Сепията е едно от най-интелигентните животни в океана

| от |

Едва ли има човек, който да не е виждал или чувал за делфините, акулите или китовете. Те са изключително едри и популярни в морския свят, но има и много други герои, които човек все още не е успял да опознае. Сепията получава много по-малко внимание, а това е тъжно, особено след като знаем, че сепията е изключително интелигентно и разумно животно.

Съществуват повече от 120 вида във водния свят. Могат да се открият във всеки един океан и въпреки голямата дълбочина и сериозните миграции, те често могат да се забележат на брега или в плитчините. Избират тази локация, когато дойде време да се размножават, а различните рифове им позволяват идеално място за развитие и работа. Известни са със своите 8 пипала, като две от тях са доста по-дълги от останалите.

Мнозина ги бъркат с октоподите, след като повечето си приличат, но има и някои разлики. Достатъчно е да се сравняват в две снимки. Сепиите са обитатели на океана повече от 500 милиона години, повече отколкото всеки друг морски обитател, включително рибите, но с толкова години за еволюция, това продължава да е едно от най-умните същества в солените води. Ето и някои от невероятните им умения:

Те са майстори на камуфлажа и точно като хамелеоните, те са способни да се слеят с обстановката. Учените откриват, че те могат да замразяват своята окраска за повече от час. Това не им коства никаква енергия, а самата нервна система остава непокътната. Така могат да стоят за дълги периоди от време напълно неподвижни и по този начин да се предпазят от нападение или дори изяждане. Така могат да ловуват и отново да останат невидими за околния свят.

undefined

Вярвате или не, сепията има и сериозното умение да брои. Учените поставят 54 представителя на сепията фараон в аквариум и в него добавят и две прозрачни кутии с различен брой скариди. Така сепията трябва да избере само една от кутиите. Изследователите поставят живи и умрели скариди, за да са сигурни, че това не е някаква случайност. Сепията няма никакви проблеми да открие точния брой и да се насочи към по-голямата кутия. При избор между 5 и 4 ще открием, че сепията избира правилно, както и при по-големи количества.

Сепията също отделя мастило, за да се предпазва от нападатели. Дори цвета сепия е взет от мастилото, което този обитател произвежда. Някои породи дори отделят мастило, с което може да се готви морска храна.

Сепиите не са страхливи, както можем да си мислим. Те сa готови да се бият и да пускат мастило, да правят най-различни защитни маневри и по този начин да се изправят срещу противника. Често провеждат и битки между своите собствени видове и със сигурност могат да се похвалят.

Сепиите имат и интересни оръжия в арсенала си. Разполагат с изключително остър клюн, който може да пробива черупки и да напада далеч по-големи животни. Това оръжие е намазано с токсини, позволявайки замразяването на жертвата. По-малките храни позволяват на един човек да се справи идеално с противника или жертвата, която ще се превърне в храна.

Сепията е известна с това, че може да се размножава с малко повече хитрост, отколкото с мускули. Най-слабият мъжки може да пусне своето мастило и да имитира женска, привличайки повечето силни мъже към себе си. Докато мъжкият отива да търси друга женска, по-слабият се възползва от вече прелъстената дама. Силният мъжки дори не разбира, че е бил изпратен за зелен хайвер.

Сепията прекарва повече от 95% от времето си в почивка. Причината е, че това същество живее само няколко години и расте изключително бързо – става около 10 килограма за година, което означава, че с повече активност може и да не стигне потенциала си. Следователно повечето почиват и чакат следващата жертва да се появи.

 
 
Коментарите са изключени за Сепията е едно от най-интелигентните животни в океана

Повече информация Виж всички