Защо Австралия е едновременно държава и континент

| от |

Австралия е уникална в много отношения – тя е дом на разнообразни пейзажи и някои от най-необичайните животни на Земята. Тя е и единственото място, което може да се нарече едновременно държава и континент. Въпреки че определението за континент не е толкова конкретно, колкото интуитивно бихме очаквали, няколко качества помагат на страната да получи това звание.

Статутът ѝ като държава е безспорен. Държава е „нация със собствено правителство, заемаща определена територия“ и от 1901 г. Австралийският съюз или Общност на Австралия – както е официалното наименование – отговаря на това описание.

Претенцията за континенталност обаче е малко по-несигурна. Няма научно определение, което да се използва за категоризиране на тези географски гиганти; те обикновено са големи земни маси със собствени тектонични плочи и са достатъчно изолирани, за да развиват уникални култури и растителни и животински видове. Това обаче не са твърди и категорични правила. Европа и Азия имат обща тектонска плоча, но културните им различия оправдават разделянето им на два континента (макар че границата помежду им постоянно се променя).

Защо Австралия е континент, а не остров?

Размерът е най-слабият фактор в случая с Австралия. Тя е най-малкият континент с площ от 7,5 милиона квадратни километра и всъщност е по-близо по размери до Гренландия, отколкото до Южна Америка. И така, какво я прави нея континент, а Гренландия – остров?

Отличителните белези на държавата имат голяма тежест тук. Изолираното ѝ местоположение е позволило да поддържа коренни групи от хора с различна култура, както и дива природа, която не може да бъде открита на друго място на планетата. Коренните култури и животните на Гренландия обаче могат да бъдат открити и в други части на Арктика.

Но фактът, че Австралия е едновременно държава и континент, е широко известен. Други любопитни факти, като например, че Аляска е едновременно най-западният и най-източният щат, са по-неизвестни.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Австралия е едновременно държава и континент

Повече информация Виж всички