Крият ли т. нар. „Сини зони“ тайната на дългия живот?

| от |

В някои части на света живят цели общности с над средната продължителност на живота, като в много от тях има редица хора на възраст над 100 години. Някои от тези места са наречени „сини зони“ и мнозина вярват, че те държат ключа към здравословния живот и дълъголетието.

Терминът „Синя зона“ идва от анализа на данни от провинция Нуоро в Сардиния, проведено от екип, включващ Джовани Марио Пес и Мишел Пулен през 2004 г. Докато те групират селата с високо дълголетие в региона, двойката ги огражда в синьо – и по този начин тези зони започват да бъдат „сини“.

Надграждайки работата им в Сардиния, авторът Дан Бютнер подчертава още четири региона, които сега съставляват петте сини зони на света:

  • Сардиния, Италия
  • Окинава, Япония
  • Полуостров Никоя, Коста Рика
  • Икария, Гърция
  • Лома Линда, САЩ (по-конкретно местното общество на адвентистите от седмия ден)

Въпреки че тези пет са официалните, подозира се, че има още много сини зони на планетата ни, които все още не са идентифицирани.

Предполагаемите причини за увеличената продължителност на живота в тези области са силно спекулативни и все още не са проведени контролирани проучвания, които да ги изследват. Направените дотук анализи обаче могат да ни кажат малко повече за това как да живеем по-здравословно.

Сардиния, Италия

Какво ядат

Докато консумираната храна като цяло е доста разнообразна в различните региони, има няколко хранителни групи, които се появяват редовно в местните диети. Дълголетниците са склонни да се хранят предимно с растителна храна, като консумират много малко месо – а много често и въобще не ядат месо. Има доказателства, че редовната му консумация може да увеличи риска от рак и сърдечни заболявания.

В тези региони се наблюдава повишен прием на бобови култури, особено боб, и продукти на основата на соя. Наред с високата консумация на зеленчуци, бобовите растения също намаляват риска от сериозни заболявания.

Има доказателства, които предполагат, че широката консумация на пълнозърнести храни може да намали кръвното налягане, риска от сърдечни заболявания и рак. Консумирането на ядки пък може да помогне за обръщане на метаболитния синдром (който не е конкретно заболяване, а съвкупност от рискови фактори като повишена кръвна захар и нива на холестерола, високо артериално налягане, затлъстяване, основно в областта на корема).

Умерената консумация на алкохол също е показателна за сините региони. Въпреки че има противоположни доказателства, които предполагат и ползи, и вреди от консумацията на алкохол, смята се, че умереният прием може да има полезни свойства, като понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и подобряване на качеството на съня. Прекомерното пиене обаче може да увеличи смъртността, а един скорошен анализ показва, че консумацията на алкохол преди 40-годишна възраст няма въобще никакви ползи за здравето.

Полуостров Никоя, Коста Рика

Колко ядат

Известно е, че сините зони залагат на намален калориен прием и редовно гладуване. Някои жители на Окинава следват т. нар. правилоо на 80-те процента, като консумират храна, докато не се почувстват 80 процента сити, и така следователно приемат по-малко калории. Умереният калориен дефицит може да позволи здравословно поддържане на теглото и да избегне хронични заболявания, свързани със затлъстяването.

Религиозните общности в Сините зони пък спазват пости. Редовните практики на гладуване могат да помогнат за намаляване и поддържане на здравословно тегло и на свой ред да намалят вероятността от развитие на високо кръвно налягане и висок холестерол.

Armenistís ikaría

Икария, Гърция

Навици на живот

Въпреки културните различия в отделните зони, всички те споделят доста позната структура на начина на живот. Културите подчертават важността на съня, като много от тях подремват редовно през деня и имат по-малко строги задължения кога да се събудят. Проучвания върху ефектите от съня са установили, че липсата на достатъчно или пък твърде много сън може да намали продължителността на живота, като същевременно увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Смята се също, че включването на леки ежедневни упражнения играе роля за здравето на общностите в сините зони, като много групи прекарват дните си в разходки, градинарство, земеделие и практикуване на тай чи. Проучвания върху ефектите от умерените упражнения са открили пряка положителна връзка между разстоянието, изминавано ежедневно, и продължителността на живота.

Грижата за психичното здраве също се изтъква като фактор, който допринася за увеличената продължителност на живота. Смята се, че религиозността и духовността на някои от групите създават благоприятна общностна среда, което намалява нивата на депресия. Смята се, че „икигай“ в Окинава и „plan de vida“ в Никоя описват генералното усещане на жителите на двете места за цел на живота. А това определено може да подобри психическото благосъстояние.

Въпреки че има малко солидни доказателства за това какво води до тази необичайно дълга продължителност на живота в тези отделни региони, изчислено е, че генетиката може да представлява само 20-30% от причината при възрастните, което предполага, че начинът на живот е в основата.

 
 
Коментарите са изключени за Крият ли т. нар. „Сини зони“ тайната на дългия живот?

Повече информация Виж всички