shareit

По-агресивни ли сме, когато е жега

| от |

В САЩ престъпността е значително и постоянно по-висока в южните части на страната – просто факт. Има различни теории защо този факт е така – може би Югът има повече агресия в културата си и обича оръжията повече, може би има повече поводи за агресия, може би още е кисел заради Гражданската война…

Има обаче и една теория, според която е заради жегата.

Дали това е възможно? Някои смятат, че да. Идеята е проста: колкото по-неприятно топло е, толкова хората стават по-агресивни.

Към теорията има, разбира се, и още обстоятелства и уточнения. Не се увеличава просто каквато и да е агресия, а импулсивната (емоционална) агресия. Импулсивната агресия е тази, която изниква в разгара на момента, така да се каже. Нейната главна цел е да се нарани човек, а всичко друго става от второстепенно значение.

Може да е изненадващо, но всъщност има научни изследвания, които гледат именно на взаимовръзката между температурата на околната среда и нива на престъпност. И когато се съпоставят Северът и Югът по тези показатели, връзката е положителна. Разбира се, може да има и други фактори, които допринасят за престъпността като например местната култура. Затова има и изследвания, които правят не тази съпоставка, а проследяват няколко града през определен период от време (в този случай – години). Резултатите от тях също показват връзка между неприятната жега и агресията.

Когато вземем предвид останалите фактори, теорията за топлината действително изглежда възможна, чак достоверна. Времето навън не влияе по никакъв начин на изнасилванията, грабежите или обирите – все пак основната цел на тези престъпления не е изключително нараняването на друг човек.

Проведени са и по-малко мащабни изследвания – в лаборатории. Те също потвърждават теорията, стига самият експеримент да е бил проведен старателно – в някои случаи доброволците подозират, че нещо се случва, виждайки керосиновите лампи в стаята. В едно по-забавно от тези изследвания, психологът нарочно спира колата си на зелен светофар в различни дни с различни температури и записва реакциите на останалите водачи. Паралелно с това, че психолозите могат да са доста неприятни в експериментите си, изследването показва и че теорията може да е вярна – колкото по-топъл е денят, толкова повече клаксони. Шофьорите обаче са по-склонни да не бибиткат, ако колата има климатик.

 
 
Коментарите са изключени за По-агресивни ли сме, когато е жега

Повече информация Виж всички