Китайската роля в Украйна – страната, която може да промени развоя на събитията

| от |

Войната в Украйна може да приключи с най-различни сценарий, но определено ще има една страна, която вече е изгубила много повече, отколкото се подозира. Русия, прословутата втора армия в света, определено ще отпадне в класацията. Ядреното оръжие, с което толкова много се парадира, най-вероятно ще продължи да изостава и да губи своите качества.

Не знаем как ще свърши войната или поне не искаме да сме толкова сериозни пророци, но пък знаем, че следващата Студена война, която продължава да се движи в тази посока, може да доведе до още една специална стъпка – ядрено разоръжаване. Какви са основните критерий и сили, които могат да бъдат открити в този момент. Обърнете внимание, че когато троловете в социалните мрежи се активизират, то нещо определено не върви в правилната посока за армията на Руската федерация. Това е един сигурен признак, така беше с мобилизацията, така продължава да бъде и днес. Какви са положителните страни за Русия?

Нека обърнем внимание на огромният човешки капитал, огромната икономика и по-силната армия, от тази в Украйна. Това беше основното очакване, но в последствие стана ясно, че ситуацията се е променила значително. 3-дневната операция се превръща в годишно клане, което най-вероятно ще продължи да се разраства и тази година – фактор, за който се надяваме да грешим.

Киев е на път да върне и други територии, макар и критиците да очакват, че следващата вълна и огромното числено превъзходство на Русия да даде превес, за съжаление в ерата на модерната технология, каквато липсва в Русия, шансовете не са на страната на старите варварски атаки. На пролет ще се очакват още новини и изненади. Какви са основните разлики между едната и другата страна.

Украйна разполага с достатъчно съюзници, Русия не може да се похвали със същото.

Според института по Световна Икономика, САЩ и Европа са дарили повече от 100 милиарда долара във военна и икономическа помощ на Украйна, при това още от началото на руската инвазия. Сред тези помощи присъстват модерни бойни системи Patriot, HiMars, Leopard 2 и M1A2 Abrams. Все още няма информация за предоставянето на модерни самолети, макар и вече да беше ясно, че украински пилоти са обучавани доста дълго време. Отказът на САЩ да отказва да предостави F-16 не означава, че останалите страни от блока на НАТО няма да се възползват от идеята да ги предоставят. Помощите са жизнено важни и противно на някои политически очаквания, те не удължават конфликта, а просто изравняват силите, за да може нападнатия да се защитава.

File:ThreeGorgesDam-China2009.jpg

Русия също се нуждае от помощ, която обаче сякаш не идва от никъде. Артилерийските снаряди започнаха да привършват, дроновете и ракетите ще се редуцират значително. Интересен елемент е, че през последните седмици стана ясно, че фантомни ескадрили са успели да ударят заводите за дронове в Иран, което ще спре за известно време и опитите на Русия да продължава да извършва масирани атаки. Северна Корея също се оказа единственият спасител на Кремъл. Те предоставят своето оръжие, но интернет не спира да споделя и някои любопитни факти – руските войници, включително и наемниците от Вагнер, отказват да го използват. Причината е, че то често дефектира, при това в най-лошия момент.

Един от последните и много важни доставчици на Русия ще бъде именно Китай. Това е износителят на абсолютно всякаква технология в света и 4-я най-голям износител на оръжие. Пекин има силата не само да въоръжи Русия, но и да наклони везните в нейна полза, при това за отрицателно време, тоест да се превърне в другото тежко перо в битката, заемайки позицията на Америка за Украйна. За изненада на мнозина, това не се случва и не само, че не се случва, но е и горчива изненада за Владимир Путин, който очакваше, че президента Си Дзин Пи ще бъде един от най-големите благодетели по време на войната в Украйна.

И до този момент ще открием, че президента на Китай намира баланса и отказва да се намесва пряко, както и да предоставя оръжие на Русия, оставяйки запада да подпомага значително.

File:Xi Jinping 2019.jpg

Китай не спря да бъде икономически партньор на Русия, същото направи и Индия. Единственият проблем за Русия е, че и двете страни знаят как да се договарят и осъзнавайки, че тоновете петрол и газ вече не струват нищо, започват да ги купуват на безценица, при това много под стойността на барел на световния пазар.

Каква е замяната на сделката? Китай изпраща полупроводници на Русия, които са жизнено важни за производството на най-различна техника, включително и военна такава. Apple и Samsung спряха да продават телефоните си в Русия, но Китай започна да внася своите и днес около 70% от тях са именно в Русия. Предоставянето на микрочипове позволява по-бързото строене на оръжия, но ако вярваме на статистиката и факта, че Китай не е толкова напреднал, за да създава толкова необходимите чипове, каквито например биха били тези от Texas Instrumental Company, то това не би бил особен плюс. Нещо повече, през последните месеци забелязахме, че могъщото руско оръжие не е това, което беше показано на рекламата. Добрият маркетинг се оказа пълна грешка, а съдейки по броя директори, паднали през прозореца, очевидно някой не е доволен от фактите.

В тази сделка има само един победител и това не е Русия. Друг интересен елемент е, че още от 2019 г. Китай се смята за много по-добрия и верен партньор на Украйна, отколкото Русия. Китай внася желязо и други полезни изкопаеми, докато в замяна се изпраща царевица, с което САЩ е заменена като официално търговско лице.

Тайванският министър Джоузеф Ву смята, че това е добър ход от страна на Китай. Подобна търговия позволява на китайците да удължават конфликта и да отклонят влиянието на запада, докато получават и зареждат своите енергийни ресурси на много ниски цени от Русия.

Особени факти в тази история са, че очевидно Китай също не е подозирал тези действия, след като евакуирането на около 6000 китайци от Украйна е изисквало доста усилия. В това отношение има изпратено предупреждение към Путин да не се опитва да използва ядрено оръжие – заплахи между двете страни вече е имало, но Русия не посмя да се изправи срещу Китай в ядрена война.

File:18th National Congress of the Communist Party of China.jpg

Официалната версия на различни китайски говорители посочва, че най-вероятно Русия няма да успее да се справи в този конфликт, особено след като вече ще бъде много по-слаба, въпреки опитите си да запази икономиката и дипломацията си – всички мостове са изгорени.

Още в началото на конфликта имаше възможност на Китай да подпомага Украйна, но спогодбата между САЩ и НАТО не успява да се случи толкова бързо. Някои разузнавачи смятат, че в момента Путин не е приятел на никого и дори старите му партньори не желаят и не искат да се асоциират с него. Азиатският гигант няма да спечели абсолютно нищо, когато се асоциира с руския агресор, следователно не го прави.

Крайният резултат в това начинание е да се отреже още един от големите партньори на Русия, поне неофициалният такъв.

 
 
Коментарите са изключени за Китайската роля в Украйна – страната, която може да промени развоя на събитията

Повече информация Виж всички