Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче...
Нужни съставки:
Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване
за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса
- Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
- Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
- Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
- Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
- Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
- На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
- Добавете ванилията и разбъркайте добре.
- Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
- Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
- Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
- Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
- Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
- Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
- В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
- Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
- Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.