shareit

Мухълът е навсякъде – и заплахата от него нараства

| от |

Мухълът често не е нищо повече от досадна неприятност във банята или мазето ни. Но може да се окаже и изключително опасен – дори смъртоносен в някои случаи!

През ноември 2022 г. двегодишният Авааб Ишак умира в резултат на излагане на мухъл в апартамента на семейството му в Рочдейл, Обединеното кралство. Трагичната история повдига всякакви социални въпроси – от бедността до институционалния расизъм – но също така подчертава недооцененото въздействие на свързаните с мухъл въздействия върху здравето.

Въпреки че потенциалната заплаха от мухъл за човешкото здраве не е нищо ново, очевидно е, че тя може да бъде още по-опасна през следващите години в резултат на изменението на климата и нарастващата нестабилност на световните енергийни пазари.

Но първо…

…какво е мухъл?

Мухълът е структура, която някои гъби могат да развият, като често има тъмен мъхест вид и неприятен мирис.

Вирее на места, където има много влага, като течащи покриви, прозорци, водопроводни тръби, наводнени зони и влажни помещения като бани. Ако в някои ъгъл на стаята се наблюдава вълна от тъмни петна, има голям шанс това да е мухъл.

Проблемът възниква с него от спорите, които отделя. За да се размножи и разпръсне, мухълът изпомпва микроскопични спори във въздуха около него.

За повечето хора излагането на тези спори може да доведе до симптоми като запушен нос, хрипове и сърбеж в очите; досадно, но нищо сериозно. Излагането на мухъл обаче може да се окаже по-сериозно за хора с астма, респираторни заболявания, слаба имунна система или специфични алергии.

Някои от въздействията върху здравето идват и от възпалителни реакции към спорите на мухъла, които тялото разпознава като чужди тела. За да станат нещата още по-зле, някои плесени също произвеждат микотоксини, които могат да бъдат вредни или смъртоносни за хората, когато излагането на тях е достатъчно високо.

Някои често срещани видове вътрешна плесен включват Cladosporium, Aspergillus и Penicillium (същото вещество, от което идва пеницилинът). Често има големи тревоги около черната плесен – Stachybotrys chartarum – поради мощните микотоксини, които може да произведе. Въпреки това, цветът не е солидна индикация за това колко опасем може да бъде мухъла и няма широко достъпен тест, който да докаже дали в дома ви расте S. chartarum.

Според някои оценки тези видове гъби могат да бъдат намерени в до 47% от къщите в САЩ. И има някои убедителни доказателства, че изменението на климата ще увеличи този риск допълнително.

Наводненията, влажното време, ниските температури и проникването на вода в домовете вече се увеличават поради климатичната криза, а тези условия са идеални за развитие на мухъл.

Има също доказателства, че недостигът на гориво може да повиши риска от замърсяване с мухъл, тъй като ще спре хората да пускат отоплението си, което ще направи по-вероятно домовете им да поддържат влажни, благоприятни за мухъл условия. Това е нещо важно, което трябва да се има предвид с оглед на продължаващата глобална енергийна криза, която ще засегне милиони домове тази зима.

Как да се отървем от мухъла

Има няколко прости неща, които можем да направим, за да намалим риска от появата на мухъл в нашия дом, както е подчертано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (САЩ).

Като за начало трябва да се опитаме да разрешим проблема с влагата, който е основен. Можем също така да премахнем мухлясали предмети от помещения, включително килими, плочки и т.н. Ако е възможно, трябва да поддържаме пространството възможно най-сухо и добре проветрено.

Ако в къщата ни рязко се появи много влага (обилни дъждове, кондензация, наводнение…), добре е да почистим и изсушим старателно пространството в рамките на 24 до 48 часа. Това може да се направи със сапунена вода и четка с косъм или слаб разтвор на белина (не повече от 240 милилитра [1 чаша] белина в 4 литра вода).

Освен тези мерки, хората често не могат да направят много повече, за да предотвратят появата на мухъл в домовете си. Това е особено вярно за тези, които имат финансови проблеми или тези, които живеят в социални жилища, както се вижда от неотдавнашната смърт на Авааб Ишак в Обединеното кралство.

След този исторически случай има сериозни призиви за повишаване на осведомеността относно излагането на мухъл, което мнозина очакват да се превърне в нарастващо бреме през следващите десетилетия.

„Трагичната смърт на Авааб ще бъде и трябва да бъде важен момент за жилищния сектор по отношение на увеличаване на осведомеността и задълбочаване на разбирането около проблема с влагата и мухъла“, казва старши съдебният лекар Джоан Киърсли по време на разследването на смъртта на момчето.

 
 
Коментарите са изключени за Мухълът е навсякъде – и заплахата от него нараства

Повече информация Виж всички