Защо хората вярват, че птиците не са истински

| от |

В неотдавнашна лекция за Ted Talk създателят на движението „Птиците не са истински“ Питър Макиндоу разказва за работата си по „депрограмирането“ на обществото относно „лъжата за птиците“.

„Живеем в пропагандна цивилизация, която подкрепя птиците“, казва Макиндоу пред аудиторията и обяснява, че след като е осъзнал това, е трябвало да действа моментално като обикаля от град на град и поставя табели, на които се обяснява на озадачената общественост и на нарастващия си брой поддръжници, че птиците не са истински.

„Започнахме да провеждаме митинги пред някои от най-злокобните корпорации, които подкрепят лъжата за птиците, като започнахме с Twitter, където събрахме стотици хора, за да протестираме срещу тяхното лого в подкрепа на птиците“, продължи той. „Месеци по-късно изкарахме 500 души пред централата на CNN, за да поискаме по-справедливо отразяване на истината за птиците в ефир. След това, едва миналата година, изкарахме 2000 души на площад „Вашингтон“ в Ню Йорк, за да поискаме от кмета да изключи всички гълъби в града.“

За тези, които не са посветени в темата, движението „Птиците не са истински“ твърди, че птиците някога са били истински, обаче сега са заменени с дронове от – както се досещате – не кой да е, а Барак Обама, още през 2001 г. Според конспиративната теория новите птици-роботи се използват за наблюдение на американците.

За пръв път замислена (или разкрита, в зависимост от това дали вярвате, че птиците са роботи) от студент през 2017 г., конспиративната теория твърди, че през 50-те години на ХХ в. ЦРУ е било изправено пред два проблема:

1) Как да следи цялото население на САЩ

2) Как да спрат птиците да цвъкат върху луксозните им служебни коли

Решението може да изглежда очевидно в ретроспекция, но то, разбира се, е било да се заменят птиците с малки роботизирани дронове, които да подслушват всеки наш разговор (и да не цвъкат).

„В открадната стенограма от бивш служител на ЦРУ пише: „да, висшестоящите толкова се дразнеха, че птиците пускат фекалии по стъклата на колите им, че се зарекоха да унищожат всяко едно летящо пернато същество в Северна Америка“, пишат от Birds Aren’t Real на своя уебсайт (който си струва да бъде разгледан заради обширната си развлекателната стойност).

През 1963 г. Джон Ф. Кенеди е убит заради това, че се е противопоставил на плана, продължава теорията, след като е видял прототип на робота „Turkey X500“, който е щял да избие истинските птици . След няколко изпитания и подобрения птиците най-накрая са пуснати през 2001 г. от Обама.

Движението, разбира се, не е реално и Макиндоу не вярва в него. Както обяснява в лекцията на Тед, той израства около подобни глупости и затова се опитва да ги сатиризира.

„Общността, в която израснах, беше хиперконсервативна и религиозна и почти всеки, когото познавах, вярваше в някаква форма на теория на конспирацията, независимо дали ставаше дума за това, че Обама е Антихрист, или че във ваксините има микрочипове.“

По време на дългогодишната си каскада той внимателно копира маниерите и аргументите на теоретиците на конспирацията, докато се опитва да убеди обществеността, че птиците са роботи-шпиони. Докато е в ролята, хората му казват, че е глупав, необразован или луд. Въпреки че си мислел, че цялото приключение ще му се стори смешно, не става така.

„Вместо това почувствах емоциите на персонажа, който играех. Чувствах се окуражен, чувствах се тъжен и ядосан.“

С течение на годините тези преживявания му дават различна перспектива за това как се справяме и как говорим с онези, които са в периферията на обществото, в заешката дупка на конспиративните теории.

„Трябва да се замислим за обстоятелствата и опорните точки на хората, да ги възприемаме като съмишленици, които искат да вярват в нещо и искат да принадлежат към него, точно както всички ние в тази стая – завършва той, – защото ако продължим със сегашния си подход да спорим на ниво убеждения, това няма да ни доведе до никъде. Накрая ще имаме още повече конспирации, още повече дезинформация и още повече поляризация.“

 
 
Коментарите са изключени за Защо хората вярват, че птиците не са истински

Повече информация Виж всички