Древното и загадъчното начало на боулинга

| от |

Боулингът има доста неясен произход, но може да се каже, че някаква подобна игра се е играла още преди 5000 години от древните египтяни.

История ни започва с края на века с археолога Уилям Матюс Флиндърс Петри, който до 1895 г. вече се е утвърдил като може би най-добрият египтолог в света. 18 години по-рано, на 24-годишна възраст, Петри публикува работата си „Inductive Metrology; or, The Recovery of Ancient Measures from the Monuments“, в която подробно измерва габаритите и разположението на Стоунхендж и така създава различни хипотези как, кога и защо е изградена тази иначе странно изглеждаща структура. Това е един от първите пъти, в които археолог използва този подход, за да открие повече информация за даден обект.

През 1880 г. той пътува и към Египет, където измерва и триангулира (Уикипедия: метод за определяне на разстоянието до обекти, като се използва геометрията на триъгълниците) Големите пирамиди, гробници и други древноегипетски постройки. Тези измервания се използват от историците и днес. Като човек, който обръща страхотно внимание на детайлите, Петри също започва и да събира парчетата керамика, които са били пренебрегвани, по пода на гробниците. Той записва точното местоположение на тези глинени парчета до най-малкия детайл и така дообогатява историята на древните египтяни. Всъщност местните жители бяха толкова впечатлени от знанията на Петри за керамиката, че му дадват арабско име „Абу Багушех“, в превод „баща на грънците“.

Скоро той е нает от Египетския фонд за проучвания (EEF), но този ангажимент продължава само две години, защото Петри обича да контролира и има сериозни критиките към работния процес. Самият той казва:

Изглежда, че нищо не се прави с организация или установен план; работата се започва и след това се оставя недовършена, не се обръща внимание на изискванията за проучване и не се използват цивилизовани или спестяващи труд технологии и методи. Отвратително е да се гледа скоростта, с която всичко се унищожава, и малкото внимание, което се обръща на опазването на артефактите.

През следващите десет години той разкопава цял Египет и (тогавашна) Палестина със свои собствени пари и частни дарения. През „полевия сезон“ на 1895 г. той започва работа на гробищен обект в Накада, град на западния бряг на Нил. Разкопава близо три хиляди гроба като всички те са пълни до горе с вещи, които са оставени с починалия по традиция, за да ги отнесе с него в отвъдното. Много от гробовете са на деца, в които има различни „играчки и игри“.

Azurite-Malachite Breccia

Парче от камък брекчия, примесен с азурит и малахит

Както е присъщо за Петри, той си води изключително подробни бележки за това, което намира. И както е написано в бележника му:

В голям гроб на дете се намериха няколко каменни топки… Изначалната им подредба не е ясна, тъй като бяха открити на земята… Деветте камъка във формата на вази, които според нас бяха от огърлица, са направени от алебастър и брекчия; никой от тях обаче не е пробит, за да се окачи на огърлица, и те могат да стоят стабилно само на кръглите си плоски дъна… Това ни кара да предполагаме, че деветте камъка трябва да се подредят и по тях да се играе с топките, които са подходящи по размер и тегло точно за това.

Както посочва археологът Тъксън Експат и Международният музей на боулинга, целта на фигурите всъщност е лична интерпретация на Петри. Те бяха намерени, както сам Петри признава, отделно един от друг и може и да са били в един и същи гроб, но това не означава, че са свързани по някакъв начин, освен че принадлежат на един и същи починал човек.

1895 - Skittles bowling game - Naqada, Egypt - 1895 archeologist drawing

Рисунка на откритите „вази“ и топки, направена от археолозите

В крайна сметка, поради липсата на доказателствата, че боулингът се е играл и по други места в Древен Египет, може да се окаже, че Петри, както много други англичани и американци по това време, просто е запален една идея повече по играта, която става все по-популярна. Дори същата година, на 9 септември 1895 г. в Ню Йорк, е създадена първата национална боулинг организация – Американският конгрес по боулинг – поради нарастващата й популярност.

Bochas oliver family

Аржентинско семейство играе боче (която малко ни прилича на нещо средно между петанк и кърлинг )

И така, има ли по-добре документирана игра като боулинг от по-ранно време? Мнозина посочват към римските войници, които хвърляли каменни топки по други каменни топки, но тази игра изглежда много по-близка до боче (или „градински боулинг“), макар че поне е игра с търкаляне на топка, която трябва да удари някакви обекти. Международният музей на боулинга пък твърди, че играта е съществувала още през 300 г., когато е била част от религиозна церемония: „за тези, които успеят да съборят кеглите, се казва, че имат добър характер. Онези, които не успяват, трябва да се покаят.“

 
 
Коментарите са изключени за Древното и загадъчното начало на боулинга

Повече информация Виж всички