Кафето като ритуал за хиляди долари

| от |

Всеки човек има хоби и се стреми да постигне повече! Ако едно хоби не ви мотивира да се развихрите, значи не е хоби. Всичко може да бъде хоби, но има едно, за което дори не подозирахме. Кафето е напитката, с която започва денят и това е факт за милиони души по света. За някои е просто навик, за други е необходимост, а за трети е изкуство.

Именно за последната графа искаме да говорим. Ценителите на кафе стават все повече и не гледат на кафето като обикновена черна напитка, не гледат и на правенето като натискане на един бутон. Това е особен ритуал и изисква внимание във всеки един детайл. Популярното еспресо, което много често се продава по италианските улици, може да впечатли абсолютно всеки и да гарантира особен начин на живот. Колкото по-високо е качеството, толкова по-висока става и цената. Ето защо има пакети кафе за суми от 3000 долара.

Ако попадате в тази графа, то най-вероятно трябва да обвинявате италианците за техния начин на живот и приготвянето на истинско кафе. След като един човек опита вкуса на истинско кафе, очаквано е да смени рязко подхода и да започне да търси стари италиански машини с размерите на новородено слонче.

Клубът на истинските кафеджии започва да расте стабилно през 2019 г. и една статистика показва, че американците харчат около 200 милиона долара за кафе машини.

Изненадата идва миналата година, когато сумата скача на 420 милиона долара. Причината за този скок се крие в продажбата на висококачествение машини, които заливат пазара.

Има и друга статистика, която посочва, че за най-скъпите машини са изхарчени около 61 милиона долара. Така наречените „prosumer“ са известни с това, че заемат целия плот на кухнята и цената за една такава обикновено е около 100 долара, макар и в момента да има още по-скъпи и абсурдни такива.

И не говорим за една покупка, която завинаги ще остане у дома. Някои ентусиасти не се разделят с покупката си. Има почитатели, които просто пътуват с кафе машината си, защото не могат да понесат факта, че ще консумират кафе, което не е съвършено.

И тук идва другият голям проблем – машината е само една песъчинка в огромна и безпощадна пустиня.

Една премиум машина за еспресо и капучино може да дойде с два награветаля за вода, електронно регулиране на температурата и допълнителни настройки. Експертите посочват, че има някои зърна, които изискват по-висока температура, за да произведат онзи необходим вкус.

Ако сте притежател на съвременната кафе машина, то най-вероятно трябва да знаете, че тя е разработена предимно за по-леко кафе, това с по-светли зърна, а не това с по-тъмните.

Ако искате да направите малка чаша с духа на Италия, очевидно трябва да започнете с една много зловеща система от изисквания. Първо трябва да имате подходящата машина, след това да изберете правилното кафе и след това да настроите правилното налягане на водата, която ще премине, освен това има и температура. Професионалните машини са известни точно с това – предлагат безкрайни настройки – както се случва и с професионалните камери и всяка друга техника.

Не се изненадвайте, когато се впуснете в това състезание и откриете, че се предлагат и ръчно изработени кафе машини, тяхната цена стига до 4000 долара.

Създаването на еспресо включва всичко от меренето на дозата, избора на чаша, изборът на кафе и още много други.

Играта на истинско кафе има и някои позитиви, скъпите машини идват дори с таблет, който показва на всеки начинаещ някои препоръки и дори съвети в дългосрочен план.

Ако направите магията и откриете вашия собствен вкус, тогава спокойно може да запазите настройките и да се радвате на същото качество всеки ден. Единственият проблем е, че такава технология струва около 4600 долара.

Това може да е решение, но истинските маниаци са категорични, чe съвършенството се случва само веднъж и не може да се повтори никога повече.

А какво да говорим за меленето на кафе? Оказва се, че твърде едрото кафе може да пропусне повече вода и вкусът няма да е приятен, твърде финото кафе ще доведе до повече кафе и вкусът ще бъде горчив.

Има и изискване за количеството кафе. Перфектното трябва да е точно 35 грама. Тъй като това изисква точно теглене, съществуват и специални устройства, които ще пуснат точната доза. Искате или не, трябва да признаем, че това е скъпо удоволствие, а сигурно и вкусът е съвсем различна история.

 
 
Коментарите са изключени за Кафето като ритуал за хиляди долари

Повече информация Виж всички