shareit

Музикални хроники: Лана Дел Рей – милионерската дъщеря, която се провали с истинското си име

| от Тодор Ковачев |

Ако търсите упорито, все още можете да намерите в мрежата бегли следи от творчеството на Лизи Грант – една музикална изпълнителка с твърде скромна кариера, която така и не успява да изгрее сред всичката конкуренция през първото десетилетие на новия век.

Попадайки на нея, може и да не осъзнаете, че същата Лизи Грант по-късно се превръща в Лана Дел Рей, едно от най-големите явления в поп музиката за последните години, с уникално звучене и неувяхваща вече над 10 години слава.

Навремето Лизи Грант с нищо не се отличава от безбройните млади певици и певци, опитващи се да пробият из клубовете и баровете на Ню Йорк, пеейки от сърце с надеждата някой някъде да ги забележи. Ранните ѝ стъпки са съвсем в реда на нещата – така са тръгнали и най-големите легенди, а и все трябва да се започне отнякъде.

Успехът обаче никога не застига Лизи Грант и нейният единствен албум потъва безследно в дебрите на американския музикален пазар. По-късно тя претърпява истинско артистично прераждане с псевдонима Лана Дел Рей и вече няма нищо общо със срамежливото, искрено момиче, което се проваля в опита си да се наложи с истинското си име и с естествения си вид.

Лана Дел Рей предизвиква сензация с провокативен и ексцентричен ретро имидж, дълбок и плътен глас, красиви мелодии и разточителни, богати на щрайхове аранжименти. Тя за пръв път се появява онлайн в новия си вид в привидно непретенциозно видео, записано в домашни условия към песента Video Games.

Сингълът се превръща в култов хит с кадрите на красивата девойка с огромни нацупени устни, пееща неустоимо дълбоко. Артистичният ѝ образ е на мистериозна, чувствена и прелъстителна жена, готова да се замеси във всякакви проблеми, привлечена от блясъка на шоубизнеса и на модата от 60-те. Скоро самата Лана Дел Рей ще се определи като „гангстерска версия на Нанси Синатра“.

Но скоро след като Video Games и следващата ѝ песен Blue Jeans правят бум, някои критици започват да задават и неудобните въпроси – доколко трансформацията на Лизи Грант в Лана Дел Рей е автентична и доколко е внимателно замислен маркетингов продукт. Днес вече е известно, че артистичният ѝ псевдоним е избран от нейния мениджмънт, а тя не е просто талантлив  и скромен аутсайдер, опитващ се да се наложи в Ню Йорк.

Лана е местно момиче и дъщеря на милионер, който подкрепя и финансира нейната кариера. Преди тя да изникне в новото си амплоа, следите от ранната ѝ кариера и нейният албум като Лизи Грант са старателно изчегъртани от всякакви интернет платформи и социални мрежи. Неясно кога тя подписва договор с Interscope, лейбъл, притежаван от гиганта Universal. Не е съвсем известно доколко мениджъри и ПР агенти са повлияли на нейния нов имидж, но доста неща около образа не изглеждат никак автентични.

Скоро Лана Дел Рей се сблъсква с вълна от критики и около нея се заражда дебат, който само ѝ помага да се наложи още по-бързо като едно от големите нови имена в музиката.

Разбира се, Лана не прави нищо различно от много други преди нея: създава свой сценичен персонаж, който може и да няма много общо с истинската ѝ същност. Правили са го и имена като Дейвид Боуи, Мадона, Лейди Гага и още кой ли не. Елизабет Грант се възползва от бясно развиващата се онлайн среда, за да наложи новото си превъплъщение и да заличи и без това оскъдните спомени за старото.

Трикът проработва изключително добре, защото е подплатен с най-важното: качествена музика и запомнящи се, атмосферични песни със завладяващо носталгично настроение. Готовността на Лана Дел Рей да използва сексапила си и нейният образ на лошо момиче само спомагат да я превърнат в култова фигура и впоследствие да родят купища нейни имитаторки.

Дори звезда от ранга на Били Айлиш, изгряла години по-късно, нерядко е обвинявана, че е почерпила твърде много вдъхновение от добрата си познайница.

Днес Лана Дел Рей има вече осем студийни албума, две награди „Брит“, две награди на европейското MTV и още редица призове, както и 6 номинации за „Грами“ и номинация за „Златен глобус“ за песента Big Eyes.

Не е преувеличено да я наречем един от най-влиятелните музикални артисти на XXI век. А неуспешните ѝ ранни стъпки в бранша са просто необходима част от пътя, който почти всеки артист е извървял по един или друг начин.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Лана Дел Рей – милионерската дъщеря, която се провали с истинското си име

Повече информация Виж всички