shareit

По-близо сме от всякога до разбирането на мистериозния феномен Déjà Vu

| от |

Имали ли сте някога странното усещане, че и преди сте преживявали същата ситуация, в която сте в момента? Този феномен, известен като дежавю, озадачава философи, невролози и писатели от много дълго време.

Още от края на 1800 г. започват да се появяват много теории относно това какво може да причинява дежавю (което на френски означава „вече видяно“). Хората смятат, че може би произтича от умствена дисфункция или може би някакъв мозъчен проблем. Или може би е кратко препъване в иначе нормалната работа на човешката памет.

Но темата стига до сферата на сериозната науката чак съвсем наскоро.

Chimp Brain in a jar

Преход от паранормалното към научното

В началото на това хилядолетие учен на име Алън Браун решава да направи преглед на всичко, което изследователите са писали за дежавюто до този момент. Голяма част от това, което открива, има паранормален привкус, свързан със свръхестественото – неща като минали животи или свръхпсихически способности. Но той също така открива и проучвания, които анкетират обикновени хора за техния опит с дежавю. И от всички тези документи успява да извлече някои основни изводи.

Например Браун установява, че приблизително 2/3 от хората изпитват дежавю в някакъв момент от живота си и определя, че то най-често се провокира от сцена или място и на второ място – от разговор. Браун също така забелязва намеци в медицинската литература горе-долу през век за възможна връзка между дежавюто и някои видове припадъци.

Прегледът му пренася темата в сферата на по-масовата наука, защото се появява както в научно списание, което учените, които изучават когнитивните процеси, са склонни да четат, така и в книга, насочена към самите тях. По този начин работата му става катализатор за научната сфера да проектира експерименти за изследване на дежавюто.

Reality check ESA384313

Тестване

Подтикнат от работата на Браун, един изследователски екип започва да провежда изследвания, насочени към тестване на различни хипотези за възможните механизми на феномена. Те изследват една почти вековна хипотеза – че déjà vu (както се пише на френски) може да се появи, когато има пространствена прилика между текуща сцена, която виждаме, и сцена в паметта ни, която не сме си спомнили съзнателно. Психолозите наричат това гещалт фамилиарност.

Например, представете си, че минавате покрай медицинския пункт в болнично отделение на път да посетите болен приятел. Въпреки че никога преди не сте били в тази болница, сте поразени от чувството, че сте. Основната причина за това дежавю може да бъде, че оформлението на сцената, включително разположението на мебелите и конкретните предмети в пространството, е същото като друга сцена, в която сте били в миналото.

Може би начинът, по който е разположена мястото за кърмене – масите, артикулите по тях, начинът, по който мястото се свързва с коридора – е същият като да речем масите и мебелите в коридора на училището ви на първия учебен ден. Според хипотезата, ако предишната ситуация с училището не изникне в съзнанието ви, може да останете само със силното чувство, че ситуацията в болницата ви е позната отнякъде.

За да проучи тази идея в лабораторията, екипът използва виртуална реалност, за да постави хората в различни сцени. Някои от тях споделят едно и също пространствено оформление, докато иначе са различни. Както е предвидено, дежавюто е по-вероятно да се случи, когато хората са в сцена, която има същата подредба на елементи като по-ранна сцена, която са видели, но не са могли да си я спомнят.

Това изследване предполага, че един от факторите, допринасящи за дежавюто, може да бъде пространствената прилика на нова сцена с такава в паметта ни, която не успяваме да извикаме в съзнанието ни в момента. Това обаче не означава, че пространствената прилика е единствената причина. Много вероятно още фактори могат да допринесат за това, което кара една сцена или ситуация да се чувства позната.

Затова продължават да се провеждат още изследвания на възможните допълнителни фактори в този мистериозен феномен.

 
 
Коментарите са изключени за По-близо сме от всякога до разбирането на мистериозния феномен Déjà Vu

Повече информация Виж всички