Нежната страна на изкуството: Арета Франклин и силата да се изправиш срещу тъмнината

| от Маргарита Капитанска |

Тя е Кралицата на соул музиката. Мощният ѝ пробивен глас гали тялото на човек като с кадифена ръкавица, а споменът за неговата мелодичност кара сетивата да се движат по скалата на магичността.

Името ѝ е Арета Франклин – певицата, която успява да докосне душите на редица поколения, независимо от техния пол, раса и религиозни убеждения.

Не са малко авторите, опитващи се да разкриват частици от нейния личен живот. Но много от тях премълчават онези дълбоко травматични моменти, белязали Арета завинаги. Трудното ѝ детство съдържа в историята си толкова болка, която според някои стои в основата на влаганата от певицата почти разрушителна емоция в изпълнението на някои от песните ѝ.

Най-травматичните моменти от живота на Арета Франклин обаче успяват да създадат най-трогателната ѝ музика.

Почти непреодолима раздяла

Родителите на Франклин имат нелек брак. Баща ѝ Кларънс Франклин е баптистки пастор и пътуващ проповедник, а нейната майка, Барба – госпел певица и пианист. Преди да се оженият двамата имат деца от предишни връзки. От любовта им обаче освен Арета на бял свят се появяват още две момичета и едно момче.

Въпреки че семейството е силно обвързано с църквата, бракът на Кларънс и Барбара Франклин не процъфтява.

Само шест години след раждането на Арета родителите ѝ решават да се разделят. Майка ѝ взима със себе си доведения брат на певицата – Вон, и заминава за Бъфало, оставяйки останалите си деца на грижата на съпруга си.

По този повод години по-късно Ерма, едната от сестрите на певицата, споделя – „Отношенията на родителите ни бяха бурни. Баща ми имаше буен нрав. Ще излъжа, ако не призная, че всички знаехме за репутацията му на женкар”.

Подобно признание прави и самата Арета през 2018 г. пред Тери Грос от медията NPR – „По онова време той беше необвързан и понякога можеше да се видят дами, седнали на първия ред [по време на неговите проповеди], с по-къси поли, вперени в него погледи. Знаете как изглежда заинтересованата жена, нали?”.

Кралицата на соул музиката преживява тежко раздялата с майка си. Преместването на Барбара Франклин разбива сърцето на малката Арета, въпреки че я посещава в Бъфало от време на време заедно с брат си и двете си сестри.

„Мисля, че решението на майка ми повлия на Арета повече от на всеки друг. Тя беше срамежливо и затворено дете, което беше особено привързано към нея”, разказва другата сестра на певицата Каролина – „ Двете спяхме в една стая и когато майка ми ни напусна, Арета не спря да плаче дни наред”.

Внезапна смърт

Когато Арета е само на десет, изживява най-големия кошмар за едно дете – в следствие на инфаркт, майка ѝ умира внезапно.

„Не мога да опиша болката, нито ще опитам”, казва след години Кралицата на соула, спомняйки си как стои дълго време обляна в сълзи след погребението на майка си.

Този силно шокиращ момент нанася пагубни следи в живота на певицата. Десетгодишната Арета се затваря в себе си и не говори със седмици. Семейството ѝ е силно притеснено, а баща ѝ живее с убеждението, че никога повече няма да чуе гласа на дъщеря си. Певицата обаче успява да преодолее травмата от загубата на майка си, благодарение на музиката.

12-годишна и бременна

Спекулациите по повод първата бременност на Франклин съществуват и до днес, въпреки немалкото официални биографични материали за певицата.

Според някои твърдения на много ранна възраст тя е подложена на сексуален тормоз, но Кралицата на соула никога не потвържвата въпросния факт. Самата тя не обича да говори за този период от живота си и той завинаги остава забулен в тайни.

Арета ражда първото си дете два месеца преди да навърши 13 години. Бебето е момче, което кръщава Кларънс. Така и не споделя публично кой е бащата. Една от версиите, разказана от нейни роднини, е, че той е нейн съученк.

След като Арета ражда, баща ѝ ѝ позволява да напусне училище. Вместо обаче да я остави вкъщи да се грижи за детето, той я взима да пътува със себе си и неговия госпел хор. Отговорността за отглеждането на Кларънс е оставена на бабата на все още неопитната майка.

Турнетата принуждават Арета да порасне бързо. Заобиколена от хора, много по-големи от нейната възраст, тя се лута емоционално между придобитата вече популярност, зараждащата се женственост и ролята на майка, с която още свиква. Тази смесица от роли неизбежно я излага на преживявания, неприсъщи за един тинейджър.

Когато Арета е на 14, забременява отново и ражда сина си Еди. По-малкият брат на Кларънс получава същото фамилно име като него – Франклин и е отгледан отново предимно от бабата на Арета.

Любов, побой и алкохолна зависимост

Арета за първи път вижда бъдещия си съпруг Тед Уайт на парти в дома си през 1954 г., когато е само 12-годишна. Срещата им се оказва съдбовна, защото в края на тинейджърските ѝ години двама сключват брак.

Франклин назначава Уайт и за свой мениджър, въпреки че баща ѝ нито е съгласен с техните любовни отношения, нито с решението вече законният съпруг на Арета да поеме отговорността за кариерата ѝ на певица.

За отношенията на новата звездна двойка, след години Ета Джеймс заявява публично – „За Тед се предполагаше, че е най-обиграният сводник на Детройт. Когато научих за брака им с Арета, не бях изненадана. Много от големите певици, които идоализирахме като момичета, имаха сводници за гаджета и мениджъри. Част от примамката на тези мъже беше, че ни плащаха. Защитаваха ни, но също ни и биеха”.

Aretha Franklin performs during „The Gospel Tradition: In Performance at the White House“ in the East Room of the White House, April 14, 2015.

Годината преди Арета и Тед да се разделят окончателно се случва нещо, което помага на певицата да вземе съдбоносното решение – съпругът ѝ си изпуска нервите и я насилва публично пред гостите на хотел Regency Hyatt House в Атланта. Този далеч не е първият случай на физически тормоз, който Кралицата на соула преживява по време на брака си.

Братът на Франклин – Сесли, казва, че Уайт е жесток и склонността му към насилие само се е влошавала – „Имах чувството, че Арета пее Respect на него, въпреки, че това нямаше никакво значение. Той продължаваше да я удря и не го интересуваше дали някой го е вдиял да го прави”.

Тъй като певицата става все по-нещастна от случващото се в брака ѝ, тя започва да търси утеха в алкохола, за да приглуши болката. Агентът ѝ разказва как Кралицата на соула придобива навик да пие преди изява, което съвсем не помага за по-доброто ѝ представяне.

И въпреки че не един човек от близкото ѝ обкражение се опитва да насочи вниманието ѝ към вече съществуващия проблем с алкохола, тя не спира да го отрича – „За нея нямаше значение колко пъти се е провалила, колко билета е продала, колко лошо е пяла заради нетрезвото си състояние. Това, което я защитаваше, беше нейният талант. Дори пияна, тя можеше да пее по-добре от деветдесет и девет на сто от останалите певици. В тези моменти повечето хора не можеха да разберат, че нещо не е наред с нея”.

Арета никога не признава публично битката си с алкохола. Докато други звезди печелят симпатиите на феновете си, споделяйки личните си провали открито, тя прави точно обратното и пази най-тъмните преживявания в живота си в тайна (до колкото може).

Въпреки тежкото си детство и последвалите психически травми, Арета Франклин намира сили да продължи живота си с достойнство, оставяйки след себе си неизмеримо музикално богатство и хитове като Respect, I Say a Little Prayer, Son of a Preacher Man и много други.

Кралицата на соула се качва за последен път на сцена за среща с любимата си публика през 2017 г., а година по-късно почива в дома си.

 
 
Коментарите са изключени за Нежната страна на изкуството: Арета Франклин и силата да се изправиш срещу тъмнината

Повече информация Виж всички