Спортни хроники: „Вадете бирата и цигарите! Доктор Сократес е жаден“

| от Chronicle.bg |

Доктор Сократес беше един от диригентите на великия отбор на Бразилия от началото на 80-те години на миналия век заедно със Зико.

По ирония на съдбата нито той, нито по-големият от него с една година Зико, успяха да сбъднат мечтата си и да спечелят световната титла.

За съжаление, вече повече от десетилетие Доктора не е сред нас. Отиде си през 2011-а, едва на 57. Споменът за него обаче никога няма да избледнее.
А даже в Западен Йоркшър, Англия имат интересна история за Доктор Сократес


Есента на 2004-та, десета дивизия на острова. Гарфорт Таун е домакин на Тадкастър.

12 минути преди края на редовното време, тълпата по трибуните на схлупеното стадионче се раздвижва. Край тъча е великият бразилец. Доктора е облечен в жълто-зеления екип на Гарфорт.

Сократес вече е прехвърлил 50-те и е приключил официално кариерата си преди повече от 15 години. Брадатият бразилски виртуоз обаче откликва на предложението на собственика и треньор на Гарфорт, Саймън Клифърд, и пристига да играе в отбора му.

Е, „да играе“ е малко пресилено, но все пак записва мач и помага доста за каузата на бизнесмена, който промотира футболните си школи.

Клифърд се познава с бившия халф на Мидълзбро Жуниньо Паулища и чрез него успява да се свърже със Сократес.
Доктора се съгласява да подпише договор за един месец с клуба и дори записва официален мач за Гарфорт.

„Не знам нищо за града, в който ще играем, но винаги съм щастлив да науча нещо ново – казва Сократес преди двубоя с Тадкастър. – Очевидно е, че няма да съм най-бързият играч на терена, но все още мога да покажа част от футболния си арсенал.“

И наистина показва. Веднага след влизането си на терена Сократес шутира мощно от 20-ина метра, а вратарят на съперника едва успява да избие топката.
Интересното е, че през второто полувреме Гарфорт пропуска дузпа, а това се случва само няколко минути преди в игра да се появи един от най-безкомпромисните дузпаджии на 70-те и 80-те.

Мачът завършва 2:2, а дебютът (и бенефисът) на Доктор Сократес в английския футбол е видян на живо от около три хиляди души.

„Не съм свикнал на подобна скорост – споделя впечатленията си бразилецът след мача. – На терена беше истинска битка, но ми хареса. Беше едно наистина интересно изживяване.“

Сократес не записва повече нито минута за Гарфорт.

„Реших да го запазя и да не го използвам в следващите ни срещи, тъй като ритуалът му в съблекалнята се състоеше в това да удари два бързи Budweiser-а и да изпуши три цигари“, обяснява Саймън Клифърд.
Тогава вече всички знаят за пороците на Доктора, който след като напуска футбола през 1989-а, затъва в огромни проблеми с алкохола.

През 2011-а угасва в клиника в град Сао Пауло, след като дългогодишната злоупотреба нанася непоправими щети на вътрешните му органи.

Мачът с Тадкастър е последният в живота му.


В средата на първото десетилетие на новия век още няколко известни имена преминават през Гарфорт. Сред тях е Лий Шарп, който вкарва шест гола в 21 мача за Таун, както и бившият съотборник на Доктор Сократес в състава на „селесао“ Карека. Той пък обличе фланелката на тима за приятелски мач.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: „Вадете бирата и цигарите! Доктор Сократес е жаден“

Повече информация Виж всички