shareit

Добродушен фермер е най-високият жив човек на Земята

| от |

Макар и само на хартия, Султан Кьосен е просто добродушен фермер, които живее в отдалечено село в Турция. Той копнее за същите нещата, за които и повечето мъже от неговото село: домашен живот с жена и две деца.

Султан същевременно обаче държи и световния рекорд на Гинес за най-високия жив човек. С височина над 2.50 метра, той е седмият най-висок човек в историята. Неговият впечатляващ ръст му осигуряват полулуксозен живот, с възможности за партньорство с различни марки и шансове да се срещне със световни лидери и новатори, които иначе не би имал шанса да види.

Въпреки тези предимства Кьосен казва, че му е трудно да намери единственото нещо, което иска повече от всичко друго: любовта.

2.46 metres tall (4045881921)
Helgi Halldórsson from Reykjavík, Iceland, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Ранните години на най-високия жив човек

Роден през декември 1982 г. в семейство от етнически кюрдски произход, Султан Кьосен живее в град Мардин – един от най-старите градове в югоизточна Турция, който също е и под закрилата на ЮНЕСКО като обект на световното наследство. Според официалния уебсайт на Рекордите на Гинес скокът в растежа на момчето не започва, докато той не става на 10 години. Родителите му и четирите му братя и сестри са със среден ръст.

Поради огромния си размер Кьосен не успява да се изучи и става фермер, за да помогне на семейството си да свърже двата края. Той дори не може да се присъедини към местния си баскетболен клуб, което в крайна сметка решава, че е твърде висок, за да играе честно спорта.

Но тогава му се обаждат от Световните рекорди на Гинес.

Според официалния им сайт, Султан Кьосен е най-високият жив човек в света със своя ръст от 2 метра и 51 сантиметра. Забележителният размер на мъжа е резултат от т. нар. хипофизарен гигантизъм, който се появява, когато хипофизната жлеза отделя твърде много хормон на растежа. Ако не се лекува, хипофизарният гигантизъм може да доведе до болки в ставите, огромни крайници и в крайна сметка смърт.

През 2010 г. Медицинският факултет на Университета на Вирджиния споделя, че са лекували Кьосен с помощта на хирургия с гама нож, която не само премахва тумор, който е започнал да расте върху хипофизната му жлеза, но в крайна сметка и спира растежа му. До 2012 г. медицинското училище обявява, че усилията им за лечение са успешни и мъжът вече не наддава на височина.

Но преди тази интервенция Султан разбива още световни рекорди на Гинес. В допълнение към това, че е най-високият жив човек, той има най-големите ръце в света с размер от 28.5 сантиметра, и ходи с втория по големина чифт крака в света – с размер от 36.5 cm (левия) и 35.5 cm (десния).

The tallest man in the world, Sultan Kosen (4046630148)

Според доклад на The Mirror Кьосен е назначен за културен посланик на Турция с надеждата, че може да подобри туризма в региона. Той е бил в 127 от 195-те страни по света и често е търсен от агенти на определени компании, за да работят заедно.

„Горд съм, че мога да участвам в толкова дейности в подкрепа на туризма. За мен е страхотно, когато виждам как привличам вниманието на хората. Всеки иска да се снима с мен“, казва той пред изданието.

Въпреки постиженията си обаче, той е трудно да намери специална дама, която да обича. През ноември 2022 г. Кьосен дава ексклузивно интервю за The Mirror, в което разкрива, че е пътувал от Турция до Русия, за да намери потенциална съпруга, но въпреки всичките му усилия – които продължават година – търсенето се оказва неуспешно. И макар да не е ясно защо Кьосен не може да намери специален човек, с когото да сподели живота си, със сигурност не е поради липса на опити. „Чух, че руските жени обичат темпераментни, но възпитани мъже. Тогава трябва да е лесно!“ казва той пред таблоида. „Влюбената рускиня ще обожава мъжа си завинаги.“

Уви, въпреки че успява да предложи на потенциалната си съпруга – втората му, тъй като той се развежда с първата си жена през 2021 г., изтъквайки езиковата бариера като една от основните причини – за съвместен живот, в който той може да „осигури семейството добре“, никоя руска красавица не се навива.

И така, Султан Кьосен обявява, че ще пренесе търсенето си на друго място, запознато отблизо с елемента на странното и необичайното: Флорида.

 
 
Коментарите са изключени за Добродушен фермер е най-високият жив човек на Земята

Повече информация Виж всички