Индийското орехче може да се намери в много кухненски шкафове по света заради мултифункционалността си – от добавяне на малко топла сладост към десерти до подправянето на месо, колбаси или сосове. Но тази домашна подправка има и един по-малко известен ефект, ако се консумира в големи количества – тя може да бъде опасен халюциноген.
В продължение на векове индийското орехче е било високо ценено в Европа и Близкия изток. То е било търсено не само заради вкуса си, но и заради редица медицински свойства, които се е смятало, че притежава. Това търсене е било достатъчно да поддържа цената му, но тя е била още по-висока поради това, че е било трудно да се добие. До XIX в. дърветата, от които се произвежда подправката, Myristica fragrans, растат само на едно място – на островите Малука в Индонезия. Днес подправката може да се намери в повечето местни супермаркети и малцина от нас се замислят за нейната по-дълбока история. Или пък за нейните тайни ефекти, които станаха популярни в TikTok през 2020 г. – с хаштага „#nutmegchallenge“.
Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което се среща естествено и в други подправки и растения като магданоз и копър, но е най-много в семената на орехчето.
В дивата природа съединението служи като естествен инсектицид и акарицид (токсична защита за акари и кърлежи), но в човешкия организъм може да действа по подобен начин на мескалина. Това е така, защото се разпада на съединения, които въздействат върху централната нервна система, като засилват невротрансмитера норепинефрин – хормон, който увеличава сърдечния ритъм и кръвното ни налягане.
Ако се консумира в достатъчно големи количества, тази форма на интоксикация с индийско орехче може да предизвика халюцинации, гадене, объркване и замаяност. Може да се стигне и до много по-сериозни усложнения.
Интоксикация с миристицин
За да сме наясно, това не е ново откритие. Хората са наясно с токсичните ефекти на индийското орехче още от XVI в., но това не е нещо, за което се говори често. Някога кръстоносците са консумирали семената му в опит да се надрусат, докато пътуват на дълги разстояния с цел да се справят със скуката от дългите походи и съпътстващите ги болки в краката. Дори е вероятно индийското орехче да е причина за не особено надеждните предсказания на Нострадамус през XVI век.
Струва си да се подчертае, че за да усетите тези ефекти, трябва да приемате доста – обичайното количество, което се съдържа в храната, няма да ги предизвика.
Най-общо казано, трябва да консумирате около 5 грама индийско орехче (около две чаени лъжички), преди да се прояви психотропното въздействие. Но то ще се появи – и е грешка да го предизвиквате.
На първо място, опиянението от миристицин е съпроводено с доста силен махмурлук, който ще ви накара да се чувствате доста зле в продължение на около два дни, но също може да предизвика и припадъци и сърцебиене. За съжаление, съединението може да причини и кома и дори смърт (особено ако се използва в комбинация с други наркотици).
Единствената разлика между оралния му прием, пушенето или шмъркането му е скоростта, с която се проявяват ефектите. Поглъщането през устата е най-бавният начин, което го прави малко по-малко опасен от алтернативите.
Така че макар да изглежда като евтин и лесен начин за бърз кеф, е ясно като бял ден, че потенциалните рискове, свързани с интоксикацията с индийско орехче, далеч надвишават психоактивните ефекти, които то може да предизвика. Има далеч по-лесни и безопасни начини за опиянение – него го оставете за тортите и наденичките.
Съдържанието на тази статия не е предназначено или пък способно да замени професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвета на квалифицирани здравни специалисти при въпроси, които може да имате във връзка със здравето си.