Фитнес треньор почина, след като прие кофеин, равен на 200 кафета

| от |

В живота си Том Мансфийлд дава приоритет на три неща преди всичко: семейството си, физическия си тонус и здравето на клиентите си. Преди тренировка на 5 януари 2021 г. обаче той прави една съдбоносна грешка: след като случайно измерва прекалено много кофеин на прах в предтренировъчната си напитка, изпива еквивалента на почти 200 чаши кафе – и умира в рамките на един час.

29-годишният баща на две деца закупува пакет с кофеин на прах от Blackburn Distributions, британска компания за спортни хранителни добавки. Към продукта няма мерителна лъжичка (както обикновено има в други подобни хранителни добавки с фитнес насоченост като протеин и креатин).

Coffee beans2

Мансфийлд е в дома си в Колвин Бей в Уелс, когато се опитва да претегли правилното количество кофеин на прах, за да приготви напитката си. Препоръчителната доза е между 60 и 300 милиграма, но кухненската везна на Мансфийлд започва от 2 грама. Докато се опитвал да преобразува измерванията, Мансфийлд по погрешка добавя невероятните 5 грама прах към фитнес коктейла си…

Миналата седмица правно разследване на смъртта му стига до заключението, че Мансфийлд има нива на кофеин от 392 милиграма на литър кръв в системата си. Нивата на кофеин след типична чаша кафе са средно от 2 до 4 милиграма на литър кръв. В следствие на дозата Мансфийлд толкова силно е натоварил сърцето си, че официално вписаната причина за смъртта му е натравяне с кофеин.

Кофеиновите прахове не са нищо ново и често се използват от тези, които искат да увеличат максимално тренировките си. Тези добавки не са опасни, ако са правилно приготвени, но Мансфийлд погрешно изчисля количеството, което използва… с трагичен край. В рамките на минути след като изпива напитката си, той започва да усеща ужасяващите странични ефекти.

Съпругата на Мансфийлд, Сузана Мансфийлд, става свидетел на цялата работа. Всичко започва с това, че Мансфийлд се хваща за гърдите и се оплаква от бързия си сърдечен ритъм. Нещата скоро се влошават и от устата му започва да излиза пяна. Жена му тича навън, за да повика помощ от съседите. Веднага е извикана линейка, но въпреки това вече е твърде късно.

Според разследването от миналата седмица, фелдшерите използват дефибрилатор върху Мансфийлд, за да овладеят неговия „силно ненормален“ сърдечен ритъм. Той изпада в сърдечен арест и е откаран по спешност в болницата Glan Clwyd – където лекарите официално го обявяват за мъртъв в 16:00 часа.

Овдовяла, Сузана Мансфийлд казва миналата седмица, че съпругът й е „наистина здрав“ човек и, че първоначално той отпива само една глътка от напитката си, преди да изпие цялата останала част и фаталните странични ефекти да настъпят.

„Той беше целият ми живот. Никога няма да преодолея това“, добавя още тя.

Джон Гитинс, който провежда аутопсията, свидетелства, че кончината на Мансфийлд е определена като „смърт по невнимание“. Той казва, че Мансфийлд „вероятно се е стремил да си направи средна порция“ от препоръчителната доза кофеин на прах, когато „е объркал математиката“. Съдебният лекар също така заявява, че Мансфийлд вероятно щеше да е още жив, ако Blackburn Distributions бяха предоставили мерителна лъжичка с продукта си.

В изявление на директора на компанията Бен Блекбърн, прочетено по време на разследването, се казва, че прахът, който се използва за повишаване на енергийните нива, винаги трябва да се претегля до два знака след десетичната запетая в милиграми. Blackburn добавя, че препоръчителната доза е между 60 и 300 милиграма веднъж или два пъти дневно.

Гитинс казва, че оттогава е бил „изчерпателно уверяван“, че Blackburn Distributions са започнали да добавят мерителни лъжички към своите прахове. Компанията също така заявява, че ще включват по-подробни инструкции и ясно ще подчертаят всички странични ефекти върху опаковката си.

Докато следствието разбира, че предупредителните етикети и инструкциите върху пакета, използван от Мансфийлд, не са в нарушение на разпоредбите, Сузана Мансфийлд естествено не е намерила утеха в производството, последвало смъртта му.

„Липсваш ми толкова много, но се опитвам да се справям заради децата“ (двамата имат 2 деца, които тя вече гледа сама), пише Сузана на страниците си в социалните медии. „Обичам те повече, отколкото бих могла да обичам когото и да било. И винаги ще те обичам.“

 
 
Коментарите са изключени за Фитнес треньор почина, след като прие кофеин, равен на 200 кафета

Повече информация Виж всички