Орцелата: Един от най-странните делфини в света е във възход

| от |

От 1997 г. до 2020 г. иравадийските делфини, известни още като орцели, намаляват от 200 на 89 – но най-накрая броят им отново се увеличава.

Според министъра на земеделието Дит Тина по време на обръщение, направено в понеделник, броят им в сладководния им дом в Камбоджа е нараснал до над 100, което очертава оптимистично бъдеще за този невероятен вид. През 2024 г. са регистрирани най-малко 2 смъртни случая сред делфините, но също така и 8 нови малки, като броят им вече е 105.

DKoehl Irrawaddi Dolphin jumping

Тези животни живеят в реките и по крайбрежието на Южна и Югоизточна Азия и са незабравима гледка за всеки, който има късмета да ги види: те имат характерни закръглени глави и маслинено гладка сива кожа.

Особено странни са и с гъвкавите си шии – рядка черта сред китоподобните. Според организацията за опазване на китовете и делфините те могат да достигнат до 2,7 метра и да тежат до 130 килограма. Това звучи доста в сравнение със средния човек, но някак малко в контекста на факта, че бутилконосите делфини могат да тежат 5 пъти повече от това.

Те се в Червения списък на застрашените видове на Международен съюз за защита на природата, тъй като поради човешката дейност броят на популациите им рязко намалява. Мнозина обаче се надяват, че обръщаме хода на кризата с тях. През 21-ви век се полагат усилия за опазване на популацията им в река Меконг, например.

Правителството на Камбоджа работи с групи като Световния фонд за природата по кампания за повишаване на осведомеността за вида и въвеждане на закони за предотвратяване на свързаните с човека заплахи. Участъкът от реката, в който живеят делфините, е обявен за защитена зона, предприети са мерки срещу вредните риболовни практики, както и са назначени пазачи, които да следят за спазването на правилата.

И изглежда, че този напън дава резултат, поне засега. Добрата новина беше обявена на Националния ден на рибата на 1 юли 2024 г. като част от сътрудничеството между Министерството на земеделието и Администрацията по рибарство.

Стискаме палци 2025 г. да донесе още добри новини за един от най-странните и прекрасни делфини в света.

 
 
Коментарите са изключени за Орцелата: Един от най-странните делфини в света е във възход

Повече информация Виж всички