shareit

Вълнуващото минало на брадата

| от chronicle.bg |

Дали заради генетиката, дали заради външни фактори, но някои хора просто не могат да си пуснат брада. Нормално е в такива случай да завиждаме (благородно или не), когато видим мъж с лице, пълно с косми, да се разхожда все едно всичко в живота му е наред, защото има брада. Но лицевото окосмение, оказва се, има доста богата и често тревожна история.

54cb9747d339a_-_esq-14-rasputin-shave-041411-xlg

Григорий Распутин с и без брада

Брадите биват разновидни по цвят, форма и дори пол – както знаем, макар и рядко, но някои дами също имат бради най-често по хормонални причини. Днес на погонотрофията, терминът за отглеждане на брада, се гледа като на съвсем нормално нещо в обществото ни. Преди обаче това невинаги е било така и в различни периоди от миналото брата се е облагала с данък, била е знак за бунт срещу църквата и дори е могла да те убие.

Henry VIII

Крал Хенри VIII, който през 1535 година въвежда данък върху имането на брада (един от няколко през историята), за да го направи символ на висок социален статус и възможности.

На един етап от съществуването на човека, премахването на косъмчетата по лицето било изключително болезнено. Археолози откриват, че мъжете се „бръснат“ от 100 000 година пр. Хр. Най-старите бръсначи обаче са от 30 00о година пр. Хр. Преди тях бръсненето ставало посредством две мидени черупки, с които косъмчетата се захващали и се отскубвали.

zeus

Зевс

Брадите били на почин в древногръцкото общество като една хубава брада била символ на мъдрост и знание. Поне докато Александър Велики не идва и не променя това заради нуждите на армията. Той заповядва всички войници да се обръснат с предлога, че в близък бой врагът може да се възползва от дългите им бради. С робите – обратното: до този момент те са били задължени да се бръснат, но Александър ги заставя да си пуснат бради.

С времето брадите отново дошли на мода, но някои владетели им се противопоставяли. През 1698 Петър I Алексеевич нарежда всичките му придворни да се обръснат и дори сам обръсва някои от тях. Тези, които искали да запазят брадата си, трябвало да плащат такса от 100 рубли на година, както и да носят медал (по-скоро значка) с надпис „брадата е смешно украшение“. Както отбелязахме под снимката му, Хенри VIII прави същото около 150 години по-рано.

За щастие на английските свещенослужители техните лица вече били чисти като символ на безбрачието им. Затова и когато протестантска реформация започнала през 16 век, протестантски свещеници си пускат бради в знак на заклеймяване на старите порядки. И колкото по-дълга брадата, толкова по-силно заклеймяването. Това много удобно съвпаднало с царуването на Елизабет I, която подобно на баща си Хенри VIII, също наложила данък върху брадите. Той обаче не бил налаган много усърдно.

По света отглеждането на брада или бръсненето й имат най-различни значения и причини. На римските младежи не им било позволено да се бръснат, докато не достигнат пълнолетие, след което се обръсвали в жертва към боговете. По на изток едно от наказанията при извършване на престъпление било злосторникът да бъде обръснат публично. В Америка мъжете амиши отрязвали брадите си, докато не се оженят – след това ги пускали и ги държали завинаги. В немското племе Хати на мъжете било позволено да се обръснат, чак когато убият враг!

amish

Амиш със съпругата си, явно женени от много време

В модерни времена при полицаите и военните брадите са забранени по една много важна причина, произлязла от Първата световна война. Единственият начин противогазът да прилепне плътно към лицето е ако по него няма косми.

 
 
Коментарите са изключени за Вълнуващото минало на брадата

Повече информация Виж всички