговорност ще е цялото творение на подобен медикамент, защото трябва да гарантират, че ваксината ще остане в самия вид и няма да се развива по никакъв друг начин, заедно с други  болести.

Друг проблем е, че трябва да се избере точният вектор, с който да се борави от самото начало. Те смятат, че някои от идеалните кандидати са бетахерпесвирусите и цитомегалавирусите, които могат да се използват за предаване на ваксината. С други думи, ако още не схващате идеята, биолозите са решили да използват популярни леки заболявания, които да пренасят със себе си имунитет за друга болест. Звучи фантастично, сигурни сме, но идеята генерално може да се смята за добра, но само на теория – практиката може да се смята като далеч по-непредвидима. Принципно, когато една ваксина се пусне в природата, за да се бори с определена напаст, много скоро някои от основните и качества ще бъдат отслабени, допуска се и ниво на неефективност.

Това е основната идея, но понеже сме сигурни, че мнозина търсят легендата на конспирацията, нека спекулираме още малко. Представете си, че вместо ваксина, инжектираме животните с нещо друго – какво точно, оставяме изцяло на вашето въображение.

Нека си представим сценарий, в който добитъкът се стерилизира и не може да се размножава – автоматично имаме удар по екологичния фактор, земеделието и всичко останало, което може да бъде засегнато. Разбира се, повечето вектори са използвани за био оръжие, но не сме забелязвали употребата му поради наличието на редица конвенции, които забраняват употребата. Друг е въпросът, че в повечето случаи трябва да се докаже, че някой го е употребявал. В своя защита, работещите по проекта заявяват, че тяхната основна мисия е да избиват вируси, които се случват в следствие на животинското замърсяване и дори се стремят да намалят инвестираните средства.

1280px-Vampire_Bat_12

Дали това е наистина така, по-скоро се надяваме никога да не разбираме, особено след като медицината винаги може да използва една обърната технология и от лекарство да създава болест. Какво още трябва да запомним в цялото изследване? Успехите на индустрията рано или късно могат да позволят подобни ваксини да се поставят и на хора. Логично е да очаквате някои много свирепи противоречия и атаки, както и съпротива, но в един момент може да е необходим само един ваксиниран, който вместо вируси, да предоставя имунитет на околните. Според анализите, около 2020 г. е имало  10 лаборатории, които работят за животински ваксини. Забележите, че един от основните инвеститори е Пентагона, който предоставя сумата от 9 милиона долара, но не за разработка, а за превенция на изпускането на вируси, които могат да помогнат за следващата пандемия – до днес САЩ има някакви съмнения, че коронавирусът е напуснал нечия китайска лаборатория, но отговорите все още закъсняват.

Останалите пари отиват за спиране на зарази в дивия свят, като финансирането се подготвя в рамките на 3 години и половина с начална дата от 2018 г. Макар и срокът да не е малък, изследователите са категорични, че ще имат нужда от повече време, за да проверят дали конкретния вектор може да повлияе на човека. Самите учени бързат да напомнят и още нещо, подобна ваксина би била много трудна за предоставяне на хора, защото нарушава редица етики и причинява много допълнителни главоболия, особено след като открием, че и в момента обществата не са много позитивни.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Въздушна ваксина ще елиминира пандемии в бъдеще – необходим е само един преносител

Повече информация Виж всички