Архитектурният брутализъм се завръща

| от |

Сигурно си мислите, че странното формирование от панелни блокове е просто грешка на архитектурата, която ограбва собствениците от лично пространство и възможност да имат някаква свобода. Съгласни сме с вас, но архитектурата има дори обяснение за тази концепция. Запознайте се с Бруталистката архитектура.

Интересното е, че някои от западните архитекти посочват различни творчески постижения като Версайския дворец, но също така добавят и Unite d`Habitation в Марсилия. Разликите са очевидни, но в единият случай имаме бързо изпълнение и една странна идея, която не е толкова типична за френските жители. Построена е през 1952 г. и се нарича най-впечатляващата и вдъхновяваща сграда.

Това поне е мнението на издания като ArchDaily. Въпросните редактори най-вероятно не са виждали впечатляващата и артистична бруталистка формация в други по-големи балкански квартали, а примери може да изброяваме до утре. Изработена е от бетонен-брут, който остава в прекомерно големи количества през Втората Световна война.

Park Hill Samarkanda.JPG

Самата сграда може да приюти повече от 1600 души, като добавя и голяма столова, място за пазаруване и зали за събиране на приятели. Използването на сурови и груби материали просто ще позволят раждането на Брутализма като архитектурен стил. Същият, вярвате или не, продължава да се бори за място сред всички останали познати и не толкова наложени методи.

Кога се ражда това чудо? След военния период ще открием, че големите сгради могат да използват симетрични форми, използвайки по-груби външни визии. Най-често сградите запазват своя груб вид и никога не се измазват, което носи името брутализъм. Впрочем всичко идва от френското beton brut.

Стилът се стреми да оставя оголен бетон, а някои от по-красивите форми дори включват и по-интересна комбинация от едноцветни тухли като покритие. Най-често се избират в някакъв монохромен нюанс. Използват се и други материали за цялото оформяне – например ще открием, че имаме нужда и от стомана, дърво и стъкло, но те винаги идват на второ място, след изливането на тонове бетон и оформянето на цялостната идея.

Talnakh.jpg

За мнозина е трудно един човек да остане безмълвен пред толкова „величествена“ сграда. Бруталистката архитектура е нещо, което би трябвало да се превърне в модерна визия в близкото бъдеще. Единственият проблем е, че ние от Балканите не виждаме това да се случи в някакво осезаемо бъдеще.

Тук идва и по-важният въпрос – популярно ли е това изпълнение или просто начин на много архитекти да спечелят повече от подобна сурова конструкция, успявайки да натъпчат повече хора по етажите. Според архитектите, този стил не е чак толкова лош, просто киното е успяло да вмъкне такива сгради и да накара хората да изпитват негативни чувства. Възможно е, особено след като редица административни сгради на запад да изглеждат точно по този начин. И всичкият събран негатив прави брутализма достатъчно брутален за възприятията.

За мнозина този стил има и историческо влияние.

През 50-те и 60-те години бетонът е на доста приемлива цена, след войната има сериозен натиск към строителите, а към това не трябва да забравяме, че останалите материали в строителството идват с висока цена. Правителствата решават да строят евтино и бързо, да възстановят своята инфраструктура.

The National Theatre, South Bank, London (3).jpg

В началото всяка една нова сграда е посрещната радушно, а повечето архитекти твърдят, че така се разкрива силата на една държава, следователно дизайнът на нещо, което прилича на крепост, може да се приеме лесно. През 80-те години се трупа и една негативна точка за архитектурния стил. Тоталитаризма също използва тази визия и доставя по-трудно възприемане.

1981 BostonCityHall byLebovich8 HABS MA1176.jpg

Днес се твърди, че стилът е на път да се върне, но ще има малко по-модерна визия, която няма да се асоциира с миналото. Въпросните сгради могат лесно да се пременят или облекат, за да бъдат по-лесни за възприемане и прекъсване на стария си вид. Известна сграда от този период е кметството на Бостън. Замислете се къде другаде сте виждали такива сгради. Сигурни сме, че ще откриете много прилики.

 
 
Коментарите са изключени за Архитектурният брутализъм се завръща

Повече информация Виж всички