shareit

Тоалетна на 2700 години сочи, че елитът на Йерусалим е страдал от паразити през целия си живот

| от |

Много може да се разбере не само за културата, но най-вече за здравето на човек по това как си върши нуждите, когато е на трона. Сега едно проучването на архаична, но свръхлуксозна тоалетна в древен Йерусалим разкрива много за чревните проблеми, пред които е бил изправен елита през библейските времена.

В проучване, публикувано в International Journal of Paleopathology, изследователите откриват доказателства за множество яйца на чревни паразити в тоалетна на 2700 години на алеята Армон Ханацив в Йерусалим. Пробите от седиментите разкриват яйца на аскариди, тения, камшик и острици.

„Чревните червеи са паразити, които причиняват симптоми като коремна болка, гадене, диария и сърбеж“, обяснява Дафна Лангут от университета в Тел Авив, която ръководи изследването. „Някои от тях са особено опасни за децата и могат да доведат до недохранване, забавяне на развитието, увреждане на нервната система и, в екстремни случаи, дори смърт.“

По-специално, изследователите отбелязват, че остриците могат да причинят „интензивен анален сърбеж“.

Въпреки че мястото, където е открита тоалетната, е доста луксозно – с обширна гледка към града на Давид и Храмовия хълм – изследователите казват, че тоалетната предоставя убедителни доказателства, че дори елитът е страдал от нечистоплътни проблеми като паразитни инфекции. А без съвременна медицина, те вероятно са страдали от тях през целия си живот.

Като и най-бедните от древните хора, те може да са се заразили с паразитите поради лоши санитарни условия, които са довели до фекално замърсяване на храната и водата, липсата на широко разпространено миене на ръцете, използването на човешки изпражнения за наторяване на аграрни култури или чрез консумация на недостатъчно или недобре обработено месо.

Лангут, който разработва нова научна област на изследвания, наречена археопаразитология, за да разбере древните паразитни инфекции и болести, прави находката, докато изучава утайката под тоалетната. След събиране на проби от нея, тя извлича по химичен път яйцата и ги изследва под светлинен микроскоп.

„Откритията от това проучване са сред най-ранните, наблюдавани в Израел досега“, обясни тя. „Ние открихме много издръжливи яйца – при специалните условия, предоставени от помийната яма, те са оцелели близо 2700 години.“

Самата тоалетна бе открита за първи път миналата година, когато археолозите изследваха обекта Армон Ханацив от 7 век. Наред с „великолепните каменни артефакти с изключителна изработка“ и „зрелищна градина“ с „плодни и декоративни дървета“ археолозите откриват и „квадратна варовикова инсталация с дупка в центъра“.

Въпреки че някои се съмняват в предназначението й, археологът от държавното Управление на антиките в Израел, Яков Билиг, който ръководи разкопките, знае точно какво гледа. „Бях на полето и го видях, и веднага разбрах какво е“, казва той.

Изследователите отбелязват, че наличието на тоалетна в градината – рядко срещано в древния Йерусалим – подчертава богатството на вече бившия му собственик.

„Тоалетните са били изключителна рядкост по това време и затова са били символ на висок социален статус – луксозно съоръжение, което само богатите и високопоставените могат да си позволят“, казват Лангът и Билиг в изявление. „Както Талмудът учи: „Кой е богат?… Раби Йосеф казва: „Всеки, който има баня близо до масата си.“ (Бавли Шабат 25:2).“

Но още по-завладяващи от самата тоалетна са яйцата на паразитите, които съдържа. „Проучвания като това ни помагат да документираме историята на инфекциозните болести в нашия район“, обяснява Ланггут, „и ни дават прозорец към живота на хората от древни времена.“

За Ели Ескозидо, директор на Управлението, находки като тези — макар и малки — хвърлят ценна светлина върху това как са живели хората в древни времена. Новото изследване, възхищава се той, „успява да засегне най-фините детайли от ежедневния живот в древността.“

А Ланггут се надява да извлече още повече прозрения за живота в Йерусалим от 7 век от градинската тоалетна. След като идентифицира паразитните останки в помийната яма, тя се надява допълнително да анализира утайката, за да научи как хората се се хранили и какви лечебни билки може да са използвали.

За някои тоалетната може да е просто тоалетна. Но за археолози като Лангут те са истинско съкровище, пълно с историческа информация.

 
 
Коментарите са изключени за Тоалетна на 2700 години сочи, че елитът на Йерусалим е страдал от паразити през целия си живот

Повече информация Виж всички