Слоновете се наричат ​​един друг с „имена“, точно като нас

| от |

Имената са универсални за всички човешки култури и за различните езици. Сега обаче нови изследвания показват, че дивите африкански слонове могат да се обръщат един към друг с индивидуални специфични призиви – еквивалент на име.

В новото изследване бяха анализирани виковете на диви слонове в два района на Кения: по-голямата екосистема Самбуру на север и националния парк Амбосели на юг. Окончателният набор от данни съдържа около 470 отделни гласа. Изследователите включват само повиквания, насочени към един отделен слон, и такива, чийто получател може да се идентифицира.

Екипът измерва акустичните характеристики на звуците на слоновете и провежда поредица от статистически тестове върху данните, за да провери дали е възможно да се предскаже самоличността на приемника по сигнала. И наистина, както пише екипът, може: „Приемателите на повиквания могат да бъдат правилно идентифицирани по структурата на повикването статистически по-добре от случайността.“

Един от аспектите, от които екипът се е интересувал особено, е дали повикванията имитират собствените вокализации на получателя. Подобно нещо е наблюдавано при други видове, като делфините, които могат да научат индивидуалните вокални етикети на другите делфини и да реагират на собствения си етикет, когато го чуят.

„Нашата констатация, че слоновете не просто имитират звука, свързан с индивида, когото викат, беше най-интригуваща“, казва авторът на изследването Курт Фриструп в изявление. „Способността да се използват произволни звукови етикети за други индивиди предполага, че в повикванията на слоновете може да съществуват и други видове етикети.“

Авторите също така вземат 17 от слоновете и им пускат записи на призиви, които са били адресирани до тях, за да видят как реагират. „В подкрепа на съществуването на вокални етикети субектите се приближиха към говорителя (тонколона) по-бързо и вокализираха по-бързо в отговор на собствените си имена, отколкото на контролните звуци.“

Като цяло авторите заключават, че това може да е първото доказателство за нечовешки вид, който използва подобна на човешката система за назоваване на индивидите. Що се отнася до причините, поради които това може да възникне конкретно при слоновете, има някои улики, които можем да извлечем от техните социални структури.

„Поради социалната си динамика слоновете често са отделени от близките си социални партньори“, обясняват авторите, като се позовават на склонността на животните да се разделят на по-малки групи, които след това могат отново да се обединят и да образуват големи групи, понякога от стотици.

„Вокалните етикети вероятно позволяват на слоновете да привличат вниманието на конкретен отдалечен приемник“, продължават авторите, като отбелязват също, че етикетите се появяват само в малка част от вокализациите, вероятно защото в много контексти няма нужда да се използват.

 
 
Коментарите са изключени за Слоновете се наричат ​​един друг с „имена“, точно като нас

Повече информация Виж всички