shareit

Периодът Антебелум – обстоятелствата в САЩ преди Гражданската война

| от |

Периодът Антебелум е време на огромен икономически растеж в Америка благодарение на земеделското развитие на юг и текстилния бум на север. Но това богатство се дължи до голяма степен на страданията на милиони поробени афро-американци, които търпят изтезания от ръцете на бели робовладелци, особено в дълбокия юг. Колкото и да е странно, през десетилетията след Гражданската война „Антебелум юга“ се превръща в емблематична фраза, използвана за назоваване на отдавна приключила ера на успешни плантации, спокойствие и следобедни чайове, докато в същото време изтрива отвратителната реалност на робството в Америка.

Great Meeting Union Square

Думата „антебелум“ произлиза от латинската фраза „ante bellum“, която означава „преди война“, и най-често се отнася до десетилетията преди Гражданската война в САЩ. Има някои спорове сред учените относно точния период от време, който обхваща терминът. Някои вярват, че ерата започва след края на Американската революция, докато други – че периодът се простира между Войната от 1812 г. и началото на Гражданската война през 1861 г. Но Антебелум ерата е помрачена от насилие срещу милиони поробени чернокожи хора – както и битки, които САЩ водят срещу други страни. Между 1803 и 1815 г. Европа е погълната от наполеоновите войни, когато Наполеон Бонапарт предвожда Франция в битка срещу сили водени от британците. Конфликтът между Франция и Великобритания се отразява на търговските отношения с Америка, което помага да се постави началото на войната от 1812 г.

След като САЩ обявяват война на Великобритания през юни 1812 г., битките продължават повече от 32 месеца. Това в крайна сметка довежда до британска блокада на американския бряг на Атлантическия океан. Интересното е, че тези обстоятелства подтикват вътрешното производство в САЩ – и много американци започват да процъфтяват икономически.

Растежът на Америка идва от селскостопанската индустрия на юг и производствения бум на север, което стимулира и търсенето на роби. Производството на захарна тръстика и памук е особено печелившо на юг, което прави земеделието изключително примамливо за белите американци, които искаха парче от пая. След Закона за преселване на индианците от 1830 г. все по-голям брой бели жители от юга успяват да закупят големи парцели земеделски земи на евтини цени, което им позволява да станат собственици на плантации и да се изкачат по социално-икономическата стълбица.

Междувременно чернокожите роби подхранват повишеното производство на захар и памук. Както пише ученият Халил Гибран Мухаммад в „Проектът 1619“, захарта е една от най-добрите американски стоки през 40-те години. В един момент плантаторите в Луизиана произвеждат една-четвърт от световните запаси от захарна тръстика, което прави щата втори по богатство в страната на глава от населението. Въпреки че робите в северните щати работят предимно в домовете като слуги, безплатният труд също допринася за икономиката на Север. Не е чудно защо тази брутална система облагодетелства толкова много бели американци.

Към средата на 19 век икономическата мощ на Америка нараства експоненциално. В същото време Европа преживява проблеми. Недостигът на хранителни запаси и повишените цени на наличните храните в цяла Европа влошават колапса на континента, предизвикан от стагнацията на индустриализацията. Сътресенията кулминират най-вече в Големия ирландски глад през 1845 г. Три години по-късно, докато обществеността все още е разклатена от рецесия, на континента се появи несъгласие срещу европейските абсолютистки сили. Революциите от 1848 г. са белязани от въстания в цяла Европа, от Сицилия до Франция, до Швеция. Въстанията в Лондон принуждават британската кралица Виктория да се оттегли на остров Уайт за собствена безопасност. Някои по-ентусиазирани германци кръщават този период на масови въстания Фолкерфрулинг или „Пролетта на народите“.

През това време САЩ изглежда подкрепят революционните каузи в различни европейски страни и понякога дори предоставя финансова помощ. Но вълненията в Европа означават също така, че САЩ – с нарастващото си богатство от селскостопанско производство и производство на текстил – придобива статут на нова световна сила. Нещо повече, самата Великобритания започва да разчита на американския памук за над 80% от своята индустриална суровина.

Въпреки че робството съществува на много места в ранната Америка, търговията на роби е концентрирана до голяма степен в Антебелум юга поради доходоносната захар и производство на памук. До средата на 19 век данните от преброяването на населението показват, че 3 953 760 от 4 441 830 чернокожи в САЩ са роби.

Solomon Northup 001

„На тръстиковите плантации през захарния период нямаше разлика между дните от седмицата.“
Соломон Нортъп в мемоарите си от 1853 г. „12 години в робство“

Черните роби на южните плантации означават на практика несметни печалби в джобовете на белите робовладелци. Тъй като не трябва да плащат за труда им, те лесно прибират високите печалби от всяка реколта. Отвъд тези икономически въпроси човешка цена на селскостопанската индустрия в Антебелум юга е трагична. Черните роби нямат права като физически лица и са съвсем законно третирани като собственост от техните бели владетели.

През 30-те години на 19 век в някои от северните щати започват да нарастват настроенията срещу робството. Някои бели американци в щати като Ню Йорк, Масачузетс и Пенсилвания възприемат робството като петно ​​върху страната си. Нещо повече, икономиките на северните държави не са толкова пряко зависими от робския труд, колкото в Антебелум юга, тъй като Северът основно просперира от текстилната промишленост.

Frederick Douglass (circa 1879)

„Тези мили деца са наши – не за да занимават с ориз, захар и тютюн, а да бдим, да ги пазим и защитаваме и да ги отглеждаме в увещанието на Евангелието – да ги обучаваме по пътищата на мъдростта и добродетелта и, доколкото можем, да ги направим полезни за света и за себе си.“
Фредерик Дъглас в писмо до бившия си господар

Струва си обаче да се има предвид, че печелившите текстилни производства на Север все още разчитат на суровия памучен материал, произведен от робите на юг. Всъщност този памук прави някои западни индустриалци и търговци толкова богати, че те активно подкрепят робството на юг. Но докато някои хора в Ню Йорк и Филаделфия се противопоставят на освобождаването на робите, аболиционистките гласове на Север стават все по-силни и по-силни. Движението за борба с робството в Америка мобилизира подкрепа чрез аболиционистки вестници, като The Liberator, стартиран от белия аболиционист Уилям Лойд Гарисън, и The North Star, основан от черенокожия Фредерик Дъглас.

Въпреки нарастващото освободително движение, робството остава законно, докато не е официално премахнато от 13-ата поправка през 1865 г. Освен че аболиционистите държат речи и пишат статии, все по-голям брой роби вземат нещата в свои ръце, за да се борят срещу робовладелците си. Въпреки че бунтове има и преди периода Антебелум, много от най-известните въстания се появяват в началото на 19 век. Един от най-известните бунтове на роби по време на Антебелум е през 1831 г. На плантация в окръг Саутхемптън, Вирджиния, се вдига въстание, ръководено от роба Нат Търнър, който организира клането на 60 бели в района. След като бунтът е потушен от властите, Нат Търнър е екзекутиран за действията си. Но дори и след екзекуцията му, бунтове, организирани от черни роби, както и бели аболиционисти, продължават.

Flickr - USCapitol - Louisiana Purchase, 1803

Покупката на Луизиана

Освен въпроса с робството, Америка от 19 век е белязана и от бързото териториално разширяване на младата страна. През 1803 г. правителството на САЩ купува Луизиана от Франция – и почти удвоява размера си. След покупката на Луизиана, САЩ продължават да се разширяват към Западното крайбрежие, въпреки че някои земи там са заети от местните племена или са собственост на мексиканското правителство. Нищо от това обаче не пречи на Америка да завземе нови територии, дори ако това означава насилие.

Много битки се водят в името на „Предопределение на съдбата“ – библейска идеология, която твърди, че Съединените щати имат божественото право да разширяват териториите си из целия северноамерикански континент. Въпреки че принципите на „Предопределението на съдбата“ вече са въведени на практика, официалният термин идва едва през 1845 г. от редактора Джон Л. О’Съливан.

След анексирането на Тексас САЩ претендират за Калифорния, Ню Мексико и за още земя на южната граница на Тексас. Мексико твърди, че много от тези територии принадлежат на тях, така че САЩ предлагат да закупят земята. Когато Мексико отказва сделката, САЩ обявяват война на държавата на 13 май 1846 г. След като американските войски превземат столицата Мексико Сити през 1848 г., мексиканското правителство приема Договора от Гуадалупе Идалго със САЩ, след което се отказва от земя, която съставлява цялата или части от земята на днешна Аризона, Калифорния, Колорадо, Невада, Ню Мексико, Юта, и Уайоминг. Мексико също се отказва от всички претенции към Тексас и признава Рио Гранде като южна граница на Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Периодът Антебелум – обстоятелствата в САЩ преди Гражданската война

Повече информация Виж всички