shareit

Боб Денар: Наемникът с три преврата

За мнозина Боб Денар може да не е познато име: той е французин, които организира множество преврати в държавата Коморски острови в Африка. Неговите неортодоксалните военни действия водят до смъртта на безброй хора по време на кариерата му, за което е и изправен пред съда през 2007 г.

Moroni, Comoros

Рибарско селище на Коморските острови

Един военен, недоволен от цивилния живот

Боб е син на подофицер от френската колониална армия, а сам той служи във Виетнам и в мароканската полиция. След като приключва военната си служба обаче, се озовава в тривиалното безделие на цивилния живот…

През 1961 г. обаче е въвлечен в конфликта в Белгийското Конго – днешна Демократична република Конго – и пътува до региона, за да обучава подкрепяните от наемници войски от региона Катанга. Когато въстанието се проваля, Денар бяга, но се връща в края на 1965 г., за да се бие редом с Мобуту Сесе Секо, бивш противник на режима на Катанга.

Следвайки парите, Денар сменя страната в боя и се присъедини към белгийския боец ​​Жак Шраме в опит да свали Мобуту. Превратът се проваля, след като групата се натъква на севернокорейски войски, които идват в района от Пхенян. Въпреки че получава нараняване на главата, което го остава временно парализиран, Денар успява да избяга от страната отново.

Първият коморски преврат

Денар опитва нов преврат през януари 1976 г., този път в островната държава Коморски острови. Саид Мохамед Джафар сваля президента на страната Ахмед Абдула Абдерарахмане през 1975 г., а Денар пристига в началото на новата година, за да свали Саид от власт – не от страната на Абдула, а в интерес на човек на име Али Соилих

Али предлага 15 000 долара на французина, за да му помогне да вдигне бунт срещу Абдула, съзнавайки, че бившият лидер ще се опита да го свали, след като получава властта. С колеги си наемници от Франция и Габон Денар купува оръжия и провизии и обсажда Абдула, който от своя страна търси убежище в Париж.

Коморският преврат от 1978 г.

През 1977 г. Денар планира държавен преврат срещу тогавашния лидер на Бенин, но той се разпада за три часа. Денар незабавно си тръгва, изоставяйки не само скривалището си с оръжия, но и хората си и документите, които очертават плановете му за неуспешната вече атака.

Въпреки че е в чужбина, Абдула може да види, че Солих е неспособен лидер и с помощта на двама богати бизнесмени той наема Денар да му помогне да си възвърне властта. Въоръжени, наемникът и хората му отплават за Коморос, където през май 1978 г. слизат на брега и залавят Солих. Той е застрелян 16 дни по-късно и с това се дава началото на 20-годишна война на Коморските острови.

Денар получава позицията на началник на президентската гвардия на Абдула, която е от 500 души. Той също така приема исляма, преобладаващата религия в страната, и живее във ферма от 7300 декара заедно с шестата си съпруга. За мнозина французинът е своеобразния „крал“ на Коморос, без всъщност да носи корона.

През 1989 г. се разпространяват слухове относно желанието на Абдула да отстрани Денар от позицията му. Той подписва указ, с който заповядва на гвардията да обезоръжи въоръжените сили, тъй като се опасява от нов преврат. Не след дълго обаче е застрелян в поредица от събития, които и до днес остават съмнителни…

Денар твърди, че Абдула е застрелян от собствения му бодигард след неуспешен опит за покушение, но други смятат, че е убит в спор с хората на наемника. Независимо от това, убийството предизвиква няколкоседмични вълнения, което кара френските военни да изпратят 3000 души, които да поемат контрола от наемниците. Денар успява да избяга, този път в Южна Африка, преди да бъде задържан.

Коморският преврат от 1995 г.

Боб Денард остава в Южна Африка до 1993 г., когато се завръща във Франция, за да му бъдат повдигнати обвинения за действията му в Бенин. През септември 1995 г. той и неговите войски правят последен опит да установят контрол над Коморските острови, атакувайки тогавашния президент Саид Мохамед Джохар, бивш ръководител на Върховния съд в държавата. Франция изпраща експедиционни сили, за да заловят наемниците, след като получава предварително предупреждение за преврата.

Капитулацията на групата е мирна, без нито един изстрел. Денар е върнат пак във Франция от членове на френската Генерална дирекция за външна сигурност и излежава присъда от 10 месеца.

Наемник пред съда

Заедно с присъдите за неуспешния преврат в Бенин, Денар е обвинен за действията си в Коморос. През 1999 г. той и неговият лейтенант са изправени пред съда и за убийството на Абдула. Точно преди да започне процесът, семейството на Абдула оттегля иска си и двойката е оправдана поради липса на доказателства.

Две години по-късно Денар е обвинен от италианския прокурор във Верона за опит за вербуване на наемници за крайнодясното движение в страната. Твърди се, че целта е опит за преврат срещу лидера на Коморос Азали Асоумани.

Последната съдебна битка на Денар е през 2006 г., когато е обвинен за преврата срещу Джохар. Обвинението иска петгодишна присъда, а за съучастниците му – от една до пет години. Той е признат за виновен и получава условна присъда от пет години.

Денар, на този етап страдащ от болестта на Алцхаймер, обжалва присъдата си и тя е променена на четири години затвор, с три условно. Той обаче не стига до затвора поради влошеното си здраве. През октомври 2007 г. сестра му обяви, че е починал на 78-годишна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Боб Денар: Наемникът с три преврата

Повече информация Виж всички