shareit

Aпокалиптичната лудост, вдъхновена от пристигането на Халеевата комета през 1910 г.

| от |

През 1705 г. английският астроном Едмонд Халей предсказва, че ярка комета ще мине покрай Земята през 1758 г. Халей прилага законите на Исак Нютон върху кометата и изчислява точната седмица, в която тя ще се появи на небето. Когато кометата пристигна по график, тя става известна като Халеева комета, въпреки че Едмонд не доживява, за да види как предсказанието му се сбъдва. Кометата се появява отново през 1835 г. и отново през 1910 г.

Но посещението й през 1910 г. е малко по-различно – защото учените предупреждават, че тя може да сложи край на живота на Земята.

Lspn comet halley

8 март 1986 г.

Паниката от 1910 г

„Ще се сблъска ли идващата комета със Земята?“ — пита вестник от Кентъки през 1907 г. Учените информират угрижените земляни, че кометата няма да се разбие в Земята. Но новините около нея все пак не са успокояващи.

Френският учен Камил Фламарион предупреждава, че Земята ще премине през опашката на кометата и според него има шанс „цианогенният газ да импрегнира атмосферата и вероятно да унищожи целия живот на планетата“.

„Цианогенът е много смъртоносна отрова“, услужливо посочва New York Times. „Зрънце от него, докоснато до езика, е достатъчно да причини мигновена смърт.“

Така думите на Фламарион предизвика паника, която обхваща цялото земното кълбо.

Halley's Comet animation

Хапчета и чадъри против комета

The Ogden Standard публикува злокобното предупреждение, че „Кометата на Халей може да унищожи живота на Земята“, под заглавието „Наближава края на света“.

The San Francisco Call съобщава: „Кометата може да убие целия живот на Земята, според учен“. Текстът осланя надеждата си за оцеляването на вида ни на факта, че „повечето астрономи не са съгласни с Фламарион“, отбелязвайки, че „опашката на кометата е почти разредена до незначителност“ – накратко, цианогенният газ е твърде малко, за да импрегнира цялата атмосфера.

Научният дебат обаче не пречи на по-безскрупулните хора да се възползват от ситуацията. И изведнъж пазарът се наводнява с хапчета против комети. Едни обещават да служат като „еликсир за бягство от гнева на небесата“.

Противогазите се разпродават като топъл хляб, а някои дори си купуват „чадъри, предпазващи кометите“.

Ситуацията става толкова лоша, че полицията арестува двама тексасци за продажба на обикновени бонбони като лекарство за комети. Въпреки това търсенето на илачите е толкова голямо, че полицията неохотно освобождава търговците…

В писмо до Кралската обсерватория се изказва тревога дали кометата няма „да накара Тихия океан и Атлантическия да си сменят басейните, а горите на Северна и Южна Америка да бъдат пометени от мръсната лавина от пясъците на голямата Сахара, която приижда смесена с къщи, кораби, акули, китове и всякакви живи същества в една хетерогенна маса от чист хаос.“

И хаосът става обсъждана тема, когато Халеевата комета се приближава през 1910 г.

Comet Halley from London on 1066-05-06

Симулация на Халеевата комета, която минава над Лондон през 1066 г. чрез програмата Stellarium

Дългата история на кометите убийци

Кометите убийци не са нещо ново в началото на 20 век. Около 700 г. сл. Хр., преподобният Беда Достопочтени предупреждава, че кометите „се раждат внезапно, предвещавайки промяна на царската власт или чума, или войни, или ветрове, или жега“.

В Англия 1066 г. става известна като Годината на тримата крале, когато Харолд Годуинсън (граф на Уесекс), Уилям Завоевателя (херцог на Нормандия) и Харолд Хардрада (крал на Норвегия) заявяват желанията си към трона – и Халеевата комета се появява, убеждавайки мнозина, че Беда е прав.

Кометата от 1664/1665 г. бързо е последвана от епидемия от чума и Големия пожар в Лондон, което всички европейците вече смятат за нещо повече от просто съвпадение.

Друга комета се появява през 1680 г. В Бостън проповедникът Инкрийз Матер казва, че „страшните гледки и знаци в небето са предвестници на големи бедствия“. Ако хората пренебрегнат „сигнала от небесната за света“, Божият гняв може да ги порази.

Но Халеевата през 1910 г. е различна от тези по-ранни ситуации. Този път учените са тези, които предупреждават за възможността за гибел.

Comet NEOWISE over Odessa, Ukraine 01

Кометата NEOWISE 

Пристигането през 1910 г

На 20 април 1910 г. хората за първи път забелязват приближаваща се към Земята Халеева комета. Ще унищожи ли тя живота? Предвещава ли промяна в кралската власт, както бе предсказал Беда? Земята чака със затаен дъх.

На 6 май 1910 г., когато кометата светва в небето, английският крал Едуард VII умира в леглото си. Дали кометата е взела първата си жертва?

Тя ще бъде най-близо до Земята на 18 май 1910 г. Притеснени хората гледат към небето и отброяват последните си дни. Някои жени дори уплътняват с плат вратите и прозорците си, за да блокират смъртоносния цианоген.

„Ужасът, предизвикан от приближаването на кометата, завладява голяма част от населението на Чикаго“, съобщава New York Times на 18 май. И Ню Йорк не е имунизиран. „Някои от по-суеверните хора от районите, населени предимно с чужденци, са на ръба на паника“, пише вестникът. „Мнозина се молят на колене по улиците и парковете.“

Отвъд Атлантика във Франция тълпи се събират, за да гледат края на света.

И кометата минава, без да избие всичко живо. Земята е жива и здравa, все едно нищо не е станало.

Фламарион обаче отказва да признае поражението си. Ученият обявява, че няколко наблюдатели „имат определени обонятелни преживявания, които описват по различни начини – като миризма на горящи зеленчуци, като блато, или като ацетилен“.

Уроците от паниката на Халеевата комета от 1910 г

Лесно е да погледнете назад към паниката през 1910 г. и да се пренебрегнат страховете като глупави суеверия. Но за разлика от по-ранните паники, паниката от 1910 г. е подкрепена от науката, както споменахме. С предупреждението на Фламарион за газа не е изненада, че много хора тичат да си купят противогази.

И 1910 г. не е последният път, когато хората се паникьосват от комета. Когато кометата Хейл-Боп минава покрай Земята през 1997 г., членове на сектата Небесната порта извършват масово самоубийство, за да се издигнат в извънземния космически кораб, който според тях се крие зад Хейл-Боп…

Когато кометата NEOWISE се появява през март 2020 г., теоретиците на конспирацията обвиняват нея за пандемията от ковид-19.

Какво ще донесе Халеевата комета, когато дойде пак, през 2062 г.? Само времето ще покаже.

 
 
Коментарите са изключени за Aпокалиптичната лудост, вдъхновена от пристигането на Халеевата комета през 1910 г.

Повече информация Виж всички