Спортни хроники: Когато Христо Стоичков месеше тестото за голове

| от |

Едва ли има човек в България, а и в света, който не познава името Христо Стоичков. Камата винаги е бил впечатляващ футболист с характер, горящ за всяка победа. Суперлативите не са пресилени, а и до днес е легенда в Барселона, която никога няма да изчезне от историята. Стоичков може да се похвали и като един от футболистите, които редовно е присъствал в спортните ежедневници, но една любопитна статия печели вниманието на мнозина. Публикувана е през далечната 1987 г. във в-к „Народен спорт“ и представя Стоичков в специална рубрика, ориентирана към футболисти с юбилеи в най-великата игра на света, както и при отбелязване на по-сериозен брой голове.

Във въпросния брой ще открием, че се прави изключение за Камата, който е роден през 1966 г. и по нашите изчисления все още е на път да покаже колко ярко ще свети неговата звезда във футбола. 21-годишният футболист намира място сред тогавашните големи във футбола, а спортните журналисти са прехласнати по неговата игра. Ето какво споделя в-к „Нароен спорт“:

„А ето, че сега отделяме място за един младеж, който дори на фона на голямата победа на неговия отбор ЦФКА „Средец“ над „Локомотив“ (Пд) със 7:0, не вкара нито един гол. Но всички са единодушни, че Христо Стоичков беше в зародиша на много от комбинациите на своя тим, „омеси тестото“ за много от головете, бе вещ конструктор и фин изпълнител.

Може да се каже, че Стоичков навлезе с истински бум в големия футбол. Отначало направи впечатление с голямата си борбеност и амбиция, със своя „хъз“, който влагаше.

„С такъв да тръгнеш на война!“ – коментираха зрителите. Но други го и критикуваха, че не винаги спазва правилата, спори със съдиите, а понякога симулира. Какво да се прави – грешки на младостта… От мач на мач обаче той израстваше и започна да ни радва с тънкия си конструкторски нюх, фини технични изпълнения и ударна сила към гола. На неотдавнашния мач с „Витоша“ „развинти“ своя пазач Ст. Колев, който в своята безпомощност прибягна до много нарушения срещу него…

Стоичков направи впечатление и на треньорите на националния отбор, които му изпратиха „повиквателна“. На последния контролен мач на националите ни с „Локомотив“ (Сф) бе автор на победните два гола…“

Както можем да видим, Христо Стоичков е футболист, който носи със себе си огъня на играта и още тогава е обичал да спори със съдиите. Майсторският характер на зеления килим ще успее да надделее над темперамента му, като публиката тепърва ще прощава някои изяви. Харманлийският гений тепърва ще трябва да извървя своя много дълъг път и ще бъде в светлината на прожекторите във всеки момент, когато излезе на терена.  

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато Христо Стоичков месеше тестото за голове

Повече информация Виж всички