Най-големият паяк в света изстрелва косми по враговете си

| от |

Най-големият паяк в света обикаля Амазонка в търсене на насекоми, гризачи и дори птици, в които да забие зъбите си, дълги 2,5 сантиметра, след което да ги завлече обратно в дупката си. С разкрач от почти 0,3 метра и тегло около 170 грама, говорим за яко същество, което си е спечелило съвсем заслужено могъщия псевдоним: Голиат Птицеяда.

Тези паяци ловци живеят в южноамериканските гори, където плетат паяжини около дупките си, които често са издълбани в паднали дървета, понякога и над земята.

И тъй като е толкова огромен, Голиат не върши особено много работа.

Най-големият паяк в свет

Птицеядът Голиат (Theraphosa blondi) се счита за най-големия в света с осемте си изключително мъхести крака, простиращи се до 28 сантиметра, което го прави приблизително с размерите на чиния за вечеря. Той също така има огромен карапакс – еквивалентът на торсън при паякообразните – с размери около 12 сантиметра.

Има паяк с по-голяма дължина на разкрача: гигантският паяк ловец, чиито крака бият Голиат с 30 сантиметра напречно. Но той е по-малък по другите мерки (все пак достатъчно голям, за да влачи опосум за вечеря).

Гигантският паяк ловец

Какво яде Голиат Птицеяда?

Въпреки името си, този вид не яде само птици. Всъщност те по-често се хранят с насекоми, земноводни и дребни бозайници, но птиците в никакъв случай не са изключени от менюто им. Един Голиат е забелязан случайно от изследователи да яде птичка от вида Willisornis poecilinotus, която се е хванала в мрежата му.

Птицеяди са способни да убиват птици, но трудната част е в улавянето им. Повечето птици са доста бързи и като се има предвид лошото зрение на тарантулите, вероятно не са много успешни в лова им в сравнение с по-лесна плячка като буболечки и жаби.

Що се отнася до това кое животно се осмелява от своя страна да яде най-големия паяк в света – това са змии, други тарантули и бозайници като коати. Голиат обаче не пада без битка. Той има специални косми по краката, които – когато е заплашен от хищник – може да изстреля подобно на харпуни към чувствителните им очи. Тези косми също покриват яйчните торбички на женските, така че хищниците да не се изкушават да се пъхнат при малките им паячета.

Willisornis poecilonotus male

Willisornis poecilinotus

Как се чифтосва най-големият паяк в света?

Интересно се чифтосва. Мъжките Голиати сплитат „мрежа със сперма“, когато искат да започнат да правят бебета. Структурата е подобна на палатка мрежа, която е отворена от двата края и е прикрепена към скала или пън. Мъжкият пропълзява в нея с главата надолу, за да може да я напълни със сперма, която евентуално някоя женска след това да намери и вземе.

В случай, че искате да видите как изглеждат бебетата на най-големия паяк в света, зоопаркът Уелингтън в Нова Зеландия стана първият зоопарк от 20 години, който успява да излюпи гнездо от вида Theraphosa blondi през 2020 г.

В дивата природа може да има до 150 паяка в една мрежа. О, и в случай, че се чудите – най-големият паяк в света явно има вкус на скариди; факт, което знаем, защото Голиатите се ядат в Южна Америка. Те се приготвят като космите им се премахват, след което се изпичат в бананови листа. Въпреки това, докато Theraphosa blondi не е в Червения списък за застрашени видове на Международния съюз за защита на природата, някои се опасяват, че може да са застрашени поради нарастващата им популярност в търговията с домашни любимци.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият паяк в света изстрелва косми по враговете си

Повече информация Виж всички