shareit

Светлана Алилуева – трагичният живот на най-обичаното дете на Йосиф Сталин

| от |

Вече разказахме житието на Василий Сталин – един от наследниците на стоманения Йосиф. Мнозина наистина подозират, че когато един човек се роди в богато семейство, всички проблеми на живота са избегнати. Това от една страна може да бъде така, но от друга се превръща в едно безумно проклятие. В резюмето на Василий ще открием някои доблестни успехи, които го хвалят като пилот по време на Втората Световна война, но приближените го описват като алкохолик, който от страх към баща си се опитва да съкрати доста години живот с чашката си. Наследникът на първия така и не успява да постигне нещо значимо в живота си и умира без протекцията на баща си, като дори лежи в затвора няколко години. Сталин има два брака, като от втория идва Василий, както и Светлана.

Не сте чували много за нея, защото житейският ѝ път не се различава особено от този на брат ѝ. Странно, но фамилията на Сталин не оставя добри наследници. Както Антон Дончев пише в своя роман „Време разделно“ за везира, когато човек опита всички отрови на света, при това от най-ранна възраст, започва да прилича на старец. Що се отнася до Светлана Алилуева, като тя сама ще смени фамилията си малко по-късно, бягайки на запад, докато някогашните приятели лешоядски консумират останките на Сталин, нейният живот не само започва с розови очила, но дори има и една особена привилегия – обичана е много повече от баща си, отколкото някое друго дете. В един момент дори ще съжалява, че майка ѝ някога се е запознала с този човек, който ще предначертае съдбата ѝ.

Подаръците били честа практика, впрочем Йосиф пращал подаръци на всяко едно руско семейство, което кръсти дъщеря си Светлана. В един момент козметиката на СССР притежава дори парфюм с името ѝ. Култът в личността е подчертан, но както се досещаме, едно от проклятията на Светлана е свързано с нейния пол. Както се досещате, мнозина вярвали, че ако успеят да пленят сърцето на Светлана Сталин, автоматично взимат и всички останали привилегии, които идват покрай фамилията. Следователно сърцето на младата дама е не просто обект на желания, но и цел за мнозина. И знаете ли кой има забрана да се доближава до нея? Г-н Лаврентий Берия имал черен печат да близо до детето, защото е пословично, че имал влечения не само към жени, но понякога и към малолетни момичета.

Lavrenti_Beria_Stalins_family-1108x771

Мнозина разказвали за случай, в който шофьорът на Сталин бил инструктиран веднага да изведе Светлана от дома на Лаврентий. Дали е имало интимности, това вече не известно на никого, но трябва да знаем, че щерката на вожда никога не е имала желание да остане целомъдрена или да пази поведение. За разлика от брат си, тя е отгледана с платинена лъжица в устата. Йосиф има три деца, най-големият син умира по време на войната, след като е заловен от немците, вторият става алкохолик, следователно надеждата остава за Светлана и повярвайте, летвата е много високо.

През 1932 г. Надежда се самоубива, една от причините е, че не само не е щастлива, но започва да изпитва една свирепа депресия, за която Йосиф не прави абсолютно нищо. Ако някога сте си мислили, че лъжата е добро средство, за да предпазите своето дете, не си мислете, че това е нещо добро. Дъщерята ще прочете в западните медии, че майка ѝ не е починала от апандисит, а и нека бъдем откровени, ако човек с такава власт позволи такава нелепа смърт, протестите и свалянето му от власт са гарантирани. Както се досещаме, управлението на диктатора контролира живота и смъртта, та точно един апандисит ли ще бъде причината за опечаленото семейство?

Тази лъжа ще стане ясна една година по-късно, след като младото момиче разбира от западните медии, че майка никога не е имала здравословни проблеми, само психически. Нека поговорим за любовта. Около 10 години след смъртта на майка си, Светлана започва да харесва 40-годишен съветско-еврейски режисьор на име Алексей Каплер. Не е ясно какви са били отношенията, но татко Йосиф бързо решава проблема и изпраща Каплер на 10-годишна екскурзия близо до Арктическия кръг. Любовта не може да бъде спряна, но винаги може да се замрази, особено на другия край на света. Логично е, че бащата няма как да изсели всички от Москва и рано или късно ще му се наложи да се огъне, защото малкото сладко врабченце – така я нарича – е готова със следващия си ухажор.

През 1944 г. се омъжва за Григорий Морозов, а една година по-късно проплаква и малкия Йосиф, дядото е бил много щастлив. Сталин наистина обичал наследството си, но така и не се запознала със съпруга ѝ. Сладкият живот продължава почти 4 години и Сталин ги развежда. Следващият кандидат е Юрий Жданов, който освен партийно наследство е и готов да осинови детето от предишния брак. На бял свят идва и Екатерина. Йосиф Алилуев ще успее да постигне нещо, което никой друг от Сталинови няма да направи – успява да избяга от дебелата сянка на диктатора, работи като кардиолог и не позволява на никого да го свързва с миналото, без значение колко хубаво или лошо е звучало то. Колкото повече години се натрапват, толкова по-лошо става и здравословното състояние на стоманения човек. Вече на хоризонта идват параноята, лудостта, вярата, че някога ще бъде застрелян и дори убит в съня си.

Joseph_Stalin_with_daughter_Svetlana,_1935

Рядко позволява на някой да го посреща и да говори с него. След тежки мъки умира през далечната 1953 г. Споменахме за лешоядите, които са готови да се нахранят с бързо гниещата мърша, оставена под формата на власт. Хрушчов погва първо брат ѝ, той наистина може да се похвали като блестящ пример и най-лошото възможно наследство. Лишен от всички ордени и привилегии, за него затворът е сигурен. Що се отнася до Светлана, тя отново е разведена и след това лишена от всички възможни привилегии – опитала се е да говори срещу баща си и това е издействало черен печат. Смята се, че най-вероятно е издействала нарочно своята присъда, за да може най-накрая да приключи завинаги тази порочна връзка. Заживява като най-обикновен жител на СССР и разбира се, среща следващия кандидат-жених – Джонрид Сванидзе.

Забавлението трае с него около 2 години, но деца нямат. Един ден, докато се разхожда по улиците на Москва, любовта отново я среща, този път с помощта на Бриджеш Сингх – богат индийски комунист, който можел да си позволи много сериозно и скъпо лечение в московска болница. Двамата имат буйна и красива любов, но за жалост и тя продължа само четири години. Възрастовата разлика също може да се преодолее, все пак той е на 50 години, тя е на 35, но какво толкова, КГБ нямат нищо против да я изпрати в далечна Индия и да забрави за нейното съществуване.

Бриджех обаче няма да стигне жив до Индия. Умира в болницата и Леонид Брежнев позволява на Светлана да занесе урната обратно в Индия. Прекарва няколко месеца със семейството на своя бивш и починал приятел. Докато е в Делхи, съвсем случайно влиза в посолството на САЩ и иска политическо убежище. Не си правете илюзии, нищо добро не я чака в родината ѝ, следователно Алилуева просто прави най-добрата стъпка в живота си, последният чек, който ще осребри е този. Разбира се, носи и още нещо със себе си – знанията за един от най-мразените и най-обичани хора, в зависимост от това кой точно питате – Сталин. За написването на книга ще получи и сумата от приблизително 2 милиона долара, а това си е повече от прекрасно. Там се омъжва за пореден път, този път за Уилям Пътирс и от него има една дъщеря.

Svetlana_Alliluyeva_1970

Вече е на 47 години, което е сериозно постижение. Щом парите официално свършват, поредният жених изчезва. През  1984 г. се връща обратно в родината си, за да даде на детето си безплатно образование. Това не се случва и най-накрая се завръща обратно на запад и изчезва завинаги от радарите. Живее в старчески дом до последно и се опитва да изтрие всички спомени от един различен и не толкова приятен живот. След толкова много премеждия, накрая Светлана живее на социални помощи, далече от светлините на прожекторите, никога повече не говори за Русия или баща си и остава сама. Алилуева умира на 22 ноември 2011 г. и едва тогава става ясно за повечето жители, че е успяла да скрие своята най-голяма тайна.

Снимки: Wikipedia, GettyImages

 
 
Коментарите са изключени за Светлана Алилуева – трагичният живот на най-обичаното дете на Йосиф Сталин

Повече информация Виж всички