Веган срещу кето: Как тези диети променят имунната ви система

| от |

Темата за храненето винаги е актуална, като има страстни фенове на кажи-речи всяка по-голяма диета на света. Науката обаче далеч не е категорична по въпроса как различните хранителни режими могат да повлияят на имунната система. За да разберат повече по този въпрос, изследователи от Националния институт по здравеопазване на САЩ вземат две от най-популярните днес диети – веганска и кетогенна (или кето) – за да проверят как спазването им влияе върху способността на организма да се бори с болестите.

В някои отношения двете са своеобразни противоположности една на друга. Веганските диети, които не съдържат продукти от животински произход, обикновено са с по-ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на въглехидрати. За разлика от тях, целта на кето диетата е да доведе тялото до състояние на кетоза, при което като източник на гориво се използват складираните мазнини, а не захари. За да се постигне това, е необходимо да се спазва диета с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Въпросите за това коя от тези две диети е „най-добра“ са предизвиквали много дебати, но това проучване е фокусирано единствено върху потенциалните ефекти върху имунната система.

Изследователите набират 20 души с възможно най-разнообразна комбинация от етноси, полове, индекси на телесна маса (ИТМ) и възрасти. В хода на проучването всички всички те опитват и двете диети, като спазват всяка в продължение на две седмици.

За да се гарантира, че всичко е внимателно контролирано, групата живее на място в звеното за метаболитни клинични изследвания по време на експеримента. Те имат право да ядат толкова, колкото им харесва, стига да се придържат към правилата на съответния режим, като храната им е осигурена.

Периодично се вземат проби от кръв, урина и изпражнения за анализ. Учените използват мултиномичен аналитичен подход, които съчетава много различни видове данни, включително биохимични, метаболитни и промени в микробиома.

Като цяло участниците са консумират по-малко калории, докато са на веганска диета, отколкото когато са на кето. Както се очакваше, съставът на двата режима се различава значително – веганският е приблизително 10% мазнини и 75% въглехидрати, докато кето е около 76% мазнини и 10% въглехидрати.

В прессъобщение, в което се обсъждат констатациите, Институтът обяснява, че и двете диети са предизвикали „забележителни промени при всички участници“.

Преминаването към веганска диета предизвиква бързи промени в пътищата, свързани с вродената имунна система, която включва защитата на организма срещу вируси. Тя също така стимулира пътищата, свързани с червените кръвни клетки, което може да се дължи на по-високото съдържание на желязо. Преминаването към кето диета пък бързо довежда до увеличаване на процесите, свързани с адаптивната имунна система, като например клетъчните пътища, свързани с Т и В клетките.

Кето диетата изглежда има и по-широкообхватни ефекти, като повлиява на по-голям брой кръвни протеини и телесни тъкани. Авторите наблюдават и промени в метаболизма на аминокиселините, което може да се обясни с по-високото съдържание на протеини в нея.

И двете също така предизвикват промени в микробиомите на участниците, дори след като са спазвали плановете за толкова кратко време. Редът, в който хората са ги спазвали, не повлиява на резултатите.

Авторите отбелязват, че ефектите са поразително еднакви, като се има предвид разнообразието на участниците, но казват, че сега са необходими още допълнителни изследвания с по-големи извадки, за да се определят конкретни компоненти на имунната система.

„Разкриването на принципите, чрез които храненето регулира имунитета при хората, може значително да подобри способността ни да разработваме персонализирани хранителни интервенции, които да предотвратяват и лекуват заболявания“, пишат те в статията си.

„Смятаме, че настоящите ни открития допълнително подчертават големия потенциал на висококонтролираните хранителни интервенции за по-добро разбиране на интегративната физиология, подобряване на човешкото здраве и смекчаване на заболяванията.“

 
 
Коментарите са изключени за Веган срещу кето: Как тези диети променят имунната ви система

Повече информация Виж всички