Спортни хроники: Осакатяването на конкуренцията – фигурното пързаляне става опасен спорт

| от |

На 6 януари 1994 г. професионалистката по фигурно пързаляне Нанси Кераган е нападната точно по време на американския шампионат. Неизвестен мъж я удря в десния крак с полицейска палка. Близките камери заснемат как Нанси крещи и плаче от болка. Полицията идва бързо, но не успява да залови извършителя. Вечерните новини имат сериозен материал и основните заподозрени са Тоня Хардинг и Джеф Гилолу. Тоня е втората най-добра в този спорт и повечето американски зрители и почитатели на този спорт очакват един страхотен сблъсък. Мнозина чакат решение на казуса и завръщането на Нанси, но медиите обръщат повече внимание на главните заподозрени.

Двамата се срещат в много ранна възраст, Тоня е на 15 години, а Джеф е само с 3 години по-голям от нея. Тийнейджърските години на Тоня не са възможно най-добрите, но именно Джеф ще бъде човекът, който ще се постарае да я закриля през цялото време. Тоня има полу-брат на име Крис Дейвисън. Крис никога не е бил очарователна личност, пропива се на младини, а след това е правил няколко опита за изнасилване над сестра си. Тези факти достигат до ушите на Джеф и ответната реакция не закъснява. Майката на Тоня често разказва, че брат ѝ просто се е опитвал да я целуне по бузата и нямала доверие на дъщеря си, която имала хронична тенденция към разказване на лъжи.

Нанси Кераган

Това е едно от най-точните описания за живота на бъдещата състезателка и със сигурност не се класифицира като щастливо детство. На 18-годишна възраст, Тоня е изгонена от дома си, заслуга за тези маневри има майка ѝ и нейния нов (вече шести) съпруг. Джеф е доволен от това решение, защото неговата любима вече е 3 години във връзка с него, следователно е време да започнат да живеят заедно. Само една година по-късно, в началото на 90-те, Хардинг и Гилолу се женят, от една страна се твърди, че бракът е сключен, за да може Тоня да използва неговите здравни осигуровки, но от друга се твърди, че всичко е любов.

Родителите на Гилолу също не са особено очаровани, а когато се опитват да „посъветват“ младежа, той става доста агресивен. Истината е, че Джефри не е ангел и има серия от гневни изблици, често са непровокирани. Веднъж разбива вратата на собственото си жилище, подозирайки, че съпругата му изневерява с друг. Оказва се, че от другата страна е брат му, който се е отбил, за да остави дрехи, поискани от самия Джеф. Тези проблеми карат Тоня да подаде молба за развод през 1991 г. Жената посочва сериозни различия, а малко след това допълва това искане с ограничителна заповед.

В оплакването споделя, че е била с извити ръце, оскубана коса, заплашване е с огнестрелно оръжие и генерално се страхува за живота си. Хардинг изглежда повече от щастлива, когато най-накрая се развежда с избухливия си бивш съпруг, в някакъв момент дори е и по-щастлива, след като среща друг мъж. Преди да се стигне до по-сериозно развитие, дамата изненадва всички и споделя, че пак се е събрала със своя бивш съпруг. Връзката се възобновява, но с искане за посещение на психолог и изглаждането на различията. Разводът от 1993 г. завършва с нов брак през 1994 г.

Тоня Хардинг

Извън семейното преживяване, Тоня започва да създава сериозно реноме и да се смята за следващото чудо във фигурното пързаляне. През 1994 г. двете с Нанси Кериган се състезават на Зимните олимпийски игри в Норвегия. Освен слава, шампионът получава и наградата от 1 милион долара. Парите са напълно достатъчни, за да мотивират някой да се намеси в състезанието и да реши спора извън ледената пързалка. Джеф е смятал, че от този милион, може да плати достатъчно на най-добрия си приятел, който с лекота може да счупи колената на противника.

Джеф имал план още през 1993 г. и трябвало да изкара противника от състезанието, гарантирайки директно влизане в Олимпийските игри.

Сред вариантите се криели възможности като катастрофа с автомобил и дори наемането на снайперист, който да я убие. Група от мераклии и приятели на Джеф – Шейн Стант, Дерик Смит и бодигарда на Тоня – Шон Екардт – решават, че просто могат да счупят колената ѝ с метална пръчка. Идеята е, че Стант трябва да удари само веднъж, за да осакати състезателката, докато Смит ще го чака в близката пресечка, за да го откара по-далече от мястото.

Нападението е извършено на 6 януари и Стант чака спокойно да се приключи тренировката на Нанси. Всички състезатели трябва да минат през национален шампионат, за да получат право да се състезават на Олимпийските игри. Няколко дни по-късно трябва да се обявят и резултатите от това състезание. Камерите снимат цялото съчетание на Нанси и когато излиза от площадката, насочват вниманието си към следващия участник.

В този момент Стант нанася удара, но е толкова изнервен, че вместо да удари коляното, удря прасеца ѝ. Подобен удар може да причини сериозна болка, но реално не създава особени проблеми за цялото състезание или нейната състезателна кариера. Джеф не е щастлив от тези новини. Камерите отново се завъртат към инцидента и виждат как Нанси само крещи от болка и се чуди защо някой е искал да я нападне.

Лекарят ще бъде категоричен, че Нанси не може да продължи американския шампионат, но спокойно ще се възстанови за Олимпийските игри и още по-лошото е, че ще излезе заедно с Тоня на състезанието. Стант няма много успех, защото покушението над олимпийска надежда кара всички да настръхнат и скоро дори ФБР се намесват в цялата сага.

Не е необходимо много време, за да се идентифицират всички извършители. Разследващите искат да знаят каква точно е намесата на Тоня в цялото покушение.

Само дни преди игрите, тя е извикана за разпит. В началото твърди, че няма никакво участие и дори не е подозирала какво се подготвя. След това ще промени още веднъж версията и твърди, че е била изнасилена от всички участници, като са я накарали да мълчи или снимките ѝ ще се появят във вестниците. Заловените мъже отиват на съд и тогава за пореден път се променя версията, като изключим Джеф. Те са готови да приемат споразумение, но срещу повече информация за случилото се.

Хардинг се завръща от Олимпийските игри, след като финишира на 8-мо място.

Двама от мъжете посочват, че Тоня не само е знаела плана, но и дори е посочила къде точно трябва да ударят, за да осакатят нейната опонентка. Атлетката дори е заявила, че нейните приятели трябва да спрат да се мотат, защото скоро ще е късно. Джеф предлагал сумата от 10 хиляди долара на човека, който е готов да свърши тази работа и ще ги даде веднага, без значение какъв е резултатът от Олимпийските игри. След два месеца и Тоня ще се признае за виновна, опитвайки се да избяга от затвора. Олимпийската комисия и нейният треньор, искат Тоня да се откаже от участието си в шампионски състезания, както и да напусне Американската асоциация по фигурно пързаляне.

Джеф получава най-тежката присъда, тъй като е организатор на нападението. Неговият адвокат се опитва да намали размера от две години, защото накрая дори той започва да говори и да представя данни за организацията, но това не е достатъчно. След излизането от затвора, Джеф сменя фамилията си, бръсне мустака си и се опитва да скрие миналото, търсейки ново развитие. В следващите месеци дава интервю и заявява, че искрено съжалява, но това не е достатъчно.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Осакатяването на конкуренцията – фигурното пързаляне става опасен спорт