Клара Петачи – вярната любовница на Мусолини, която предпочете да умре с него

| от |

Може да ви се струва странно и дори безумно, но има жени, които обожават властта и никога не искат да се разделят с нея. Примерите са навсякъде, ако започнем историята от Клеопатра и стигнем до съпругата на Саддам Хюсеин, то най-вероятно ще забележим, че всяка една красавица е успяла не само да живее в охолство, но дори да отмъкне брутния вътрешен продукт на една държава, преди нейният възлюбен да падне от власт.

Има някои изключения в цялата история, ще открием, че Ева Браун няма този успех, но съпругата на Кадафи, както и тази на Саддам ще имат възможност да се радват на охолството си. в това отношение не трябва да забравим, че втората авантюристична връзка на Путин също живее спокойно и щастливо в Швейцария и не се притеснява нито от санкции, нито от зли езици. Не всички съпруги на диктатори ще се радват на подобно щастие.

Клара Петачи завършва с разстрел, наредена до своя любим на 28 април 1945 г. За нейният живот може да се спори много, особено след като и тя самата признава, че е искала да живее богато и щастливо, както и да стигне до сърцето на най-важния мъж в Италия. Най-вероятно вече сте се досетели, че става въпрос за Бенито Мусолини.

Преди да стигне до него, Клара винаги е казвала, че иска да бъде известна и богата, това е бил планът ѝ още от първите години. Нейният чар и упоритост не могат да бъдат игнорирани, Клара винаги е знаела как да привлича вниманието на околните, а когато най-накрая успява да се доближи до Мусолини, легендите разказват, че италианецът се е предал за отрицателно време.

Клара не успява да срещне Мусолини в мирно време и да успее да развали още едно семейство. Истината е, че младата красавица е способна да променя курса на историята, както и да разбива мъжки сърца, но когато се среща с Мусолини, единственото допълнение за нейния живот е: да остане в историята.

И не можем да отречем, че е успяла да постигне това, макар и финалът да е малко по-кървав, отколкото романтичен.

Още като млада, Петачи живее с култа към Дучето, следователно в нейната стая има снимки, биографии, изрезки от вестници и всякакви други артефакти. Нека не забравяме, че Мусолини е първият, който измисля най-ефикасната формула за заличаването на здравия разум в едно общество. Родителите на Петачи използват влечението към Мусолини, за да ѝ намерят добър съпруг, но това също не помага, те дори не подозират какви са били основните ѝ планове.

Най-голямата подигравка на съдбата е, че само няколко дни преди брака, Клара успява да се запознае с Мусолини, което още повече спъва шансовете ѝ за нормален и очевидно – скучен живот. На 24 април 1932 г. е обявена датата за сватбата ѝ, а избраният е офицер от ВВС на Италия – Рикардо Федеричи. Клара пътува, за да се види със семейството на Рикардо, който живее в Рим, докато се разхожда по улиците, покрай нея минава самият Мусолини с неговата популярна Alfa C6 1750 Gran Turismo Zagato.

(Eingeschränkte Rechte für bestimmte redaktionelle Kunden in Deutschland. Limited rights for specific editorial clients in Germany.) Clara (Claretta) Petacci28.02.1912-28.04.1945+Geliebte Benito Mussolinis,zusammen mit ihm von Partisanen in Dongoauf der Flucht erschossen und gehängtam 28.4.1945- Portrait- o.J. (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

За жена, която е била силно вманиачена към Дучето, не е било трудно да го разпознае, следователно побързала да се качи в такси и да накара шофьорът да проследи лимузината.

В мъжкия свят има много изкушения и слабости, а когато дойдат в тялото на 19-годишна съблазнителка, можем да приемем, че бедният Мусолини просто не е имал шанс. След като излиза от автомобила си, Клара го пресреща и започва да обяснява колко велико е неговото дело и как той е бъдещето на Италия.

Клара е имала достатъчно суперлативи, за да разтопи ѝ ледник, а ако това не стига, чарът ѝ също можел да помогне. Крайният резултат е, че след няколко дена ще получи телефонно обаждане от Мусолини с покана да го посети в Палазо Венеция, където да му почете малко поезия. Каквото и да говорим, италианците знаят как да правят особено добри покани, с които да спечелят вниманието на аудиторията.

Не знаем и няма как да знаем за лиричните качества на Клара, но историята разказва, че Мусолини и звъни по цял ден у дома. За съблазнителката това също не е достатъчно. След няколко седмици ще признае, че когато Дучето не се обажда, Клара започва да подозира, че други жени му четат поезията на Данте.

Клара ще прекара няколко години със своя официален съпруг, но литературните ѝ интереси продължават да се споделят с Бенито. Едно трябва да се признае на италианския диктатор и това е, че той никога не дава повод и не позволява да се потвърди интимната връзка. Бедният Рикардо е можел да бъде и самолетен ас, но това не означава, че ще успее да върже връзките на Мусолини. Той също разбира какво се случва и в прилив на ревност удря шамар на изкусителката. Преди да се усети, Рикардо получава военен пост в Африка. До пролетта на 1936 г. е подписал, поне историята казва, че е доброволно, документите за развод. Клара вече е свободна и готова да създаде нови и още по-интересни интриги.

Дамата бързо разказва как иска да бъде в краката на Мусолини и да играе ролята на малко нещастно коте, което да отмъква внимание от време на време. А след като това работи, започва да му обяснява, че той няма да може да живее без нея. Отдадеността на Клара е огромна и дори екстремна. По това време и Мусолини не мисли особено за главоболията, които предстоят. Той е в най-високата си точка на кариерата и може да се размине с абсолютно всичко. През 30-те години е спечелил позиции във властта, които малцина ще успеят да видят след това в модерната история на Италия.

Икономиката на Италия успява да се запази във възможно най-турбулентните времена, животът не се променя драстично и всички са благодарни на Мусолини. За съжаление идва и войната, която обаче води до следващият особен проблем – Германия. На 25 юли идва онзи момент, когато фашисткото консулство решава да свали Дучето от власт. Малко след това Мусолини е свален от власт и арестуван. Без протекцията и владеенето на цяла Италия, Мусолини бързо се превръща в основна цел и медиите търсят неговото минало, като внезапно попадат и на Клара, която заема мястото на една доста скъпа любовница, при това не само на Мусолини, но и на цяла Италия.

28th April 1945: View of the mutilated bodies of Benito Mussolini (1883 – 1945) and his mistress, Clara Petacci, propped up against a marble wall in Milan, Italy, World War II. The couple had tried to escape to Switzerland but were caught and executed by Italian partisans. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Преди да има другарски съд, самият Хитлер ще се намеси и ще спаси Мусолини. Колкото и странно да е, австриецът винаги е имал някакви пристрастия и симпатии към Мусолини. Изпратен е в Северна Италия, където е инструктиран да създаде социалистическа партия. Новата държава на Мусолини живее още по-малко и от престоя му в затвора.

До април 1945 г. е ясно, че дори самият Хитлер не може да помогне. Северна Италия е на път да падне, а вражеските войници дори не срещат съпротива. Мусолни вика конвой и се опитва да избяга с Клара и други членове на семейството. Със себе си взима и верни политици, с които се надява, че ще намери някакво спасение. Изпратени са дори силни немски ПВО системи, които да ги предпазват по пътя.

Клара най-вероятно е мислела, че ще се спаси, но когато наближават швейцарската граница, свободата се изпарява през прозорците. Група партизани разпознават Дучето и бързо се намесват. Германците са свободни да си вървят, но италианците остават в Италия. Опитвайки се да ги заблуди, Дучето решава да се преоблече в немска униформа и дори да си сложи немска каска, за да се скрие с останалите войници.

Маскарадът му отново няма успех. Дучето е задържан във ферма, а на другия ден е подготвен за разстрел със своята любима Клара. За изненада на Мусолини, последният човек, който не се отказва от него, е именно Клара. Тя ще заяви, че иска да умре с Мусолини и няма смисъл да продължава да живее без него.

Нейното желание ще бъде уважено на следващия ден. Партизаните изпълняват смъртната присъда и изпращат тялото на Мусолини на площад в Милано. Телата остават да висят за наказание, а всеки минувач решава да изрази своето мнение и не спира да налага трупа на Мусолини, бият го в главата до степен, в която се вижда и мозъкът му. Същото се случва с клара и останалите министри.

Бедната Клара така и не разбира дали е била единствената любовница на Мусолини. Той самият признава, че е имал повече от 500 любовници за много дълъг период от време. За нейно облекчение е сигурно, че тя е получила повече внимание, отколкото съпругата на Мусолини.

 
 
Коментарите са изключени за Клара Петачи – вярната любовница на Мусолини, която предпочете да умре с него

Повече информация Виж всички