shareit

Великите любовни истории: Роджер и Мирослава Федерер – зад всеки успешен мъж стои една…Мирка

| от Мая Вуковска |

Седим си ние на диванчетата вкъщи и с интерес и вълнение следим вече от десетина години как върви любовният живот на най-известния и успешен български тенисист Григор Димитров. Всеки път, когато се разделяше с поредното засукано момиче, ние цъкахме с език със съжаление, но веднага се успокоявахме с мисълта, че нищо, нашият Гришо е толкова готин, лъчезарен и успешен, че следващата жена в живота му ще бъде най-хубавата и най-умната, тази, която ще остане завинаги до него и заедно ще блестят високо в небосклона на световната слава. Е, засега Григор все някак се разминава с голямата любов, но никога не е късно да получи това, което от 22 години вече има неговият колега, най-успешният състезател в историята на тениса – Роджер Федерер.

И ако в спортните среди швейцарският тенисист е познат с много прякори, най-популярните сред които е „Експреса“, то в личния живот напълно би ми прилягал Алеко-Константиновия прякор – „Щастливеца“. Защото не на всеки мъж, поел по нелекия път на професионален спортен състезател от световна класа, се пада и печеливш билет от любовната лотария. И то още от първо теглене…

2017 Australian Open - Day 14

Всяко зло за добро

Знаете как е в големия спорт – нерядко, поради голямата си ангажираност, професионалните спортисти нямат време, нито възможност да се мотаят като нас, простосмъртните, по барчета или да висят в мобилните приложения за дейтинг в търсене на сродна душа или просто секс. Животът им минава на такива бързи обороти и е организиран в толкова подреден кръговрат, че ако срещнат любовта, често тя е с някой колега. И обикновено трае от ден до пладне. Точно така, очаквано и донякъде банално, започва запознанството на бъдещите съпрузи Федерер.

Родената през 1978 г. в словашко историческо градче, излязло сякаш от пощенска картичка, Мирослава (Мирка) Вавринцова е едва двегодишна, когато родителите й емигрират в Швейцария. Когато е на 9, баща й я завежда на тенис турнир в немския град Филдерстад, което се оказва едно от най-късметлийските събития в живота й, защото там се запознава не с кого и да е, а с легендарната Мартина Навратилова. Въпреки че първата им среща е мимолетна, набитото око на чешката тенесистка веднага забелязва, че с това стегнато и атлетично телце, момичето е родено за спортистка и непременно трябва да се пробва в тениса. По-късно й изпраща тенис-ракета и урежда първия й урок с професионален инструктор  – жест, който окончателно запалва малката Мирка по този спорт.

Състезателната кариера на Мирка достига своя пик през 2001 г. с класирането й на третия кръг на US Open. По онова време заема 76-о място в листата на ATP.  За лош късмет през 2002-а Вавринцова претърпява травма на крака, която слага край на професионалната й кариера. Това, което съдбата й е подготвила като компенсация за това голямо разочарование е завръщане в света на големия тенис, но този път като съпруга и PR мениджър на един от най-добрите сред най-добрите.

gettyimages-815704944-594x594

На Олимпиада няма губещи

Мирка и Роджер се срещат за първи път по време на Олимпйските игри в Сидни през 2000 г. И двамата си тръгват без медал от Австралия, но олимпийският принцип гласи, че не е важно да победиш, а да участваш.  А участието на тези двамата се оказва от съдбовна важност не толкова за профeсионалните им кариери, колкото за личния им живот. Искрите на  привличането между тогава 18-годишния Роджер и 4 години по-възрастната му съотборничка прехвърчат още в самото начало, а към края на двуседмичното им пребиваване в Сидни зародилите се чувства се материализират в целувка. Тази първа целувка ще промени завинаги два млади живота.

Въпреки че цели две години двойката съумява да пази връзката си в тайна, през 2002 г.  влюбените биват „разкрити“. Участват в мач на двойки на турнира за купа „Хопман“ и химията помежду им на корта е толкова очевидна, че вече не са в състояние да заблудят и слепец, че отношенията им са само професионални. На пресконференцията след мача съотборниците дори флиртуват един с друг, което кара пресата да ги обяви за двойка.

 Wedding Of Pippa Middleton And James Matthews

С два камъка – четири заека

Сватбата се състои в тесен семеен кръг във великолепна барокова вила в Рихен, недалече от родния за Федерер Базел. Денят е 11 април 2009 г., а само няколко седмици преди това двойката е обявила, че са бременни. Младото семейство не си губи времето и в рамките само на пет години се сдобива с четири деца. През 2009-а се раждат близначките Майла Роуз и Шарлийн Рива, а през 2014 на бял свят се появява втора двойка близнаци – Лени и Лео.

Когато жена ти работи за теб 24-7

Мирка Федерер е пример за жена, която е успяла да преглътне разочарованието от неслучилата й се професионална кариера и вместо да се ядосва на съдбата и на себе си, с амбиция и желание се отдава стопроцентно на тази на съпруга си. През всичките десет години на брака им тя пропуска да бъде на трибуните на негов мач, само ако е в много напреднала бременност. Но с това не се изчерпва нейната подкрепа. Като официален мениджър връзки с обществеността на Федерер Мирка организира всичките му пътувания и координира срещите с медиите. Тенисистът казва, че е извадил двоен късмет, женейки се за Мирка – веднъж, защото е изключителна жена и майка, и втори път, защото, като вряла и кипяла в същата професионална сфера, е наясно какво и как трябва да се прави, за да се постигат успехи.

Всъщност Федерер използва всяка възможност, за да се похвали с жена си и да изкаже публично огромната си благодарност към нея.

gettyimages-1090099960-594x594

„И двамата не обичаме да сме разделени и за ден. Невероятно е колко усилия полага, за да бъдем винаги заедно. Въпреки натоварения ми график и многото пътувания, тя и децата ме следват навсякъде. Мирка е моята скала. Безкрайно съм й благодарен за постоянните жертви, които прави, защото ако не беше така, щеше да ми бъде много по-трудно, даже невъзможно,  да се състезавам на такова високо ниво и да поддържам темпото. “

10-годишният брак на Роджър и Мирка Федерер е пример за това как, дори в цинични  и несигурни времена като днешните, безусловната любов и лоялността в отношенията все още не са девалвирала стока и всеки би трябвало да се стреми да ги постигне.

 

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Роджер и Мирослава Федерер – зад всеки успешен мъж стои една…Мирка

Повече информация Виж всички