shareit

Как Иран тайно обучава руски пилоти на дронове

През август 2022 г. руската армия прави представя своите безпилотни летателни апарати в състезанието Соколинная Охота. Участват отбори от Русия, Беларус, Иран и Армения. Те демонстрират уменията си в артилерийска стрелба, разузнаване, стрелба и физическа подготовка. Официалната версия на цялото струпване на военна техника е, че това е военно състезание или военни игри, като основната цел е винаги една и съща – да се демонстрира мощта на руската армия и техника, а след това да се привлекат нови клиенти, с които да се захрани цялата военна индустрия. През миналото лято ще се окаже, че сценарият е малко по-различен.

Русия отново е домакин на този вид игри, но докато състезанията се провеждат, иранските инженери обучават руските инструктори. Основният интерес е безпилотните камикадзе дронове Шахед. Разследващи журналисти успяват да открият не само семействата и самите оператори на въпросните дронове, но и знаят къде точно се провеждат повечето обучения.

Имайки предвид, че анализът и разследването, са направени някъде през ноември миналата година, през настоящата не трябва да се изненадвате от развитие и активно действие в областта на Севастопол. На 13 септември 2022 г. Русия за първи път реши да удря цивилни обекти в Украйна, използвайки ирански дронове. Израелският експерт Дейвид Ханделман ясно обяснява и защо се използват точно те – по-евтини са от повечето ракети.

Снимка: independentpersian.com – военната база с изкарани дронове.

Не е тайна за никого, че нападението на цивилни обекти е военно престъпление, което Русия извършва многократно – общият брой на атаките е близо 400 пъти през изминалата година – и основният избор са винаги камикадзе дроновете. Иран продължава да продава въпросните машини и не се притеснява от ответна реакция. Разследващите журналисти от НГЛ медия са успели да проследят цялата операция от самите участници на военните игри в Русия, до анализ на фотографии и предоставени данни от самите оператори, които спокойно ги споделят в социалните мрежи.

През последните военни игри, когато стана ясно, че Русия губи влияние на оръжейния пазар, няма изненада, че единствените поканени зрители и потенциални клиенти, са Венецуела и Зимбабве. Самата програма започва някъде през 2017 г. и се провежда и до днес. Това е и онзи момент, когато Русия се опитва да спечели вниманието на останалите страни, както и да потърси нови партньори. Казахстан е един от по-близките партньори през изминалите години и почти четири от тези формати се провеждат на тяхна територия. Не е тайна, че казахстанските оператори на дронове са успели да спечелят наградата всеки път, когато са домакини на състезанието.

През последната година дори не присъстват. Истината е, че Казахстан отказа да участва в специалната военна операция и по тази причина няма място на новата презентация. Армения заема нейното място, след като конфликтът в Нагорни Карабах се оказа достатъчен повод за търсенето на нови партньори. Дебютантите в състезанието се нареждат на 3-то място, докато победата се споделя между Русия и Иран. През последните години се оказва, че Иран винаги е заемал последното място в турнира, но след като Русия има нужда от влияние и партньор, сега трябва да промени организацията и методиката за изчисляването на наградите.

Официалното твърдение от страна на генерал Сардар Али Билали е, че това е състезание с посланието на мира, приятелството и подпомагането на Иран и останалите страни в глобалната битка срещу тероризма. Никой не е казал на Иран, че реално играе и се състезава с един от най-големите създатели на тероризъм в Европа от последните 2 години.

През 2022 г. турнирът се провежда от 15 до 27 август. Избраната локация е летището на град Исфаган, където 8-ма база на ВВС на Иран предоставя всичко необходимо за провеждането на учението. Не случайно, там се намира най-голямото военно летище на страната. Иранската медия все пак ще посочи, че локацията е близо до град Кашан.

Кадри от YouTube видео – Drone Excerciese 1401

Въпросният град се намира на ръба на пустинята Маранджаб – близо 200 километра от Исфаган. Това е секретна военна база, която се намира близо до покрайнините на Кашан до едно от най-старите граждански летища. Въпросната база се смяташе за секретна за света, но едва миналата година беше представена като съществуваща.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц посочва тази точка за сърцето на безпилотната авиация на страната и един от най-добрите тренировъчни центрове. Същият често се шегува, че именно там се тренират някои от най-добрите терористи. Те идват от Йемен, Сирия, Ливан и Ирак.

Само месец преди да бъде пуснат игрите, военна делегация на Русия ще посети Кашанската база поне два пъти. Иранците показват своите нападателни дронове и започва големият терористичен пазарлък. По информация на американския съветник по сигурността – Джейк Съливан, Иран се е подготвял още тогава да предостави огромно количество от своите бойни машини. Съливан дори показва най-различни сателитни снимки от базата по време на посещението на руснаците и посочва, че през юли се провеждат тренировки.

Иранският министър на външните работи Хюсеин Амиробдолханян ще отрече подобни операции и отношения с Русия. По негово мнение, САЩ се опитвали да поставят и спечелят някои специфични политически цели. Едва в началото на ноември, Иран признава, че е продавал само малък брой от дроновете и то от началото на войната с Украйна.

Washington Post посочват малко по-различна история. Иран е доставил първата партида от своите дронове някъде на 19 август. Това е в началото на така наречените военни игри. По същото време се демонстрира и целият арсенал от безпилотни машини, които страната притежава. На 24-25 август иранските военни правят невероятна тренировка и наричат цялото изпълнение „Дронно упражнение 1401“. Номерът е годината, която Иран признава по своя собствен календар – 1401. Днес най-вероятно ще е 1402. За този период се доказва, че Иран може да създава, управлява и произвежда най-различни бойни единици за целите на фронта. Въпреки твърденията, че ирански дронове не са използвани в Украйна – поне тогава – адмирал Хабибола Саяри ще спомене Украйна в своето обръщение:

„Днес, дроновете са истинският феномен. Наскоро тяхната ефективност беше доказана в критични ситуации, например, войната между Азарбейджан и Армения в Карабах, войната между Украйна и Русия.“

Повече от 150 разузнавателни и бойни дронове са използвани по време на това учение. Демонстрирани са и прословутите камикадзе дронове.

И точно тук идва забавната страна на историята. Официално се твърди, че руската делегация се намира в Исфаган. Въпреки това един от членовете на делегацията ще качи снимки от Исфаган и Кашан в своя профил в руската социална мрежа Вконтакте. 36-годишният Сергей Созинов работи в главния военен център на безпилотните самолети на Руската федерация. Същият се намира в град Коломна и се оказва, че неговото посещение в Иран е трябвало да остане тайна, следователно същият отказва да коментира изобщо своето присъствие там. По-смешното е, че той, както и други кадри от руската военна авиация са заснети изцяло от клип на военното министерство на Русия.

Андрей Степова (ляво) – кадри от клип на Руско военно министерство.

Посочвайки това ще открием на този кадър Андрей Степова. Същият е искал да стане боен пилот като майка си, но в последствие се ориентира именно в безпилотните военни машини.

Пивкин (ляво) – кадри от клип на руско военно министерство

Хлеб Пивкин също отрича изобщо да е ходил в Иран или да служи на Руската армия, макар и да се забелязва в друг кадър от същите военни учения. Роден през 1995 г. в Туркменистан, същият се мести в Русия през 2007 г. Лейтенант Евегени Глухов твърди, че не се занимава с безпилотни полети и е специалист в търговията на криптовалути, като няма никакъв интерес към кариера в армията.

Евгени Глухов – кадри от клип на руско военно министерство

Същото видео ясно го показва на кадрите. И докато повечето отричат, че изобщо са били в Иран, данните и собствената им медия показват нещо по-различно. Каква ще е последната доставка и какво наистина се очаква през потенциалната пролетна или по-скоро лятна офанзива, предстои да разберем.  

Интересен факт е, че разследващите журналисти на НЛГ посочват, че на въпросните учения е имало отбори от 13 души, но на този етап са открили само тези летци и носители на престижната награда.

Източници: independentpersian, NLG и др.

 
 
Коментарите са изключени за Как Иран тайно обучава руски пилоти на дронове

Повече информация Виж всички