Лекарство за регенериране на зъби ще бъде тествано за първи път върху хора

| от |

Лекарство, което възстановява зъбите, може да бъде пуснато на пазара до 2030 г., ако всичко мине успешно в предстоящото му клинично тестване. От септември тази година 30 възрастни мъже ще получат интравенозно лекарството като част от фаза I на проучване за неговата безопасност и ефикасност, което е първият път, в който подобен медикамент се прилага върху хора.

По време на предишните кръгове на тестване върху животни формулата показа огромен потенциал да предизвика възстановяване на изгубени зъби, като една доза беше достатъчна за израстването на един зъб при фретки. Според изследователите настоящата версия на лекарството също е била понесена добре от гризачите, като не са били отчетени никакви нежелани ефекти, което показва, че сега вече може да бъде дадено на хора за по-нататъшно изследване.

Лекарството съдържа антитяло за ген, наречен USAG-1, който потиска растежа на зъбите, като се свързва с растежен фактор, наречен BMP. Първата фаза на изпитването ще се проведе в болницата в Киото, Япония, в продължение на 11 месеца, като в нея ще участват здрави хора, на които липсва поне един зъб.

Ако тестът е успешен, изследователите планират да започнат да прилагат лекарството на деца, които имат вродена липса на зъбчета, като започнат с пациенти на възраст между 2 и 7 години, при които от раждането им липсват поне четири зъба.

„Искаме да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби“, казва водещият изследовател Кацу Такахаши. „Макар че досега не е имало лечение, което да осигурява трайно излекуване, ние смятаме, че очакванията на хората са големи.“

Ако предстоящите тестове се окажат успешни, според изследователите лекарството би могло да бъде широко достъпно в рамките на 6 години и да се използва при пациенти с вродени недостатъци, както и при такива, които са загубили зъбите си вследствие на наранявания или кариес.

 
 
Коментарите са изключени за Лекарство за регенериране на зъби ще бъде тествано за първи път върху хора

Повече информация Виж всички