shareit

Какви са тези червейчета, които виждаме

| от |

За тези, които никога не са изпитвали това явление, зрителните червейчета (както ние ще ги наречем) са малки продълговати неща, които се появяват в зрението ни, често когато гледаме ярка светлина като например синьо небе. Формите могат да варират значително, но често се появяват като петна, паяжини или случайно оформени дълги неща. Това не е оптична илюзия, а по-скоро нещо, което очите ви всъщност възприемат. Има няколко различни причини, които могат да предизвикат това, но в повечето случаи тези зрителни червейчета се причиняват от парченца от гелообразната задна камера, които се откъсват от задната част на окото и след това плават в очната ябълка.

Eye-diagram bg

Задна камера, или често просто „камерата“, е бистър гел, който запълва мястото между ретината и лещата на окото ни, помагайки му да поддържа кръглата си форма. Този гел е около 99% вода и 1% други елементи, които елементи са най-вече от мрежа от хиалуронова киселина и колаген. Хиалуроновата киселина по принцип запазва водните молекули, но с течение на времето тази мрежа се разпада, което води до това хиалуроновата киселина да освобождава молекулите си с вода. Когато това се случи, тя образува воднисто ядро в задната ни камера.

С напредване на възрастта парчетата от все още гелообразния колаген / хиалуронова киселина ще се откъснат и ще започнат да плават в този воднист център. Когато светлината преминава през тази област, тя създава сянка върху ретината ни и тази сянка всъщност е това, което виждаме, когато виждаме зрителни червейчета.

Децата и тийнейджърите почти никога не се сблъскват с тези неща, тъй като трябва да има някакво влошаване на гелообразното вещество в окото им, създавайки воднистото ядро, за да се появят тези плувки. Въпреки това, те все пак понякога изпитват определен тип такива плаващи формички, които често изглежда по-скоро като кристализирана мрежа в цялата им визия. Тези неща не се срещат в задната камера като горните неща. Вместо това те се намират в областта Premacular Bursa, точно в горната част на ретината. Тези плувки са с микроскопични размери и изглеждат толкова големи поради близостта си до ретината. За съжаление, тяхната микроскопична природа ги прави почти невъзможни за лечение в повечето случаи.

 
 
Коментарите са изключени за Какви са тези червейчета, които виждаме

Повече информация Виж всички