shareit

Музикални хорники: При възникването на MTV хората още не знаеха какво значи „видео“

| от Тодор Ковачев |

Това е историята на канала, който промени музиката завинаги и чието влияние върху цялата развлекателна индустрия все още се усеща.

Първото излъчване на MTV става факт в началото на август 1981 г. с кадри от изстрелване на совалка и репликата „Дами и господа, рокендрол!“ Още тогава обаче телевизията загатва, че фокусът няма да е точно върху рокендрола и първата пусната песен е с подчертано поп звучене. Както и със знаково за MTV име – Video Killed the Radio Star на The Buggles.

Всъщност стартът на канала не е твърде обещаващ, особено като знаем в какъв комерсиален и културен гигант се превръща впоследствие. MTV (съкращение от Music Television) възниква с цел да бъде капитализиран процъфтяващият пазар на кабелната телевизия в Щатите, но компанията-майка Warner Amex остава скептична към начинанието.

В началото излъчването се осъществява само за района на Ню Джърси и първите шефове на MTV са принудени да водят големи битки с началството над тях за одобрение и финансиране на проекта. Първият изпълнителен директор Роберт Питман си спомня, че в началото Warner Amex изцяло отхвърля идеята. И в тогавашния скептицизъм има известна логика, просто защото бъдещето на музикалните видеа все още е съмнително.

Промоционалните клипове на поп и рок песни започват да навлизат още през 60-те, но едва след успеха на Bohemian Rhapsody на Queen през 1975-а звукозаписните компании превръщат в практика произвеждането на видеа. Историческият видеоклип към величествената песен на Queen днес е смятан за своеобразен предвестник на MTV ерата, но когато телевизията е основана, клиповете все още са нещо сравнително маргинално.

Както един от студийните продуценти на канала Робърт Мортън отбелязва: „Обяснявахме, че започваме музикален канал и ще пускаме музикални видеа, но хората още не знаеха какво е значението на понятието видео“.

41 години по-късно можем да отчетем, че MTV не успя да убие радиото, а днес в ерата на YouTube и TikTok телевизията не е това, което беше. Но през 80-те и 90-те MTV се издига до основна сила в музикалната индустрия. Неговият ефектът върху продажбите на албуми бързо се усеща и именно излъчването на музикални клипове изстрелва изпълнители като Мадона и Майкъл Джексън в стратосферата.

Любопитно е, че в първите години каналът е атакуван с обвинения, че дискриминира цветнокожите изпълнители за сметка на белите – нещо подобно на това, което се случва в американския радиоефир през 50-те и 60-те. Днес вече е добре известно, че някога част от радиата са отказвали да пускат чернокожи артисти и песните им често са били презаписвани от техни колеги, за да зазвучат в ефир. Така се освобождава място за звезди като Елвис Пресли.

Затова сред знаковите постижения на Майкъл Джексън, Принс и други чернокожи звезди е именно пробивът в мейнстрийма в MTV ерата, когато телевизията вече е най-значимата платформа за формиране на музикалните вкусове. Изведнъж всеки изпълнител мечтае за висока ротация на своето видео по MTV – просто не съществува по-добра реклама от тази и доказателството е успехът на клипове като Thriller и Billy Jean на Майкъл Джексън. Визуалната част се превръща в основен компонент от комерсиалната поп музика.

Новият тип сливане на звук и картина оказва влияние не само върху музиката. Кабелната телевизия ускорява спада при традиционните телевизии, чиято доминация  няма как да продължи вечно. Музикалните видеа се превръщат в маркетингов инструмент и за холивудските филми. От „Ловци на духове“, през „Флашданс“ до „Ченгето от Бевърли Хилс“, наличието на хитова песен се оказва от огромно значение в маркетинговата стратегия на един премиерен филм. Талантливи режисьори на музикални клипове като Дейвид Финчър и Спайк Джоунз пък по-късно извършват успешен скок към киното.

През 90-те MTV вече е движеща сила в музикалната индустрия и има огромен принос за популяризирането на гръндж рока, а по-късно и на рапа. Още от 1984 г. пък музикалните награди на телевизията трупат престиж, за да се превърнат в едно от водещите музикални събития всяка година. Каналът поставя началото и на своята поредица Unplugged – акустични концерти на известни изпълнители, от които възникват вечни лайв албуми и незабравими шоута като тези на Nirvana и Alice In Chains.

Телевизията изследва и нови територии, които не са пряко свързани с музиката. MTV популяризира риалити форматите и анимационните сериали за възрастни като „Бийвъс и Бътхед“. За съжаление, от средата на 90-те постепенно каналът се отдалечава от музиката и започва да излъчва все по-малко музикални видеа в опит да се адаптира към променящата се аудитория.

Акцентира се върху предаванията и всякакво друго съдържание, а резултатът е, че MTV губи своя облик и своето предназначение на музикална телевизия. Но независимо в какво се превръща по-късно, никой не може да отрече стойността на MTV през първите години от съществуването ѝ.

Днес децата на 80-те и 90-те си спомнят с носталгия как са открили някои от любимите си музикални образци благодарение на телевизията, за която поне в началото музиката наистина беше всичко.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хорники: При възникването на MTV хората още не знаеха какво значи „видео“

Повече информация Виж всички