Какво не знаете: Кучета играят покер

| от |

Благодарение на картината „Кучета играят покер“ художникът Касиус Марсел Кулидж си спечелва съмнителното отличие на „най-известният американски художник, за когото никога не сте чували“. Но макар критиците да се чумерят пред приноса му към света на изкуството, историята на най-великите му творби е доста богата.

Ето част от нея

Hisstationand4aces-coolidge

Притиснат с четири аса

„Кучета играят покер“ всъщност е поредица от картини

Първите проучвателни рисунки на Кулидж преди да направи картината си са за кутии за пури. След това, през 1903 г., 59-годишният художник започва работа за рекламната компания Brown & Bigelow. Тогава той изработва творби като „Подушване на блъф“, „Покер симпатия“ и „Притиснат с четири аса“, които се възпроизвеждат като плакати, календари и гравюри, понякога като част от рекламни подаръци.

Най-популярната от тези картини е на кучета, които мамят на покер

„Приятел в нужда“ (основното изображение най-горе) противопоставя двойка булдози срещу пет огромни гончета. Кой би могъл да ги обвини, че под масата си подхвърлят карти? Като най-обичаната от тази серия, „Приятел в нужда“ е и най-често погрешно наричаната „Кучета играят покер“.

Картините донасят на Кулидж известна слава през 60-те му години

Face-in-hole board, Ryde, Isle of Wight, England

Кулидж вече има малко странни, но не и преувеличени претенции за артистични слава – той е смятан за създателят на тези големи пана с дупка, където хората могат да си сложат лицето и да се снимат. Но след като „Кучета играят покер“ се налага чрез продажбата на календари и плакати, Кулидж успява да продаде някои от оригиналните картини за 2000 до 10 000 долара.

„Кучетата играят покер“ никога не е получавала много любов от критиката

Картините, поръчани за търговска употреба, се разглеждани най-често като кич. Мартин Харис от Poker News обяснява: „За някои картините представляват олицетворение на кича или ниската култура, пародия на „истинското“ изкуство, осъществена с лош вкус.“

Картините все пак се превръщат в основен елемент от домашния интериор на работническата класа

През 70-те години на ХХ в. кичът е на мода явно и търсенето на „Кучета играят покер“ достига своя връх. Или, както се изразява художественият критик Анет Ферара: „Тези характерни творби, за добро или лошо, са неизличимо запечатани в подсъзнателната библиотека дори на най-неориентирания към историята на изкуството човек чрез непрестанното им възпроизвеждане върху всякакви предмети: календари, тениски, чаши за кафе, понякога и реклами.“

Cassius Coolidge

Касиус Марсел Кулидж

Кич или не, картините се продават за много пари

На търг през 1998 г. оригиналът на Кулидж е продаден за 74 000 долара от Sotheby’s. След това, през 2005 г., „Смел блъф“ и „Ватерло: Две“ са изложени на търг в Ню Йорк от аукционна къща Doyle. Преди да се появят на пазара, са направени прогнози, че двойката редки картини ще донесе от 30 000 до 50 000 долара. Но в крайна сметка анонимен участник в търга плаща за тях колосалната сума от 590 400 долара. „Много хора дойдоха да наддават за произведенията, като голяма част от тях бяха извън традиционната ни група на колекционери“, казва пред CNN Алън Фаузел, тогава старши вицепрезидент на отдел „Картини“ в Doyle. „Това беше възможност, която се появява веднъж в живота.“ През 2015 г. тази рекордна цена е надмината, когато „Игра на покер“ е продадена за 658 000 долара.

Не всички от поредицата „Кучета играят покер“ отговарят на името

Кулидж рисува 16 творби от тази колекция, но само на 9 от тях всъщност са изобразени кучета, които играят покер. Във „Висше образование“ са изобразени кученца с каски, които играят американски футбол. „Новогодишна нощ в Догсвил“ ни показва романтична вечеря и танцуващи кучета. А „Съдебен процес“ показва кучешки съд.

Съпругата и дъщерята на Кулидж не са впечатлени от произведенията

През 2002 г. 92-годишната Гертруда казва пред The New York Times, че тя и майка ѝ са повече котколюбци, отколкото кучелюбци, но признава: „Не можеш да си представиш котка да играе покер.“

Кулидж черпи вдъхновение от великите художници, които са били преди него

Творбите на Микеланджело Меризи да Караваджо, Жорж дьо Ла Тур и Пол Сезан често се посочват като влияние върху начина, по който Кулидж изобразява своите картоиграчи.

Картините са изключително популярни в попкултурата

Картините на Кулидж се появяват навсякъде – от класически телевизионни сериали като „Бар Наздраве“ (Сам им е фен), „Семейство Симпсън“ (Хоумър не е, както можете да видите в клипа по-горе) и „Розана“ до обложката на албума на Rush от 1981 г. „Moving Pictures“, на която е изобразен „Приятел в нужда“.

 
 
Коментарите са изключени за Какво не знаете: Кучета играят покер

Повече информация Виж всички