Каква е разликата между пеперудите и молците

| от |

Пеперудите и молците имат много общи черти: и двата вида са насекоми, и двата започват живота си като гъсеници, и двата имат големи, лъскави крила…

Но има и ясни научни различия, които ги различават – и не е необходимо да сте ентомолог, за да ги разпознаете.

Lepidoptera Diversity

Разред Lepidoptera

Те изглеждат и се държат толкова сходно, защото са от един и същи разред насекоми. Организмите от разред Lepidoptera се отличават с люспестите си крила и приличащите на сламки устни части, които използват, за да смучат течности. Те се раждат като ларви със сегментирани тела и дъвчащи устни части и претърпяват метаморфоза, за да достигнат зрелите си форми.

Когато гъсеницата на Lepidoptera навлезе в стадия си на какавида, тя ще се появи като същество, което попада под един от двата чадъра: молец или пеперуда. Молецът обикновено се разпознава по антените; за разлика от пеперудите, които имат дълги, тънки антени, които се разширяват в края, на молците са с редове от власинки, подобни на пера.

Ако не можете да видите антените на насекомото, проверете му крилата. И на молците, и на пеперудите са големи и лъскави, но на молците имат структура, която липсва при пеперудите, наречена френулум, която свързва предната и задната част на крилата. Когато пеперудите затварят крилата си, те ги събират над гърба си като страниците на книга, а когато молците ги затварят, те ги сгъват право назад като ветрило. Цветът също може да бъде фактор – някои пеперуди имат ярко оцветени крила, докато молците обикновено са оцветени в по-скучни нюанси като кафяво и кремаво, но това невинаги потвърждава едно същество какво е. Някои молци показват поразително ярки цветни шарки.

Разликите между тях не се изчерпват с външния вид. Часът от денонощието, в който могат да бъдат видени навън, също ги издава. Докато повечето пеперуди са активни през деня, молците, разюбира се, са по-скоро нощни. Понеже е тъмно, молците са еволюирали да използват луната за навигация, именно поради което са привлечени от ярки източници на светлина като лампи и огньове.

В обобщение: Ако не можете да определите дали нещото, което маха с крила пред вас, е молец или пеперуда, проверете крилата, антените и времето на деня.

 
 
Коментарите са изключени за Каква е разликата между пеперудите и молците

Повече информация Виж всички