Търсенето на нови лекарства е безкрайно увлекателно.. но кой измисля неща като антивирусна дъвка.
„Контролирането на предаването на вируси продължава да бъде основно предизвикателство пред света“, казва първият автор на ново изследване д-р Хенри Даниел от Университета на Пенсилвания в изявление. Неотдавнашният ни опит с COVID-19, постоянно променящата се ситуация с птичия грип H5N1 и дори бързото разпространение на морбили по време на сегашните епидемии в САЩ ни показаха това без съмнение.
Преди няколко години, в разгара на пандемията, Даниел и екипът му попадат на иновативен начин да се ограничи предаването на SARS-CoV-2. Те се насочват към вируса в слюнката, за да достигнат до ядрото на мястото, където вирусът се размножава и може да се разпространи чрез кихане, кашляне и говорене. За тази цел те разработват дъвка, която вече е в процес на клинични тестове и съдържа протеини от растителен произход, които блокират способността на вируса да взаимодейства с клетките на гостоприемника.
Последното им проучване е опит да разширят този подход към повече вируси.
„Широкоспектърен антивирусен протеин (FRIL), който присъства в естествен хранителен продукт (боб на прах), който неутрализира не само човешките грипни вируси, но и птичия грип, е съвсем навременна иновация за предотвратяване на тяхното предаване“, казва Даниел.
Бобът, който учените изследват, се нарича Лаблаб (Lablab purpureus). Това високопротеиново бобово растение се ползва в някои традиционни рецепти в някои части на Судан, но до голяма степен е изпаднал в немилост в родната си Африка и сега се считат за забравена култура.
Освен че очевидно е доста вкусен, бобът е специален и по друга причина: той естествено съдържа антивирусен протеин, наречен FRIL.
Екипът на Даниел, заедно със сътрудници от Финландия, тества дъвка, направена от лаблаб, за нейната антивирусна ефикасност срещу два щама на грип А (H1N1 и H3N2) и два вируса на херпес симплекс (HSV-1 и HSV-2). Инфекцията с HSV е много разпространена, за нея няма ваксина, а HSV-1 в частност обикновено се разпространява орално, което прави антивирусната дъвка любопитна възможност за лек.
С помощта на симулатор на дъвчене (буквално огромен набор от макети на челюсти) те демонстрират, че дъвките, произведени от 79 милиграма прах от боба, освобождават FRIL в имитираната слюнка по надежден начин.
Тестът за намаляване на плаката показа, че само 40 милиграма от 2-грамова дъвка са достатъчни, за да намалят вирусния товар при грип с повече от 95%. За HSV-1 160 милиграма са свършили работа, а за HSV-2 са били необходими само 74 милиграма.
Дъвката е произведена в съответствие с регулаторните насоки – все едно е истински медицински продукт – и е съхранявана на стайна температура в продължение на почти 800 дни като не се разваля и все още съдържа активен FRIL след цялото това време.
„Тези наблюдения са добро предзнаменование за оценяване на дъвката от боб в клинични проучвания при хора с цел минимизиране на вирусна инфекция“, казва Даниел.
Следващата цел на екипа е птичият грип, тъй като други тестове показват, че прахът от лабаб може да е ефективен както срещу щамовете H5N1, така и срещу H7N9.