Защо Версайският дворец е кралската тоалетна на Франция

| от |

Ако попитате коя е най-емблематичната забележителност в Париж, най-вероятно отговорът ще е насочен към Айфеловата кула. Със сигурност архитектурното чудо е мотивирало много от посетителите на страната да се озоват именно там, но нека не забравяме, че ако има една локация, която е видяла добро и лошо от френската история, то тогава трябва да се насочим към Версайския дворец. Именно там се е ковала историята, именно там е излязла клюката за Мария Антоанета и историята за пастите.

На един от тези балкони, тя е излизала, за да се поклони пред побеснялата тълпа, която е искала да я види и по-късно да линчува. Историята на този дворец е уникална и сигурно с години няма да разберем какво наистина се е случвало зад стените, някои истории ще останат завинаги там, но нека не забравяме, че покрай всички тайни, там ще открием една много миризлива такава.

И като казваме миризлива, наистина го имаме предвид. Причината е, че в миналото, Версайският дворец е имал един дизайнерски проблем – липсвали са тоалетни. Ето защо и слугите, както и посетители на двореца, често облекчавали своите нужди в ъглите на залата или в някои по-малки стаички. Често се твърди, че дворецът е бил една голяма тоалетна, но прислугата е била въоръжена с кофа и задачата да следят кой е успял да се облекчи и къде.

Ето защо и Хорас Уолпол ще се оплаче от една много странна воня, която се носи от всички стаи, като дори градината продължавала да носи следите на тор и други есенции. Благодарение на посетители и посланици, легендата за голямата тоалетна, наречена Версай, започнала да се носи по цял свят. Най-накрая самият Луи XIV бил принуден да издаде заповед за почистването на коридорите, както и за генерално прочистване на всички видове мръсотия.

Донесени са и любимите портокалови дървета в двореца, с надеждата, че когато са в саксия, най-накрая ще успеят да замаскират неприятният аромат. За да се приключи и практиката, се стигнало и до назначаването на стажа, която да спира гостите от облекчаване – това обаче не означава, че френски благородници тайно не са торили портоколавите дървета. Ето защо и легендата разказва, че един от най-богатите хора в двореца, не е бил самият крал, а човекът, който пазил ключа до кралската тоалетна.

Не са и малко случаите, в които благородник да плати скъпо за посещение на специалното място. Хората, които живеят в двореца, също не можели да посещават мястото. Французите измислили нова идея, с която да предлагат една ранна версия на канализацията, макар и до голяма степен да не забравяме, че такава е имало още в Древен Рим. При нуждата от тоалетна, благородникът нарежда на слугите да донесат мобилна тоалетна, която представлява нещо като кутия или диван, с гърне под нея, след приключване на заниманията, слугите я изнасят и почистват. Според легендата, Версайският дворец се е сдобил с 300 такива, които се разнасяли при нужда.

И все пак става ясно, че количеството не е достатъчно. Една от честните дами в този случай е графиня Симон, която признала, че предпочитала да уринира, докато е под прикритието на дългата си рокля, като това дразнило слугите изключително много и често течността стигала до стълбите и където още си изберете – истината е, че френската аристокрация определено не е имала възпитанието, за което се говори, макар и често да се смята за една от най-великите. Да си крал има своите привилегии и Луи често се възползва от облекчаване на нуждите, докато е още в каретата, тоест преди да стигне до тоалетната. За всички останали е било задължително да чакат нощта, преди да се облекчават на тревата.

И докато хората можели да се накарат да стискат или да извикат мобилната тоалетна, домашните животни и предимно кученцата, някак си не биха могли да се справят с тази задача, следователно е издадена наредба да се дресират и водят навън, в противен случай ще бъдат изгонени или  пуснати на свобода. Както се досещате, всички тези решения не са били толкова приятни за слугите, но поне е имало нареждане, че когато падне мрак, съдържанието на тоалетни и кофи трябва да се изсипва във вътрешните градини.

Има една легенда, че когато Мария Антоанета и нейната братовчедка са отивали към апартамента на мадам Виктория, преминали през вътрешния коридор и то в много грешния момент. Според мнозина, принцесите са били полети нарочно, а според други всичко е бил инцидент. Прозорецът, от където полита съдържанието е бил собственост на мадам Дю Бари, но тя отрича. Единствените хора с истинска и действаща тоалетна са краля, кралицата и дофина.

И всички тези се поставят през 1768 г. Никой не разбрал защо французите са използвали модерен тръбопровод за захранване на фонтаните, но никога не са се сетили, че същият би могъл да помогне за изнасянето на отпадни води. Франция – страна на безумия, гений и аристокрация, която не сте виждали. Добрата новина е, че години по-късно е изчистен, за да не се налага на туристите да се пренасят в една друга интересна епоха.  

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Защо Версайският дворец е кралската тоалетна на Франция

Повече информация Виж всички