shareit

6 от най-ценните изгубени съкровища

| от |

Какво се случи със съкровището на пирата Амаро Парго? Или с над 90 класически епизода на „Doctor Who“?

…Прочетохте заглавието, знаете за какво ще говорим – нека директно да започваме!

Hitchcock, Alfred 02

„The Mountain Eagle“ на Алфред Хичкок

Малко филмографии са толкова широко изучавани, колкото тази на Алфред Хичкок, но един от филмите му определено не се гледа във филмовите училища. Втората му лента, няма драма, наречена „The Mountain Eagle“ („Планинският орел“), не оцелява през годините след премиерата му през 1926 г. Но Хичкок не е бил точно съкрушен за това: според твърденията той казва на Франсоа Трюфо, че не е много горд с филма си и всъщност изпитва облекчение, че е изгубен. Все пак, въпреки че вероятно не е наравно с по-късните му класики като „Psycho“ и „Vertigo“, мястото на „The Mountain Eagle“ във филмовата история го прави изгубено съкровище за кинофилите.

Alexander Roslin 003

Изабеля (Елжбета) Дорота Чарторѝска

Кралският ковчег на полското кралско семейство

Полската принцеса Изабеля Чарториска е била известна с колекционирането на безценни артефакти. Тя основава първия музей в Полша – Музея Чарториски, който все още работи в Краков и днес. Но местоположението на нейните най-известни съкровища е неизвестно. През 1800 г. принцесата събира колекция от ценни реликви от полското кралско семейство. Така формирания сандък съдържа 73 артикула, включително кутия от слонова кост, принадлежала на крал Джон III и изискани часовници от няколко полски монарси. Кралският ковчег обаче е разграбен по време на нацистката окупация на Полша през Втората световна война и днес местонахождението на съдържанието му е мистерия.

Amaro Pargo

Съкровището на Амаро Парго

Испанският пират Амаро Парго е известен с изгубеното си съкровище. Когато умира през 1747 г., той оставя след себе си завещание, в което оставя съкровище от злато, сребро и скъпоценни камъни на племенницата си. Тя обаче вероятно не е много благодарна за жеста – защото Амаро не уточнява местоположението му, така че племенницата му никога не успява да се сдобие с наследството си. Оттогава няколко места са претърсени от различни хора, които се надяват да забогатеят: бившата му къща в Испания и пещерата, която е използвал като скривалище, например. Но то никога не е било открито.

Dr Who (316350537)

Над 90 епизода на „Doctor Who“

Феновете на сериала „Doctor Who“ няма да се зарадват много да чуят, че 97 епизода от ранните сезони са загубени. От 50-те до средата на 70-те години на миналия век британската телевизия BBC не е твърде загрижена за опазването на своите продукции – повечето телевизионни предавания от това време са били предназначени за еднократно излъчване, а съхраняването на обемисти видеокасети е скъпо. BBC се справя с този проблем, като изтрива стари касети и ги използва отново, когато свърши мястото в архивите. В резултат на това BBC заличава между 60 и 70% от програмите си от тази епоха, включително всички ранни епизоди на „Doctor Who“ – общо 253.

Все пак телевизията и отдадената фен база на шоуто успяват да спасят повече от половината от тези някога липсващи епизоди под някаква форма. Различни епизоди се появяват на всякакви места, включително битпазари, различни отдели на BBC по света и дори в мазето на мормонска църква…

Frol de la mar in roteiro de malaca

Флор де ла Мар и неговото съкровище

Когато Флор де ла Мар потъва на дъното на Индийския океан през 1512 г., той взима със себе си легендарно съкровище. Твърди се, че португалският кораб превозва около 60 тона злато и 200 сандъка с диаманти, изумруди, рубини и сапфири, когато изчезва по време на буря. Ако бъде намерен, наградата на борда би струвала милиарди днес. Но въпреки че много хора са търсили морското дъно, където Флор може да се е мнамирал – като някои дори твърдят, че са го откривали – корабът и ценното му съдържание остават загубени.

Saved from the Titanic advert 1912 simulated color

Първият филм за Титаник

Пък знаете ли, че в първия изобщо филм за Титаник участва човек, който е на борда на истинския кораб, когато потъва, и оцелява!

„Saved From the Titanic“ се появява много преди блокбъстърът на Джеймс Камерън да излезе по кината през 1997 г. Премиерата на този ням филм от 1912 г. е само един месец след потъването на кораба, въпреки протеста на критиците, които разумно смятат този момент за твърде рано. В него участва 22-годишната Дороти Гибсън, модел и актриса, която на борда на злополучния презокеански кораб след ваканция в Европа. След като Титаник се удря в айсберг на 14 април, тя става една от около 700 души от около 2200 на борда, които успяват да оцелеят на спасителна лодка. Нейната история става безумно апетитна за Холивуд почти веднага след завръщането й у дома.

„Saved From the Titanic“ беше хит сред киноманите през 1912 г., но съвременната публика никога няма да може да го види, защото 2 години след излизането му, единственият известен екземпляр от лентата е унищожен при пожар в студио. Днес можете да гледате най-малко 10 филма, вдъхновени от сагата за Титаник – но нито един няма да е с участието на истинска фигура от историческото събитие.

 
 
Коментарите са изключени за 6 от най-ценните изгубени съкровища

Повече информация Виж всички