Музикална хроники: Когато Ози облече роклята на жена си, уринира върху паметник и завърши в ареста

| от Тодор Ковачев |

Легендата Ози Озбърн отново е най-актуалното име в тежката музика. Наскоро Принцът на мрака обяви, че прекратява турнетата си заради здравословни проблеми, а същевременно взе две награди „Грами“ за последния си албум Patient Number 9.

„Моята единствена цел беше да се върна на сцената. Гласът ми е наред, но въпреки това след три операции, лечение със стволови клетки, безкрайна физиотерапия и най-новото лечение Cybernics, тялото ми продължава да е физически слабо“, обяви легендата.

Той допълни, че през последните четири години е увредил гръбнака си, което му пречи да пътува.

Тъжната новина накара феновете да се отдадат на спомени за невероятните концерти на Ози с Black Sabbath и като солов изпълнител. В най-бурните си години певецът погълва невъобразимо количество наркотици, замерва публиката с месо, отхапва главата на прилеп и има още всевъзможни изцепки зад гърба си.

А през този месец се навършват 41 години от една от най-лудите му прояви, която му носи дългогодишна забрана да се изявява в Сан Антонио, Тексас.

Датата е 19 февруари 1982 г. Пиян, дезориентиран и облечен в зелената вечерна рокля на приятелката си, хеви метъл легендата се спира пред някаква стена и уринира върху нея. Оказва се, че без да осъзнава, той се e озовал пред стените на площада Аламо. Става въпрос за исторически национален паметник на около 200 тексаски доброволци, които умират при героична защита на крепост срещу десеторно повече мексиканци по време на Тексаската революция.

Последиците от оскверняването на паметника са сериозни за Ози, но как въобще се стига до абсурдната ситуация и защо той се оказва сам по улиците в женски дрехи?

Случаят е от годините, когато алкохолизмът на певеца е тотално извън контрол. Тогавашната му приятелка и бъдеща съпруга Шарън се вижда принудена да крие дрехите му, когато вижда, че той тръгва за пореден път да се напива в някой хотел.

„Тя го правеше, за да ми попречи да излизам и да се забърквам в проблеми – освен ако не реша да сляза в лобито чисто гол“, обяснява Озбърн в автобиографията си.

В повечето случаи тактиката на Шарън сработва, но не и в онази нощ в Сан Антонио, тъй като тя забравя да скрие една от своите рокли, а оставя и чифт женски обувки. Това е достатъчно за Ози да излезе по улиците с бутилка френски коняк, а скоро изпитото количество налага и съответното облекчаване.

Музикалната звезда, тогава на 33 години, открива привидно изолирана „ронлива стара стена“, където да уринира на спокойствие. Но не след дълго се намира кой да се провикне: „Някой пикае върху Аламо!“ А великият Ози Озбърн е свален на земята и заключен с белезници.

След като е пратен в ареста, се налага неговите промоутъри да платят гаранцията му и да го измъкнат – но това е само началото на неговите проблеми. Още същата вечер на неговия концерт в местна зала избухват безредици и две дузини посетители са арестувани, а 11 прозорци на залата са изпотрошени.

Заобиколен от фенове и фенки, изпълнителят на Crazy Train си позволява да се пошегува с репортер, че е осъществил една от големите си мечти: „Уринирах върху Аламо, следващата ми цел е Белия дом!“

Нищо чудно, че той получава смъртни заплахи, а местните власти са бесни и решават да го накажат, като единодушно му забраняват да се изявява в града. Десет години продължава отсъствието му от Сан Антонио, но когато той се завръща на паметника Аламо през 1992 г., възмущението от постъпката му вече е попреминало. 90-те са различно време и самият Ози Озбърн е различен човек. Стигнал е дъното, след като се е опитал да убие Шарън през 1989 г., но се е взел в ръце, спрял е алкохола и наркотиците и посещава отново Сан Антонио, за да се извини публично.

Музикантът си припомня своя арест на паметника и го определя като „една от останките от моето минало“, свързвайки го с пристрастеността към пиенето и дрогата. Ози прави и финансов жест, като дарява 10 000 долара на организацията, която тогава поддържа паметника.

Случаят си остава култов в рок и метъл историята и вдъхновява арт инсталация на уриниращия върху стена Ози. Местен вестник пък прави интервю с полицая, който го е арестувал и който признава, че се е молил за душата му в църквата.

Може би Принца на мрака наистина се нуждае от молитвите, особено в онези години. Месец след издънката на Озбърн в Сан Антонио, неговият приятел и китарист Ранди Роудс загива в самолетна катастрофа. Трагедията допринася за още по-голямото затъване на Ози в унищожителните му навици. Но важното е, че той се спасява.

Четири десетилетия по-късно, легендата има натрупани много грехове и безброй истории за разказване – но и на 74 години продължава да бъде на върха.

 
 
Коментарите са изключени за Музикална хроники: Когато Ози облече роклята на жена си, уринира върху паметник и завърши в ареста

Повече информация Виж всички