Направиха лекарство срещу измръзване

| от |

Измръзване може да се получи при температури малко под нулата (-0,55 °C), въпреки че тогава то обикновено е леко и не води до трайни увреждания. Какво обаче се случва, ако живеете и работите някъде, където е много по-студено?

Като канадец Стивън Р. Хол, преподавател по фармакология в Университета Ланкастър, е свикнал да вижда новинарски репортажи през зимата, които предупреждават хората да избягват да излизат навън, тъй като е възможно да измръзнат „за по-малко от минута“.

Досега именно това е било начинът да се предотврати подобен инцидент; не е имало някакви методи за лечение. Но на 14 февруари 2024 г. Американската агенция по храните и лекарствата обяви, че е одобрила първото лекарство за лечение на измръзване!

Frostbitten hands

Измръзването е еволюционна реакция при излагане на продължителен или екстремен студ, която води до свиване на кръвоносните съдове и забавяне на притока на кръв в крайниците. По този начин се запазва топлината на кръвта в жизненоважните органи, което увеличава шанса за оцеляване в екстремния студ.

Недостатъкът е, че това на свой ред може да доведе до трайно увреждане на пръстите на ръцете, краката и части от лицето, като понякога се налага ампутация.

Новото лекарство, наречено илопрост (търговско наименование Aurlumyn), всъщност е старо, но сега има ново предназначение. Първоначално то се е използвало за лечение на високо кръвно налягане в белите дробове.

Лекарствата с променено предназначение вече са преминали през важни (и скъпи) тестове за безопасност при хората и поради това разработването им за допълнителни медицински проблеми е много по-евтино (около 40-80 млн. щатски долара) в сравнение със създаването на ново лекарство (около 1-2 млрд. щатски долара), което прави пренасочването на лекарствата привлекателен начин за намиране на нови лечения.

Много лекарства са били изпробвани като потенциални средства за лечение на тежки измръзвания. Въпреки това илопростът е първият, който е подложен на клинично изпитване, при което пациенти са разпределени на случаен принцип да получават или не.

Проучването установява, че 60% от страдащите, които не са получили илопрост, са имали достатъчно тежки наранявания, за да се наложи ампутация, в сравнение с 0% от пациентите, които са го получили.

Въпреки че общият брой на пациентите, тествани в това проучване, е малък – 47 – фактите, че няма други одобрени фармацевтични лечения и впечатляващите резултати, са достатъчни, за да убедят агенцията да одобри тази терапия за тежки измръзвания.

Но как действа тя

Илопрост действа, като разширява кръвоносните съдове (защото е вазодилататор) на пациентите и спира образуването на кръвни съсиреци. Тъй като измръзването води до свиване на кръвоносните съдове, това предполага, че един от механизмите, чрез които илопрост помага за заздравяването на измръзналата тъкан, е чрез обръщане на това свиване.

Въпреки това всеки път, когато се възстанови притокът на кръв в такава тъкан, той може парадоксално да влоши увреждането и да причини още по-големи щети. Това се нарича „реперфузионно увреждане“ и до голяма степен се дължи на внезапния приток на кислород, който причинява оксидативен стрес. Интересно е, че илопростът не само разширява кръвоносните съдове, но и намалява оксидативния стрес, което предполага, че този двоен механизъм на действие може да помогне да се обясни потенциала като лекарство.

Измръзването е често срещано състояние в по-студените части на света, като едно финландско проучване установява, че 1,1% от населението на страната преживява тежки измръзвания всяка година, а 12,9% страдат от леки. Тъй като нараняванията от измръзване могат да бъдат сериозни, одобрението на лекарство, което значително намалява риска от животозастрашаващи ампутации на пръстите на ръцете, краката и лицата на пациентите, със сигурност ще бъде добре дошло за мнозина.

 
 
Коментарите са изключени за Направиха лекарство срещу измръзване

Повече информация Виж всички