Започна строителството на Линията – футуристичния пустинен град-сграда (ВИДЕО)

| от |

В Саудитска Арабия бъдещето вече е започнало. Там проект, наречен NEOM, вече е дал начало на строителството на Линията (The Line) – самодостатъчен мегаград, събран в сграда, проектирана да се простира на височина 490 метра, ширина 200 метра и дължина… 170 километра.

Кадри от дрон, заснети от компанията Ot Sky в Саудитска Арабия и публикувани от изданието за архитектурни новини Dezeen в YouTube, предполагат, че строителството на Линията е започнало в пустинята близо до Табук.

Едноминутното видео започва със заглавието „The Line Project: New Wonders For The World“ и показва вълна от камиони и строителни работници в пустинята, докато свири триумфална оркестрова музика.

Както съобщава CNBC, Линията е част от по-голямата инициатива NEOM, чиято цел е да изгради три футуристични „региона“ в Саудитска Арабия. В допълнение към настоящата гигантска сграда, която някой ден ще може да приюти 9 000 000 жители, планиран е и плаващ промишлен комплекс, наречен Оксагон (Oxagon), и „планински курорт“, наречен Тройена (Trojena), която ще предлага възможност за каране на ски, колоездене, водни спортове и др.

„NEOM е визия за това как може да изглежда едно ново бъдеще“, обяснява компанията на уебсайта си, и добавя: „Най-просто казано, NEOM ще бъде дестинация, дом за хора, които имат големи мечти и искат да бъдат част от изграждането на нов модел за устойчив живот, работа и просперитет.“

Проектът NEOM на стойност 500 милиарда долара е част от инициатива в Саудитска Арабия, наречена Vision 2030, която има за цел да разнообрази саудитската икономика, за да намали икономическата зависимост на страната от петрола. Но дали NEOM реално е възможен?

Правдоподобността на NEOM изглежда зависи от това кого питате. Престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, е на мнение, че проектът е „цивилизационна революция, която поставя хората на първо място, базирана на радикална промяна в градското планиране“.

В същия дух ръководителите на проекта твърдят, че – макар и много амбициозен – той ще бъде завършен. „Искам да изясня нещо – NEOM е сложно, смело и изключително амбициозно начинание и със сигурност не е лесно за изпълнение“, казва Антони Вивес, главен директор по градско планиране в NЕОМ. „Но ние постигаме силен напредък и е вълнуващо да гледаме как визията ни оживява.“

Но има и много критици. Според VICE редица експерти заклеймяват NEOM като нереалистичен и непригоден за живеене. По-конкретно, те изразяват съмнение, че мегаполиси от подобен тип биха били толкова самодостатъчни, колкото се твърди.

„Утопичното мислене е важно; то ни помага да подложим предразсъдъците на съмнение в среда на застой, която генерира само конвенционални резултати, за които знаем, че допринасят за влошаването на околната среда“, казва Филип Олдфийлд, ръководител на училището по строителство към Университета на Нов Южен Уелс. „Но мисля, че аргументите за устойчивост и жизнеспособност във връзка с NEOM са наивни.“

Роуън Мур, кореспондент на The Guardian по архитектурата, е съгласен. „Линията поражда съмнения, от урбанистична гледна точка“, твърди той. „Как може такъв колосален проект да бъде в някакъв смисъл устойчив, като се има предвид, че изграждането му ще произведе (според една оценка) повече от 1,8 милиарда тона въглероден диоксид, което е еквивалентно на повече от 4 години от емисиите на Обединеното кралство?“

Мур повдига и други проблеми с проекта, като добавя: „Каква е ползата от неговата височина, когато има толкова много пустиня, в която може да се разпростре? Какво всъщност би било хубавото на живота в този дълбок тесен каньон, вероятно подложен на високи нива на наблюдение и контрол?“

Мур също така посочва, че NEOM е довел до нарушения на човешките права, тъй като няколко членове на племето Ховейтат бяха арестувани и осъдени на смърт заради това, че протестират срещу изгонването им от техните домове, за да се направи път за Линията.

Като се има предвид противоречивият характер на целия проект – и огромното начинание за изграждане на такъв мегаград – мнозина изразяват съмнение дали той, в която и да е от трите си части, някога ще се осъществи. Засега светът ще трябва да почака и да види.

 
 
Коментарите са изключени за Започна строителството на Линията – футуристичния пустинен град-сграда (ВИДЕО)