shareit

Странните коледни обичаи: Крампус идва да набие непослушните деца

| от |

Фестивалите на Крампус се провеждат в Тиролския регион в Австрия от поколения, но напоследък стават все по-популярни и в Чехия. „Има много и най-различни истории и варианти какво ще ти направи Крампус, ако не си послушен“, казва Моли Бюк, жител на Виена. „Все пак той се придвижва с нещо като метла, с което да може да бие децата“.

Нещото като метла обикновено е наръч с пръчки. Малко като хан Кубрат.

Разбира се, случвали са се и инциденти. На фестивала през 2015 година един от хората с костюм на Крампус започва наистина да бие хората с пръчка. Резултатът е пет тийнейджъра с наранявания. „Дъщеря ми сега има гипс на дясната ръката, а краката й са покрити с белези, подути и с кървави съсиреци“, казва ядосан родител. „Този изблик на насилие няма нищо общо с традициите“.

Krampus Creatures Parade In Search Of Bad Children

Getty Images

Костюмите на парада в град Каплице в Чехия обаче са изключително добре направени. Доста приличат на нашите кукери, не може да не се отбележи – костюмите се правят от овча или козя кожа и имат големи пендари, прикрепени към кръста.

Крампус води началото си от протестантските традиции в Германия, където първоначално той е бил един от синовете на Хел, норвежкия бог на подземния свят.

Тъй като Крампус е направо ужасяващ – особено за онези, които не са запознати с фестивала – служители от една австрийска община посещават наскоро дошли сирийски и иракски бежанци, за да ги предупредят „какво да очакват, когато Свети Никола и различните инкарнации на Крампус се появят пред вратата им“, казва социалният работник Никол Кранебитер. Тя казва също така, че новодошлите обикновено „доста се забавляват“, когато дойде време за парада.

Krampus Creatures Parade In Search Of Bad Children

Getty Images

Но какво все пак е Крампус? Или кой?

Крампус се описват като „полу-козел, полу-демон“. В Централно-европейския фолклор той е нещо като антипод на Дядо Коледа или Свети Николай, който по време на коледните празници идва и бие и наказва непослушните деца (защото няма по-хубав коледен подарък от възпитанието чрез страх), докато Дядо Коледа и Св. Николай възнаграждават послушните децата с подаръци. В някои региони на Австрия, Бавария, Хърватия, Чехия, Унгария, Северна Италия, Южен Тирол, Словакия и Словени Крампус е спътник на Св. Николай.

Самият произход на съществото и на практиката на предрешване в костюми за да се прилича на съществото е доста неясна, но някои фолклористи и антрополози предполагат, че има християнски произход.

Rising Popularity Of Krampus Tradition Keeps Artisans Busy

Getty Images

В традиционните паради, за които споменахме, както и в събития като Krampuslauf, участват най-вече млади хора. те се провеждат всяка година в повечето алпийски курорти, така че имайте предвид, ако ще пътувате – да не се стреснете като ви изскочи някой караконджул. Благият лик на Крампус краси и празнични поздравителни картички, които се казват Krampuskarten.

Gruss vom Krampus

„Gruss vom Krampus“ от немски се превежда като „Поздрави от Крампуса“

Историята на този образ, Крампус, може да датират от алпийските традиции още преди християнството. В кратък текст относно него, публикуван през 1958, Морис Брус пише:

Изглежда, че има малко съмнение в истинския характер на Крампус, защото пълните одежди на Рогатия Бог на вещиците не са добре запазени под никаква друга форма. Брезата – освен фаличното си значение – може да има връзка с обредите за посвещение на определени вещици; обреди, които водят до обвързване и бичуване като форма на символична смърт. Вериги биха могли да бъдат въведени в християнски опит за „завързване на дявола“, но отново те биха могли да бъдат остатък от езическите ритуали за посвещение.

Докато обсъжда своите наблюдения относно този тип традиционни фестивали през 1975 в Ирднинг, Австрия, антропологът Джон Хонигман пише:

Фестивалът Свети Никола, който обсъждаме, включва културни елементи, които намираме из цяла Европа – в някои случаи дори от преди християнството на навлезе по тези земи. Самият Никола става известен в Германия някъде около 11 век. Празникът, посветен на този покровител на децата, е само един повод през зимата, при който децата са обект на специално внимание. Другите са Св. Мартин (бел. ред. има се предвид празника на 11 ноември, когато ние празнуваме Св. Мина), Деня на невинните деца на Витлеем (бел. ред. 28 декември) и Нова година. За малки деца да се маскират като дяволчета и да правят пакости се знае в Германия от поне от 16 век, докато възрастни хора, маскирани като дяволи, се появяват в средновековните църковни постановки. Много литература, голяма част от европейски фолклористи, засяга именно тези теми… Австрийците в общността, която изследвахме, са напълно наясно, че има „езически“ елементи, които се смесват с християнски в обичаите на Свети Никола и в други традиционни зимни церемонии. Те вярват, че Крампус произлиза от езическо свръхестествено, което е представено като християнски дявол.

 
 
Коментарите са изключени за Странните коледни обичаи: Крампус идва да набие непослушните деца

Повече информация Виж всички