Преди 160 години парижката морга излага истински трупове

| от |

През 60-те години на XIX в. парижката морга излага труповете си като атракция за туристите, които я посещават. Там дори е имало изложбена зала, където починалите жители са били показвани, за да могат да бъдат идентифицирани неназованите и непотърсените от тях. С настъпването на индустриалната революция много хора пътуват до града, за да търсят нови и понякога опасни препитания. Така загиналите при работни инциденти често са далеч от дома и съответно са били присъединявани към студените тела в залата.

Не след дълго изгубените и намерените тела се превръщат в популярен експонат за малко по-нездравословните любопитковци, като в британските туристически справочници дори са включени като Le Musée de la Mort. Разположена зад катедралата „Нотр Дам“, парижката морга представяла труповете и в зависимост от това кой е изложен, тя могла да привлече от десетки до стотици хиляди посетители.

Дрехите на мъртвите са окачени над тях.
Снимка: G.Garitan – Собствена работа, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia

Може да ви се стори грубовато, но както посочва Тарин Кейн за сайта Wellcome Collection, дори в момента, в съвременната епоха, си имаме един вид парижка морга, която дори е на глобално ниво: противоречивата изложба „Светове на тялото“, която показва съвсем истински трупове (съхранени чрез пластинацията, метод за мумифициране на тъкани и органи). Тя е посетена над 40 милиона пъти, а експонатите ѝ дори са включени във филм за Джеймс Бонд.

Тогава труповете са били пресни и облечени само с ленти от плат, за да се прикрият някои места, но дрехите им са били окачени над тях, давайки представа за живота на починалия. Както казва френският драматург Леон Гозлан: „Отиваш там, за да видиш умрелите, както другаде отиваш да видиш последната мода.“

По онова време музеят „Гревен“ също се възползва от привлекателността на мрачната тема като създава „жив вестник“: восъчни възстановки на скорошни убийства.

Въпреки мрачното си съдържание, изложбената зала придобива репутацията на безплатен театър. Снимка: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr, CC BY 2.0

Един особено популярен експонат включва „жена, разрязана на две части“, която била извадена на половинки от река Сена през 1876 г. В крайна сметка частите се разлагат твърде много, за да останат на показ, и след две седмици тя е заменена с восъчен бюст.

Според JSTOR очарованието на моргата може да е било свързано не толкова с нездраво любопитство, колкото с чувството за общност, като посетителите са били по-скоро съпричастни към мъртвите, отколкото да се наслаждават на ужаса. Ванеса Шварц от Университета на Южна Калифорния пише, че изложбената зала на моргата и „живите вестници“ с восъчни фигури може би са били отговорът на Париж от XIX в. на документалните филми за истински престъпления.

 
 
Коментарите са изключени за Преди 160 години парижката морга излага истински трупове

Повече информация Виж всички