shareit

Автономен автомобил на бъдещето избяга от полицията

| от |

Представете си, че един ден разполагате с автономен автомобил, който може да ви закара навсякъде и да е по-добър шофьор, отколкото си мислите. Благодарение на изкуствен интелект и малко повече познания за пътя, същият трябва да може и да знае как да се справи с пътната обстановка. Ще бъде достатъчно разумен, за да потърси алтернативен път към дома. Не е трудно да се досетим, че ако това се случи, най-вероятно индустрията за превоз на пътници наистина ще замре, все пак тази технология ще замени изцяло човек, но това е в далечното бъдеще.

Един от големите проблеми в момента е и фактът, че учените още не могат да преценят какъв точно трябва да е изходът и действията при една конкретна катастрофа. Да си представим за миг, че возилото трябва да спасява вас или пешеходецът на пътя – кое е правилното решение. Това е етичен въпрос, който тормози значително всички производители. Стига се до там, че дори някои се обръщат към природата.

В един интересен експеримент, учени поставят маймуна и малкото ѝ в стая с нагряваща се подова настилка. С повишаването на градусите, маймуната взима малкото си на ръце и го държи, за да не гори. Колкото по-висока става температурата, родителското тяло най-накрая се примирява и поставя своята рожба на земята, за да стъпи върху нея. Следователно инстинктът ни за самосъхранение продължава да работи с огромна сила и това поставя създателите пред редица изпитания.

И докато това може да е проблем, жителите на Сан Франциско останаха очаровани от факта, че автономен автомобил на компанията Cruise има много човешки черти. Благодарение на видео клип, светът успя да разбере какво точно се очаква от автономен автомобил, когато бъде спрян от полиция. Видеото показва, че полицията спира автомобил Chevrolet Bolt, който практически използва само шасито на машината – компанията обещава да пусне далеч по-добър през следващите години. Патрулни полицаи се намесват в движението, след като забелязват, че фаровете на машината не работят.

Докато стигнат до шофьорското място забелязват, че вътре няма шофьор. При опит да отвори машината и да ги включи ръчно, полицаят решава да се върне в своята кола и да поиска съдействие от компанията – изкуственият интелект решава, че трябва да тръгне и продължава напред, оставяйки проверката и всички законови разпоредби на заден план. Това, което хората обаче не знаят е, че машината преценява, че не се намира на безопасно място и просто открива друга локация, където да паркира. В движение се пускат и аварийните светлини и возилото отново спира.

Компанията споделя в туитър, че возилото е било преместено самостоятелно, а след това самите оператори са се свързали с полицията. Няма никакви санкции, но компанията напомня, че съдейства по всякакъв начин на Сан Франциско и полицията относно своите автомобили. Посочен е процес и телефонен номер, на който всеки офицер да позвъни при евентуални проблеми. Разработката на автономни автомобили е интерес на големите технологични компании, но все още се намира далече от завършения стадий. До къде ще стигне това развитие, аудиторията още не може да знае, но очакваме развитие в следващите няколко години.

 
 
Коментарите са изключени за Автономен автомобил на бъдещето избяга от полицията

Повече информация Виж всички